Kaş Kalkan Gezilecek Yerler Yapılacaklar Listesi

Merhabalar , bu yazımda 24 yıldır yaşadığım yer olan Kaş Kalkan Gezilecek Yerler Listesini paylaşmak istiyorum. Grup grup gezilecek yerler listesinden bahsedeceğim. Beğendiklerinizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaş Kalkan Plajlar ve Koylar

Tatil için Kaş Kalkan’ı tercih ediyorsanız en önemli sebeplerinden biri çok güzel plajları olmasıdır.

 Sırasıyla bu plajlara bakalım.

1. Kaputaş Plajı

Plajda ücretsiz denize girebilirsiniz. Sadece şezlong kullanırsanız para ödersiniz. Plajdaki lavabodan ve duştan ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler

Kaputaş plajına inmek için 187 basamak inmeniz gerekmektedir. Denizin turkuaz renkte olmasını yer altından çıkan suyun kumlar arasından ilerleyerek denizle birleşmesiyle oluşur.

Kaputaş Plajına Nasıl Gidilir ?

Ulaşımı en kolay plajlardan birisi Kaputaş Plajı’dır. Çünkü plajın hemen yayında ana yol vardır. Kaş’a ya da Kalkan’a giden her hangi bir dolmuşla kolaylıkla Kaputaş plajına gidebilirsiniz.

Her zaman severek yüzmeye gittiğim Kaputaş Plajı hakkında yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaputaş Plajı

2. Kalkan Plajı

Hemen Kalkan merkezde yer alan plajdır. halk plajıdır ücretsizdir.

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler

Kalkan Plajına nasıl gidilir ?

Kalkan Plajı hemen Kalkan’ın sahildedir. Dolmuşlar ile Kalkan merkeze kadar gidebilirsiniz. Merkezden 600-700 metre yürüdükten sonra Kalkan Plajı’na ulaşabilirsiniz.

3. Taş Ocağı Yüzme Alanı

Eskiden taş ocağı olan bölgenin hemen altında bulunan sadece burada yaşayanların bildiği bir yerdir. Kayalarla çevrili bir nevi havuzu andıran bir bölümü vardır.

Taş Ocağına Nasıl Gidilir ?

Kalkan Plajı’ndan yaklaşık 1 km uzaklıktadır. Yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kalkan merkezdeki yokuştan deniz fenerine doğru yürüyün sonra Kalkan Plajı’na giden yola değil de tam tersine doğru gidin.

4. Patara Plajı

Patara plajı 12 km uzunluğunda olup Türkiye’nin en uzun plajlarından birisidir. Plaja giriş ücretlidir. Hatta girişte Patara Antik Kenti’ni de ziyaret edeceğinizi belirtirseniz ek bir ücret daha ödemelisiniz. Ama müze kartınız varsa girişten müze kartınızı kullanarak girebilirsiniz. Gişeden geçtikten sonra karşınıza ilk antik kent kalıntılarını göreceksiniz. (Bir sonraki bölümde Patara Antik Kenti hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim.) Yol boyunca devam edip en sonda plajı göreceksiniz. Şezlong kullanmak isteserseniz ek ücret ödemeniz gerekiyor.

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler

Patara Plajına geldiyseniz mutlaka Patara Kum Tepesine uğramanızı tavsiye ediyorum. Mutlaka kum tepesinde gün batımını izleyin. Belki de en güzel gün batımlarından birisidir. 

Farklı bi plaj ararsanız Patara Plajından görünen dağın arkadındaki Yalı Mevkii olarak adlandırılan alana yüzmeye gidebilirsiniz. Pazara plajı ile Fırnaz koyu arasasında kalıyor.

Patara Plajı’na nasıl gidilir ?

Patara Plajı’na da dolmuşlar gidiyor. Giriş ücretli ama müze kart geçiyor. Kaş’tan ve Kalkan’dan Kınık dolmuşlarına binerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kum tepesi hemen plajın yakınlarındadır. Yalı mekiiye yüzmeye gitmek isterseniz kendi aracınızla gitmeniz gerekmektedir. Dolmuş gitmiyor.

5. Fırnaz koyu

Pek bilinmeyen bir koydur. Giderseniz ya tek başınıza denize girersiniz ya da 3-5 kişi olur. Farklı yerleri denemeyi seviyorsanız mutlaka gitmelisiniz.

