2 Haftalık Mısır Gezimden Notlar

Merhabalar arkadaşlar bu yazımda Mısır gezim hakkında bilgileri paylaşıyor olacağım. Uygun bilet bulduğum zaman alıyorum ve zamanı gelince değerlendiriyorum. Ağustos ayında pegasus kampanyası ile 2300 tlye Antalya-Sarm git gel bileti aldım. Hatta bilet daha ucuzdu ücretsiz iptal ve değişiklik eklediğimde bu fiyata gelmişti. Biletime 1 ay kala gidiş uçağı iptal oldu bende Antalya-Hurgada olacak şekilde değiştirdim. Ve bu şekilde daha çok yer görebileceğim bir gezi planlamış oldum.

Gezi planı hazırlarken Mısır gezilerinin turlar üzerinden yapıldığı anladım. Tur satın almak hem kolay hem de pratik yol olduğunu anladım. Şimdiki planımı bazen tur almak bazende kendim Mısır’daki arkadaşlarla ya da bireysel olarak katılmak. Tur almadığım zamanlarda da o şehirde hangi turların yapıldığına göz attım. Gezilecek yerler açısından güzel bi rehber oldu benim için.

Yukarıdaki haritada Mısır’da ziyaret ettiğim noktaları işaretledim. Planım sırasıyla Hurgada(1),Aswan (2-4), Ebu Simbel(3) , Luxor(5), Kahire(6) ve Şarm el Şeyh(7) olacak şekilde tamamladım. Her şehrin kendine göre güzellikleri ve dezavantajları var. Bunlardan bahsediyor olacağım.

Bu siteden Mısır’da düzenlenen turları inceledim. Hem de o şehirde nelerin yapılabileceği hakkında fikir sahibi oldum. Şehir şehri neler yaptığımı ulaşımı nasıl sağladığı ve fiyatlar hakkında bilgi vereceğim.

İçeriğe başlamadan önce Mısır hakkında bilinmesi gerekenler;

  • Kapıda vize ücreti 25 dolar (1 ay süre ile Mısır gezilebiliyor) (bi form veriyorlar o formu doldurup 25 doları verdikten sonra vizeyi alıyorsunuz. her hangi bişey sormuyorlar.) (30 dolar isteyenler var onlardan uzak durun.)
mısır vizesi şu şekilde görünüyor
  • Sadece Şarm’ı ziyaret edecekseniz vize almanıza gerek yok. (güncel durumu kontrol edin.)
  • Mısır’da müze giriş ücretleri yüksek varsa öğrenci kartınızı yanınıza götürün yarı yarıya ucuza giriş yapabilirsiniz müzelere. Ya da önceden kullandığınız öğrenci otobüs kartınız varsa onu götürüp gösterebilirsininiz. Ben eski öğrenci otobüs kartı ile %50 indirimli girdim müzelere. Gişedeki görevli çok ters biri değilse bilet için yardımcı oluyor.
girdiğim tüm müzelerin biletleri
  • Genelde müzelerin bilet satımı 16:30 da bitiyor. (gideceğiniz müzenin giriş saatine bakın.) Bu saatten sonra giderseniz bilet satmıyorlar ve müzeye giremiyorsunuz. İsterseniz online bilet alabilirsiniz dediler bana ama online bilet almayı denediğimde alamadım. Hatta 4 kişi denedik hiç birimiz alamadık. 17:30 da da çoğu müze kapanıyor.
  • Luxor tapınağı gece de açıktı.
  • Müzelere giriş bileti alırken kart (visa mastercard) zorunlu. Normal kurdan çektiği için fiyat yüksek oluyor. Toplam 9 müzeye giriş yaptım. Öğrenci olarak ödedim. 2250 tl gibi bir ücret ödedim.
  • Hurgada havaaalanından şehir merkezine gitmek için indrive uygulamasını kullanarak taksi çağırdık. 60+40 olacak şekilde havaalanı giriş ücreti 30-40 mısır poundu. Toplam 100 mısır poundu ödedik.
  • Ulaşım için taksi kullanmayın indrive kullanmak en güzeli. Bazı şehirlerde careem ve uber seçenekleride mevcut.
  • 9 dolara havaalanından sim kart aldım. 1 ay 30gb. (merkezden daha uyguna alabilirsiniz.)
  • İnternetim bitti. 10 gb ek interneti 180 pounda aldım.
  • Şehirler arası ulaşım için go bus gibi firmaları kullanabilirsiniz. En büyük kurumsal firma. Bürosuna gidip nakit olarak bilet alınabiliyor. Aswan hariç diğer şehirlere bilet bulabilirsiniz. 8 – 10 saatlik yol için 250-300 pound arası değişen ücret ödeyebilirsiniz.
go bus biletlerim
  • Şehir içinde minibus denilen toplu taşımayı kullanabilirsiniz. Bu araçla dikey ya da yatay şekilde gidiyor. Gideceğiniz yeri elinizle işaret ederek gitmeyi denebilirsiniz. Ücreti 2.5 pound ama bozuk para olmadığı için bazen 3 pound bazende 5 pound alabiliyorlar tek kişi için. 5 poundan fazla ücret ödemeyin tek kişi için.
  • Ülkede tren ağı mevcut ama mısır vatandaşları dışındaki kişiler için pahalı. Biletleri inceleyebilirsiniz.
  • Ülkede kara borsa var. (blackmarket) Bankada kur 1 dolar için 30 pound iken karaborsada 60 pounda kadar çıkabiliyor. 1 dolar için 60 poundu genelden Kahire’de veriyorlar. Diğer şehirlerde 55 pounda kadar bozdurabilirsiniz. Para bozdurmak için banka kullanmamaya çalışın. Sokakta birine nerede para bozdurabilirim ya da her hangi bir market/işletmede sorarsanız güncel kur hakkında bilgi vereceklerdir. Genelde para çevirmenize yardımcı oluyorlar.
bazı mısır paraları
  • Taksiye binerken ya da başka bir alış veriş yaparken cebinizde hep bozuk para olsun. Bazı satıcılar para üstü vermek istemiyor. Bu durumda 5-20 pound fazla para ödeyebilirsiniz.
  • Bozuk paralar çok nadir kullanılıyor. 82 pound ödeyecekseniz 80 pound verebiliyorsunuz. 97 pound ödeyecekseniz 100 pound ödeyebiliyorsunuz.
  • Karaborsa için bu siteyi takip edebilirsiniz. Normal kur tl ile mısır poundu 1 e 1 gibi oluyor. Karaborsadan dolar bozdurunca her fiyat yarı yarıya iniyor. Şubat başında 1 dolar için 70 pounda kadar çıkmış kur ama şimdi 60 poundlarda dolaşıyor max fiyat.
mcdonaldstan yediğim yemeklerin fişleri
  • Her hangi bir şey alırken mutlaka pazarlık yapın. En az 5-6 kat fazla fiyat söylüyorlar. Su 5 pound cola 10 pound gibi fiyatlarda. Bazı büyük marketler var bim ve carrefour gibi. Bu marketlere girerek ortalama fiyatlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Genelde ara sokaklardaki marketler çok para almıyor ama ana caddedeki marketle çok para almaya çalışıyor. Pazarlık yapın.
  • Bazı ürünlerin fotoğrafını çektim. Aşağıdan ulaşabilirsiniz.
telefon ve ayakkabı fiyatları. Apple mağazası görmedim Mısır’da.
market fiyatları

İngilizce bilen mısırlılara güvenmeyin.

Şehir şehir gezilecek yerleri ve deneyimlerimi aktarıyor olacağım.

Hurgada

Uçağımın indiği şehir. Tüm Mısır’ı dolaşmak istediğim için gidiş biletimi buraya çevirdim. Antalya’dan direkt bilet olması güzel ama tüm mısır biletleri gece oluyor. Şarm ile birlikte deniz tatili için tercih ediliyor. Hurgada’ya indim ama vakit geçirmedim. Gezilecek yerleri ve bu yerler hakkındaki kısa bilgileri ekledim.

gece çok fazla uçak gelmediği için kısa süre içerisinde kontrolden geçebiliyorsunuz

Hurgada havaalanında atmlerden dolarınızı pounda çevirebilirsiniz. Ama kur 1 dolar için 30 pound. 10-20 dolar gibi parayı çevirerek merkeze gidecek kadar paraya ulaşmanız yeterli. Geri kalan paranızı karaborsadan çevirebilirsiniz.