Fırmaz Koyu’na Nasıl Gidilir ?

Buraya da dolmuş gitmiyor. Patara’dan Kalkan’a giderken yeni yoldan Yeşilköyü geçtikten sonra sağa giden yolu takip ederek kolaylıkla gidebilirsiniz. Yol üstünde Delikkemer tarihi su yolu vardır mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Alternatif plaj plaj önerileri : Indigo beach ( Kalkan plajından taş ocağı olarak bahsettiğim yere giderken hemen solda. (Kalkan merkezden plaja doğru dik yoldan inerken deniz iki ayrın karşınıza çıkar sola giderseniz Kalkan plajına , sağdan devam edip(90-100 m) sonra soldaki işletme.)

Kaş Kalkan Antik Kentler

Kaş Kalkan’ın bulunduğu bölge eskiden Likya Birliği’nin hakim olduğu bir bölgedir. Kalkan’ın eski adı Kalamaki, Kaş’ın eski adı ise Antiphellos’tur.

Bu bölüm benim en sevdiğim bölümdür. 

Listedeki Patara, Xanthos ve Letoon Antik Kentleri Xanthos Vadisinde olup birbirlerine yakındır.

1. Patara Antik Kenti 

Likya Birliği’nin başketliğini üstlenen Patara Antik Kenti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılı teması olarak seçilmiştir. Yani Türkiye’de 2020 yılı Patara yılıdır. (2019 Göbeklitepe, 2018 Troya yılı olduğu gibi.)

Patara Antik Kenti hakkında tüm bilgileri yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Patara Antik Kenti’ne nasıl gidilir ?

Patara Plajı ile aynı girişten gidiliyor. Dolmuş ile gidilebilir. Girişte müzekart geçerlidir.

Patara Antik Kenti | 2020 Patara Yılı

2. Delikkemer (Su Kemeri)

Delikkemer tarihi su kemeridir. İslamlar Köyün’den Patara Antik Kenti’ne su götürülmesi için inşa edilmiştir. Patara Antik Kenti yazısının içinde Delikkemer hakkında bizim köyde anlatılan hikayeden bahsettim. (İslamar Köyünde yaşıyorum)

Delikkemer’e nasıl gidilir ?

Fırnaz Koyuna giden yol üstünden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

3. Xanthos Antik Kenti

Bir zaman Perslilerin işgal hareketleri sırasında Xanthos erkekleri kenti koruyamayacaklarını anlayınca yaşlı, kadın ve çocukları Likya akropolüne sokarak yakarlar. Sonra kendileri de savaşmaya giderler, kahramanca savaşarak er meydanında can verirler.

Tarihin babası Heredot’un anlattığına göre de Likyalılar Xanthos’u, Sarpedon komutasında Truva harbinde iştirak etmişler ve bu da Xanthos’un kuruluşunun M.Ö. 1200’lü yıllara dayandığını varsayılmaktadır.

Xanthos Antik Kenti hakkında bilgi verdiğim ve Xanthos Antik Kentinin hikayesinden bahsettiğim yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti’ne nasıl gidilir ?

Kaş’tan ve Kalkan’dan kalkan Kınık dolmuşlarıyla antik kentin yakınana gidebilirsiniz. Sonra 600-700 metre yürüdükten sonra Xanthos’a ulaşabilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti Hikayesi

xanthos antik kenti

4. Letoon Antik Kenti

Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak buradadır. Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe, Aramice ve Likçe)yazılmış bir kitabe bulunmuştur ve halen Fethiye Müzesinde sergilenmektedir.

Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon antik kentinin MÖ 7. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Letoon Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumundaydı.

Letoon Antik Kenti’ne nasıl gidilir ?

Xanthos Vadisi’nde yer alan son antik kent olan Letoon Muğla’nın Seydikemer ilçesinin Kumluova Mahallesi yakınlarındadır. Buraya kendi aracınızla gidebilirsiniz ya da Fethiye’den kalkan Kumluova dolmuşlarıyla kolaylıkla gidebilirsiniz.

Kalkan’a yakınındaki antik kentleri bitirdim. Şimdi Kaş’a yakın antik kentlere bakalım.