Hurgada’da bir yeri gezmeden direkt luxor oradan da aswan a geçtim. Go bus kullanarak Hurgada’dan Luxor’a geçebilirsiniz. 230 mısır poundu ücreti var. Luxordan da Aswan’a geçmek biraz pahalı ne alırlarsa alıyorlar çünkü yerellerin kullandığı otobüs ile geldim. Ortalama 200-300 mısır poundu verilebilir. Max 300 pound verin Luxor Aswan yolculuğu için.

havaalanında 9 dolara 30gb internet aldığım firma. sonra 10gb ek internet için 180 pound ödedim.

Direkt Hurgada’dan Aswan’a giden otobüsler var ama onlar her gece akşam 10 da hareket ediyor. Otobüsleri kalktığı yer google maps konumu. Gece 2 de Hurgada’ya indiğim için ve çok fazla vakti geçirmek istemediğim için ilk otobüs ile Luxor’a geçtim. Luxor’dan da Aswan’a geçtim. Luxor’dan Aswan’a geçmek için ya da tren ya da minibus kullanmanız gerekiyor. Minibuslar mısırlılar için olduğu için bazı şöförler yabancıları almak istemiyor ya da fazla para istiyorlar. Dediğim gibi max 300 pound ödeyim bu yolculuk için. (mısırlılar için 65 pound luxor aswan minibus ücreti) Yabancılardan hep fazla para koparmaya çalışıyorlar.

Hurgada’da kalıp gezmek istiyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. Ben Şarm’da vakit geçirmek istediğim için Hurgada’da durmadan yoluma devam ettim.

  1. El-Dahar Meydanı: Hurghada’nın merkezinde bulunan bir meydan. Burada alışveriş yapabilir, yerel restoranlarda yemek yiyebilir ve çevredeki atmosferi deneyimleyebilirsiniz.
  2. Hurghada Limanı: Liman bölgesinde yürüyüş yapabilir, deniz ürünleri restoranlarında yemek yiyebilir ve limanın hareketli atmosferini deneyimleyebilirsiniz.
  3. Marina Boulevard: Liman bölgesindeki yürüyüş yolu boyunca bulunan mağazaları, kafeleri ve restoranları ziyaret edebilirsiniz.
  4. Giftun Adaları: Hurghada açıklarındaki bu adalar, dalış ve şnorkelle yüzme için popüler bir destinasyondur. Renkli mercan resifleri ve çeşitli balık türleri görmek için mükemmel bir yerdir.
  5. Makadi Su Dünyası (Makadi Water World): Hurghada’nın yakınlarında bulunan bu su parkı, aileler için eğlenceli bir aktivite sunar.
  6. Şnorkelle Dalış ve Dalış Turları: Hurghada, su altı yaşamını keşfetmek isteyenler için harika bir yerdir. Birçok turla birlikte resifleri keşfedebilir veya şnorkelle dalış yapabilirsiniz.
  7. Kızıl Deniz Akvaryumu: Hurghada’da bulunan bu akvaryum, Kızıl Deniz’in zengin deniz yaşamını ve mercan resiflerini sergiler.

Aswan

  • Mısırlılarda çok sık ziyaret etmek için Aswan’a geliyor.
  • Ülkedeki tek baraj ve nübye köyü burada.
  • Aswan’dan Luxor’a cruize turları düzenleniyor.
  • Yollar kötü, otobüsler kontrol olmasın diye kötü yolu tercih ediyor.
  • Ebu Simbel Aswan’a 4 saat uzaklıkta. Yol yorucu.

Mısır’ın Kahire’ye en uzak şehirlerinden birisi. Sudan sınırına en yakın şehir. Luxor’dan Aswan’a otobüs (minibus) ile gelmek istiyorsanız google maps konumu. Dediğim gibi burada bazen şöförler yabancıları götürmek istemiyor. Biraz daha fazla para vererek bu sorunu da çözebilirsiniz. Dediğim gibi max 300 pound vermenizi tavsiye ederim. Bazı turistler ilk olarak Luxor’dan Edfu tapınağına sonrada Edfu tapınağından Aswan’a geçtiğini söyledi. Bu şekilde daha ucuza geliyormuş yolculuk ücreti deneyebilirsiniz. Aswan’a ulaşan otobüslerin son durağı google maps konumu . Ebu simbel e gidecekseniz yine bu durağı kullanmanız gerekiyor. Bu minibus tarzı otobüslerde kalkış zamanı yok tüm koltuklar dolduktan sonra hareket ediyor.

luxordan aswana giden otobüsler
  • Abu Simbel Tapınağı, Mısır’ın güneyinde, Nil Nehri’nin batı kıyısındadır. Tapınak, Firavun II. Ramses’in hükümdarlığı döneminde inşa edilmiştir. Abu Simbel’deki en dikkat çekici yapılar, ana tapınak ve ona bitişik küçük bir tapınaktır. Ana tapınak, Ramses’in kendisini ve çeşitli tanrıları yüceltmek için inşa edilmiştir. Tapınağın girişinde, dört devasa Ramses heykeli bulunmaktadır. Heykeller, Ramses’in tahtının tanrılarla eşitliğini simgeler. Abu Simbel Tapınağı’nın en ilginç özelliklerinden biri, tapınağın Mısır’ın yükselen suları altında kalma riskine karşı 1960’larda (1963’ten 1968’e) yapılan uluslararası bir kurtarma operasyonu ile taşınmış olmasıdır. (Nil Nehri’ndeki su seviyesinin yükselmesine sebep olan Asvan yüksek barajının inşasından sonra tapınakların yerlerinin değiştirilmiştir.) Tapınak, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
büyük tapınak
diğer tapınak
  • Philae Tapınağı, Nil Nehri üzerinde, Aswan Yüksek Barajı’nın yapımıyla birlikte su altında kalmış olan Philae Adası’nda yer alır. (Abu Simbel gibi taşınmıştır.) Bu tapınak, antik Mısır döneminde Hathor’a adanmıştır ve Mısır’ın en eski dönemlerinden birinden beri kutsal bir yer olarak kabul edilmiştir. Philae Tapınağı’nın inşası, Ptolemaios dönemine dayanır. Ancak tapınak, Roma İmparatorluğu döneminde tamamlanmıştır. Philae Tapınağı, Helenistik dönemin ve Roma döneminin sanatının örneklerini taşır ve özellikle İsis, Osiris ve Horus gibi tanrılara adanmıştır. Philae Tapınağı’nın en önemli yapısı, İsis Tapınağı‘dır. Bu tapınak, Mısır mitolojisinde önemli bir rol oynayan İsis’e adanmıştır. Tapınakta çeşitli dönemlere ait kabartmalar ve rölyefler bulunmaktadır.

Tapınağa girmek için bir bilet alıyorsunuz sonrasında birde tekne bileti almanız gerekiyor. Çok fazla fiyat isteyebiliyorlar. Ben tek kişi olduğum için 250 pounda anlaşmıştım. Fiyatı zorlayabilirsiniz. Tapınağa götürüp geri getirmesi gerekiyor teknenin.

  • Nübye Köyleri, Yüksek baraj yapımından sonra Aswan yakınlarına gelmişler. Evleri renklidir ve timsah besliyorlar. Turistelerden para kazanmak için çay satıyorlar, timsah ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Büyük timsahlarda var. Nübye çayına ve timsahları sevmeye toplam 100 pound ödemiştim. Buraya taksi ile gelmeniz gerekiyor. Ziyaret ettiğiniz süre boyunca sizi bekleyecek bi taksi ile anlaşırsanız daha güzel olur. Tekne ile de gelmek bir seçenek fiyatları sorabilirsiniz. 1 saat beklemeli taksiye toplam 500 pound vermiştim.
  • Baraj ve Rus-mısır dostluk anıtı : Ülkedeki tek baraj, baraj yapıldıktan sonra nil yükselmiş ve 2 tapınağın yeri değişmiş. 70lerde mısır ile. sovyetlerin iyi olduklarını anlatan anıt. El ele tutunan 2 figürü anlatan anıt tasarımı mevcut.
  • Elephantine Adası: Nil Nehri’nde bulunan bu antik adada, arkeolojik kalıntılar ve antik Mısır dönemine ait eserler bulunur. Aynı zamanda efsanelere ve mitolojiye de ev sahipliği yapmıştır. Direkt bu alanı ziyaret etmedim ama king jamaica adlı kafeye bişeyler içinmek içi kafeye geçtim. Ücretsiz tekneler ile karşıya geçebilirsiniz.
bu kafeye ücretsiz tekne ile gidebiliyorsunuz.
  • Mısır’da bi düğüne katıldım bizim düğünlere benziyordu.