Aşağıdaki Letoon Antik Kenti yazımdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.,

Letoon Antik Kenti

5. Antipholles Antik Kenti

Hemen Kaş merkezde yer alan bir antik kenttir. Likya Birliği’nde denize dönük tek tiyatro buradadır.

Antiphellos kayalık yerin karşısındaki yer ve Phellos’ın karşısındaki anlamına da gelmektedir.

Antiphellos Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Antiphellos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Kaş dolmuşlarına binerek Kaş’ta inin sonra yürüyerek kolaylıkla antik kente ulaşabilirsiniz.

Antiphellos Antik Kenti Kaş

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler

6. Phellos Antik Kenti

Phellos kentine ilk kez coğrafyacı Hekataios tarafından İ.Ö. 500 civarında değinilmişse de bir hata yaparak şehrin Pamfilya’da olduğunu söyler. Phellos ve Antiphellos Yunanca isme sahip birkaç Lykia şehrinden biridir. 

Taşlık ülke” anlamına gelen Phellos sözcüğünün Lykia dilindeki karşılığı ise “Vehinda” dır.

Phellos Antik Kenti’ne nasıl gidilir ?

Kaş merkeze yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Kolaylıkla ulaşımı sağlayabilirsiniz.

7. Kaleköy (Simena) Antik Kenti

Kaleköy kalesinden deniz manzarasının efsane olduğu söyleyerek bilgi vermeye başlıyorum.

Zamanında Simena, Aperlai başkanlığında Apollonia ve İsinda’nın da dâhil olduğu bir federasyona üyeydi.

Simena Antik Kenti için yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaleköy Antik Kenti’ne nasıl gidilir ?

Kaş’tan ve Demre’den kalkan tekne turlarıyla gidebilirsiniz.

Simena Kaleköy Antik Kenti

kaleköy antik kenti

8. Kekova (Batık Şehir)

Akdeniz’in Türkiye’ye ait olan en büyük adasıdır.

Doğa ve tarihin bütünleştiği bir dünya cenneti olan Kekova olağanüstü güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Sadece tekne turu yaparak görebilirsiniz. 

Kekova’ya nasıl gidilir ?

Kaş’tan ve Demre’den kalkan tekne turlarıyla gidebilirsiniz.

Tekne turu sırasında rehberin anlatımıyla Kekova Batık Şehir’i izleyebilirsiniz.

9. Tlos Antik Kenti

Kaş Kalkan’a biraz olan bir antik olup Saklıkent Kanyonu’na giderseniz Tlos’u ziyaret etmenizi de tavsiye ederim.

Tlos Antik Kenti savunmaya elverişli dağlık bir arazi yapısına sahip olup, Eşen Vadisi’ne hakim konumuyla Likya Bölgesi’nin önemli kentlerinden birisidir. Seydikemer İlçesi’nin yaklaşık 15 kilometre güneydoğusundaki Yakaköy Mahallesi sınırları içerisinde kalan antik kent tarihi değerlerinin yanı sıra zengin su kaynaklarının beslediği doğasıyla da etkileyicidir.

Tlos Antik Kenti

Gezilecek Kanyon Ve Şelale

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler listesinde olup Kaş sınırları içerisinde olmasa yapılacak aktivitelerin başında Saklıkent Kanyonu geliyor.

1.Saklıkent Kanyonu

Kaş’a komşu olan Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisinde yer alan Saklıkent Kanyonu. Yaz sıcağında doğanın güzelliklerinden biri olan Saklıkent Kanyonu boyunca soğuk suda ilerlemek çok iyi gelecektir.(gerçekten soğuk) İlerleye ilerle bitmeyen bir kanyon.

Kanyonu gezdikten sonra kanyondan çıkan suda rafting yapmanızı öneririm. Rafting çok keyif vermese de güzel bir aktivite olabilir.

Saklıkent Kanyonu’na Nasıl Gidilir ?

Kaş’tan ve Kalkan’dan kendi aracınızla kolaylıkla gidebilirsiniz. Fethiye’den dolmuşlar ile gelebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu

2. Gizlikent Şelalesi

Gizlikent Şelalesi Saklıkent Kanyonu gibi Muğla Antalya sınırına yakın Muğla’nın Seydikemer ilçesinin Kayadibi Mahallesi’nde yer alan doğa harikası bir şelaledir.