Aşağıdaki gezilecek yerleri ve aktiviteleri tamamlamadım ben. Zamanınız varsa yapabilirsiniz.

  • Felluca turu, geleneksel Mısır yelkenli teknesidir ve tarihi boyunca Nil’in suyunda seyahat etmek için kullanılmıştır.
  • Bitmeyen Obelisk, iravunun onuruna dikilmek üzere kesilmeye başlanmıştır. Ancak, obelisk taşı işlenirken çatlaklar oluşmuş ve proje tamamlanamamıştır. Eğer tamamlanmış olsaydı, yaklaşık 42 metre (138 fit) uzunluğunda olacaktı ve antik dünyanın en büyük obelisklerinden biri olacaktı.
  • Cruize turları, genellikle aswandan luxora giden turlardır. 2 ila 7 gün arasında değişen turlar mevcuttur. Kısa turlar sadece ulaşım ve yemek için kullanılabilirken uzun turlar tapınak ve müzeleri gezecek şekilde planlanmaktadır.

Zamanınız varsa Kom Ombo Tapınağı ve Edfu Tapınağını da ziyaret edebilirsiniz. Aswan ile Luxor arasında kalıyor.

Luxor

Krallar vadisi burada. Bir çok kral mezarı var. İsterseniz balon turu yapabilirsiniz.

  • Tek bi şehir gezecek olsaydım bu Luxor olurdu.
  • Balon turu yapabilirsiniz. Gün doğumu olanın ücreti için 50 dolar ödedim. Araştırarak daha da uyguna bulunabilir belki. Genelde gün doğumu için 50 ondan sonraki tur için 40 dolar fiyat istiyorlar. Gün doğumun turunu yapmanızı tavsiye ederim.
  • Balon turu yapmasanız bile sabah kalıp balonları izlemenizi tavsiye ederim.
  • Lotus papyrus u ziyaret edin.
  • Karnak Tapınağı: Karnak, dünyanın en büyük antik tapınağıdır. Mısır’ın en büyük tanrısı Amun-Ra’ya adanmıştır. Tapınak, sütun ormanları, heykeller ve büyük avlularıyla etkileyicidir.
  • Luxor Tapınağı: Luksor Kenti’nin merkezinde bulunan Lüks Tapınağı, Firavunların (özellikle Amenhotep III ve Ramses II) büyük inşa projelerinden biridir. Büyük bir tapınak kompleksi olan Lüks Tapınağı, tapınak, kutsal havuzlar ve anıtsal bir avludan oluşur. Tren istasyonu tarafında kalıyorsanız yürüyerek gezebilirsiniz.
  • Kral Vadisi: Antik Mısır krallarının mezarlarını içeren, muhteşem ve etkileyici bir nekropol kompleksidir. Özellikle, Tutankamon’un mezarı en ünlüsüdür. Giriş bileti aldıktan sonra isterseni yürüyebilirsiniz isterseniz de 20 pound ödeyerek elektrikli araç ile gidiş dönüş yapabilirsiniz. Aldığınız bilet ile 3 ücretsiz mezara girme hakkınız oluyor. Dilerseniz özel mezarlar içinde ayrı giriş bileti alabilirsiniz.
  • Hatşepsut Tapınağı: Tapınağın uzaktan görünümü çok güzel. İçerisine girince çizimlerde güzel.
  • Balon Turu: Luxor’un yukarısından balon turları, şehri kuşbakışı görmek için muhteşem bir yoldur. Nil Nehri ve antik tapınakların manzarası unutulmazdır. Luxor adına en unutamayacağım deneyim bu olacak.
  • Banana Island : Ben gittim ama gereksiz bi yer. Gidilmesine gerek yok. Yapacaksanız nil gezisi yapın. Giderseniz anlaştığınız teknedekiler sizden adaya ayak basma parası istiyor dikkat edin. 50 pound ödedim ben.
  • Lotus Papyrus Luxor : Kendi yaptığı papirusları satıyor. Orjiinal ile sahtesi arasındaki farkı detaylı sekilde anlatıyor. Hem orjinal hemde sahte ürünler var. Fiyat farkı mevcut. İsterseniz kendi isminizde yazdırabilirsiniz.
  • Luxor tapınağı manzaraları mcdonalds
tapınak manzaralı yemek yiyebilirsiniz 😀

Kahire’de müzeye gireceğim için Luxor’da müzeye girmedim. Luxor Kahire arası 9-10 saat sürdü. 260 pound ödedim yolculuk için.

Kahire

Burada piramitler var bir çok müze var. Ben piramitleri ve mısır müzesini ziyaret ettim. Zamanınız varsa Sakkara piramiti de ziyaret edilebilir.

piramit manzaralı bi hostelde kaldım.
  • Gize Piramitleri: Kahire’nin hemen dışında bulunan Gize Piramitleri, antik Mısır’ın en ünlü yapılarından biridir. Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri burada yer alır ve Büyük Sfenks de ziyaret edilebilir. Piramitlerin içine girmek isterseniz ek ücret ödemeniz gerekiyor. Büyük piramitin içine girmek istiyorsanız öğleden önce gitmeniz gerekiyor. Küçük piramit her zaman açık.
piramit bölgesi çok mutlu etmedi benim ama hayatta bir kez görülmesi gerektiğini düşünüyorum.
piramiti oluşturan taş blokları çok büyük.

Piramitlerin olduğu bölge çok kirli. Ben bu tarafta kaldım. Sabah akşam piramit manzarası ile uyandım kahvaltı yaptım. Güzel bi deneyimdi.

  • Mısır Müzesi: Kahire’deki Mısır Müzesi, binlerce antik eseri sergilemektedir. Firavun mezarlarından heykellere ve eski Mısır sanatına kadar birçok önemli eseri barındırır.
bir çok mumya var. hayvan mumyalar da var. bazı odalarda fotoğraf çekmek yasak.
  • Piramitlerin arka sokağı. Kahire’de çoğu binada dış sıva yok binalarda. Sokaklar kirli.
piramitlerin arka sokağı

Büyük bi müze. 2 saat ayırırsanız güzel bi şekilde gezebilirsiniz. Kahire’de sokakta fotoğraf çekerken bazen polisler çekmemem gerektiğini söyledi. Diğer şehirlerden her hangi bir sıkıntı olmadı. Zaten şehir merkezlerinde Kahire dışında çok fazla polis yok. Kontrol noktalarında polisler var.

Diğer yapılacaklar Kahire’de;

  1. İslam Tarihi ve Sanat Müzesi: Bu müze, İslam dönemine ait sanat eserlerini sergiler. Minyatür sanatı, ahşap oymacılık ve cam işçiliği gibi konulara odaklanır.
  2. Kahire Kalesi ve Salah El Din Alayet Camii: Kahire’nin tarihi merkezinde bulunan bu kale, 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Salah El Din Camii, kale kompleksi içinde yer alır.
  3. Han El Halili Çarşısı: Kahire’nin en eski çarşılarından biridir ve geleneksel el sanatları, hediyelik eşyalar, baharatlar ve antika eşyalar gibi birçok ürünü bulabilirsiniz.
  4. Nil Nehri’nde Gezi: Kahire’nin güzelliğini ve canlılığını keşfetmek için Nil Nehri’nde tekne gezisi yapabilirsiniz. Özellikle akşamüstü veya gece, Nil Nehri’nde romantik bir yemek veya gece turu deneyimi unutulmaz olabilir.
  5. İbn Tulun Camii: 9. yüzyılda inşa edilen bu camii, Mısır’ın en büyük camilerinden biridir ve Orta Çağ İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.
  6. Al Azhar Parkı: Kahire’nin gürültülü sokaklarından kaçmak için harika bir yerdir. Yeşil alanları, göletleri ve manzarasıyla dinlenmek için mükemmel bir yerdir.

Şarm el Şeyh

Buradan döndüm ve 4 gece konakladım. Diğer şehirlerde yorulduğum için dinlemeyi ve dalmayı deneyimlemek istediğim için 4 gece buradaydım. Şarm’da gün içinde neredeyse hareketlililik olmuyor. Gece kalabalık oluyor sokaklar. Gün içerisinde herkes turlara katılıyor ya da otellerde takılıyor.