Gizlikent Şelalesi

Kaş Kalkan Mağaralar

Bu bölümdeki mağaralara özel tekne turlarına katılarak ziyaret edebilirsiniz.

1. Mavi Mağara

Kaş’a 18 km ve Kalkan’a 6 km uzaklıkta olup, Kaş’tan geliyorsanız Kaputaş Plajı’na gelmeden 600–700 m önce, Kalkan’dan Kaş’a doğru gidiyorsanız Kaputaş Plajı’nı geçince 600–700 m ileridedir.

2. Güvercinlik Mağarası

Çok sayıda yabani güvercini barındırdığından bu ismi almaktadır. Mağaranın içinden küçük bir yeraltı deresi denize karışır. Kalkan’a yaklaşık 2 km uzaklıktadır.

3. İnbaş Mağarası

Güvercinlik Mağarası’na yakın bir mesafededir.

Manzara Noktası

1. Seyir Tepesi

Tüm Kalkan’ı tepeden görmek isterseniz mutlaka seyir tepesi olarak adlandırılan tepeye çıkmalısınız.

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler

Kalkan Seyir Tepesine Nasıl Gidilir ?

Kalkan’dan Antalya/Elmalı otobüslerine binerek kolaylıkla gidebilirsiniz. Kendi aracınızla da gitmek oldukça kolaydır. Kalkan’dan Bezirgan’a çıkarken yok üstünde kalıyor.

Festivaller

Kaş Kalkan gezilecek yerler yapılacaklar listesinden tabi ki festivaller de var. Önceki yıllarda çok fazla festival düzenlenmiyordu. Önceden sadece belediyenin düzenlediği konser tarzı festivaller vardı. 2020 yılından sonra çok fazla festival düzenleneceğini düşünüyorum.

1. Kaş Dictict Festivali

Uluslarası djlerin yer aldığı, birbirinden farklı dalış etkinliklerinin düzenlendiği festival. En son 2019 yılında gerçekleşti önümüzdeki yıllarda da umarım gerçekleşir.

2. Kaş Caz Festivali

İlk kez 2019 Eylül’ünde düzenlenen Kaş Caz Festivali’nde yerli müzisyenlerin yanı sıra uluslararası isimlerin de sahne almıştı. Bir yandan Kaş Marina’nın etkileyici gün batımını izlerken, bir yandan güzel müziğin keyfine varabilirsiniz.

Kaş Caz Festivali 2020

2020 yılında 28-29-30 Ağustos’ta düzenlenecektir. Maalesef 2020 yılında koronavirüs tedbirleri nedeniyle düzenlenmedi. Umarım 2021 yılında düzenlenir. Etkinlik sorumluları festival için hazırlana bileklikleri isteyenlere gönderdi. Bende bu ürünleri alanlardan birisiyim. Aşağıdan bu ürünlere ulaşabilirsiniz.

Festivalin düzenlenmemesi üzerine isteyenlere bu ürünleri göndermeleri çok şık bir davranış oldu.

3. Uluslararası Akdeniz Gastronomi Festivali 

2020 yılı içerisinde Antalya Patara‘da gerçekleştirilmesi planlanan Uluslararası Akdeniz Gastronomi Festivali (International Mediterranean Gastronomy Festival). Ayrıntılar paylaşılınca festival hakkında eklemeler yapacağım. Tam tarihi belli değil anladığım kadarıyla. Uluslararası Akdeniz Gastronomi Festivali‘nin twitter adresinden de takip edebilirsiniz gelişmeleri

4. Patara Fest

Bu yıl Cumurbaşkanlığı tarafından Patara Yılı olarak ilan edildi. Bu sebeple Patara’da bir çok etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerden birisi de Patara Fest 2020. Patara Fest 2020’de düzenlenecek olan etkinlikleri ve konserleri bir yazıda anlattım. Bu yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Koronovirüs yüzünden bu yıl festival düzenlenmedi.

Patara Fest 2020

Yeni festivallerin düzenleneceğini öğrendiğim zaman buraya ekleyeceğim.

Günübirlik Meis Adası Turu

Kaş’ın karşısında hemen feribotla 15-20 dakikada ulaşabileceğiniz Meis (Kastellorizo) Adası vardır. Meis, Türkiye’ye en yakın, Yunanistan’a en uzak Yunan Adasıdır. Günübirlik turlarla Meis’e gidip gelebilirsiniz.