Şarm bölgesi Sina yarımadası daha güvenli bölge Kahire’den otobüsle gelirken 4-5 kere kontrol ettiler. Çantaları ve pasaportları. Yabancılara bişey demiyorlar ama kendi halkından olanlar sık sık sorguluyorlar. 5 saatlik yol 7-8 saatte geliniyor.

  • Old Market (Eski Pazar): Şarm el-Şeyh’in merkezinde yer alan eski pazar, yerel el sanatları, hediyelik eşyalar, baharatlar ve diğer ürünler için popüler bir alışveriş noktası. Şarm’ın en popüler camiisi burada. 10 yıllık bi camii ama herkes fotoğraf çekinmek için buraya geliyor.
  • Farsha Kafe : Kentin en orijinal ve popüler kafesi. Genelde herkes fotoğraf çekinmek için geliyor. Gün batımı ve ışıkların açıldığı saatte giderseniz güzel olur daha çok keyif alırsınız. Gündüz giderseniz etraf boş olduğundan rahat fotoğraf çekinirsiniz.
  • Naama Körfezi: Şarm el-Şeyh’in merkezi bölgesinde bulunan bu körfez, canlı gece hayatı, restoranlar, kafeler ve alışveriş olanaklarıyla ünlüdür. Gece bi hareketlilik oluyor bu bölgede. Oturduğunuz kafede eğlence varsa adisyona yazabiliyorlar dikkatli olun.
  • Sinai Grand Casino : Sarm bölgesinde kumar oynayabileceğiniz casinolar var. Oyun oynarsanız içeceğinizi veriyorlar. 5-10 dolarlık oyunlar denenerek vakit geçirilebilir.
  • Diving : İlk dalma deneyimimi Şarm’da denedim. Deniz altı çeşitliliği güzel. 10 dakikalık dalma deneyimi güzeldi. Aynı zamanda turlar white island a götürüyor. Tekne turu ve diving için 25 dolar ödedim. Daha fazla kişi olursanız daha az ücret ödüyorsunuz. Fotoğraf almak isterseniz ek para ödemeniz gerekiyor.

Diğer gezilecek yerler, Şarm’da tur alırsanız rahat edersiniz.

  1. Ras Muhammad Milli Parkı: Şarm el-Şeyh’in güneyinde bulunan bu milli park, eşsiz deniz yaşamı ve muhteşem mercan resifleriyle ünlüdür. Şnorkelle dalış yapmak veya cam altı teknesi turlarına katılmak için ideal bir yerdir.
  2. SOHO Meydanı: Şarm el-Şeyh’in merkezindeki modern bir alışveriş ve eğlence merkezidir. Restoranlar, kafeler, mağazalar ve gece kulüpleri burada bulunur.
  3. Shark’s Bay Plajı: Güzel kumları ve berrak sularıyla ünlü olan Shark’s Bay Plajı, dinlenmek ve güneşlenmek için harika bir yerdir.
  4. Nabq Koruma Alanı: Şarm el-Şeyh’in kuzeyinde bulunan bu koruma alanı, doğal güzellikleri ve kuş gözlemi için harika bir yerdir.
  5. Mount Sinai (Sina Dağı): Şarm el-Şeyh’e bir günübirlik geziden uzakta, Sina Dağı’nda yer alan bu dağ, manzara ve tarih açısından önemlidir. Bazı ziyaretçiler buraya gün doğumu veya gün batımını görmek için tırmanır.

Şarm bölgesinde safari, bedevi turu gibi bir çok aktivite imkanı var. Zamanınız varsa değerlendirebilirisiz.

Mısır’da Siwa bölgesi ve İskenderiye’ye gitmeyi istiyordum ama Aswan şehrinde çok yorulduğum için es geçtim. Ek olarak Aswan Luxor aradı cruize turları düzenleniyor. Maddi açıdan zorlayacağı için katılmadım. Piramitlerin alt tarafında kalan Sakkara piramitini de ziyaret etmek istiyordum ama bu turluk es geçtim.

Bir daha Mısır’a gider miyim emin değilim. Zaman gösterecek.

Diğer ülke gezilerim hakkında yazdığım yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.