Meis Yunan adası olduğu için vize almanız gerekiyor. Gideceğiniz tarihten 3-4 gün önce feribot firmasına gerekle belgeleri vererek kapıda vize alabilirsiniz.

Meis Adası bileti almak isterseniz Kahramanlar Meis Ferry Lines ı kullanabilirsiniz. Kahramanlar Meis Ferry Lines ın web sitesinden yapacağınız bilet alımlarında 2 Euro‘luk bir indirim kazanabilirsiniz.

Kaş ile Meis’in ortak bir efsanesi vardır. Bu bölümü bitirirken bu efsaneden bahsetmek istiyorum. Bu efsaneye Uyuyan Dev efsanesi diyoruz.

Fotoğrafa dikkatli bakınca uzanmış bir devin yattığını görürsünüz. Bu devin dişisi Meis Adasındadır. Devlerin her yerine deniz suyu temas edince uyanıp birbirlerine kavuşup aşk yaşayacakları rivayet edilir.

Dalış

1. Kaş’ta dalış

Dalış denildiğinde akla ilk gelen yerlerden birisi Kaş’tır. Her yıl binlerce kişi dalmak için Kaş’a gelir. Dalmayı biliyorsanız ya da dalmayı denemek istiyorsanız ve Kaş’a tatile gelmişseniz kesinlikle yapılacakların başında gelmektedir.

Kamp Alanı

Kaş’a ben çadırımla geleceğim derseniz çadır kurabileceğiniz kamp alanları da mevcuttur. Önerebileceğim iki kamping alanı aşağıdadır. Aslında daha fazla kamp alanı var ama ücretler çok yüksek olduğu için öneremiyorum.

1. Çeyrek Kamping

Hemen Patara mevkiisinin merkezinde yer alan Çeyrek Camping & Bungalows, doğa ile iç içe olma imkanı sunan küçük bir köyde hizmet veriyor. Misafirler tesiste yer alan bungalovlarda konaklayabilir ya da çadır alanlarından yararlanabilir. Tesisin huzurlu bir bahçesi var. Tesisin işletmecesi Engin abi çok iyi birine benziyor. Ben daha tanışma fırsatı bulamadım ama en kısa sürede tanışacağım. İyi birine benzediğini nereden biliyorsun derseniz.

2 yıl önce 140journos youtube kanalında aşağıdaki videoyu izlemiştir. İzlemek isterseniz.

2. Kaş Evren Kamping

Kaş’ta çadırda kalmak isterseniz Evren Kamping’i tercih edebilirsiniz.

Kaş merkeze yürüyerek 7-8 dakika mesafededir. Deniz manzara bir kamp alanıdır. Ayrıntılı bilgi için www.kasevrencamping.com/ ziyaret edebilirsiniz.

Yeme-İçme Tavsiyesi

Kaş Kalkan gezilecek yerler listesini bitirirken yeme içme üzerine bir kaç tavsiye vermek istiyorum.

1. İslamlar Köyünde Alabalık yemek

İslamlar Köyünde yaşıyorum. Burası alabalığı ile meşhur bir yer. Köyde 5–6 tane alabalık restorantı var. Her hangi birinde yemek yiyebilirsiniz. İslamlar köyünde nerede alabalık yiyebilirim diye sorarsanız, bana mesaj atarsanız cevaplayabilirim belki küçük bir indirimde kapabiliriz.

İslamlar Köyü Gezilecek Yerler yazıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İslamlar Köyü Gezilecek Yerler

2. Salonika 1881 Meyhanesi’nde rakı sofrası

İçki olarak rakı içmeyi seviyorsanız bir gecenizi burada geçirmenizi tavsiye ederim.

3. Fener Cafe’de dondurma yemek

Belki de Kalkan’daki en iyi dondurmayı burada yapıyorlar.

4. Tava dondurma yemeden gitmeyin

Kaş merkezde satılan tava dondurmaları denemelisiniz.

Kaş Kalkan gezilecek yerler listesini burada bitiriyorum. Merak ettiğiniz konuları aşağıdaki adreslerden bana mesaj atarsanız cevaplayabilirim.

Kaş Kalkan Gezilecek Yerler Yapılacaklar Listesi” için 7 yorum

Yorumlar kapalı.