20 Günlük Vizesiz Balkanlar Gezimden Notlar

Bu yazımda Nisan 2023 de gerçekleştirdiğim 20 günlük vizesiz balkanlar gezimdeki deneyimlerimi ve tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Bu 20 günde sırasıyla Bosna Hersek (Saraybosna ve Monstar), Sırbistan (Belgrad), Karadağ (Kotor), Kosova (Pristine), Arnavutluk (Tiran) ve Kuzey Makedonya’yı (Ohri ve Üsküp) ziyaret ettim. Buraya daha fazla şehir eklenebilir ama büyük iller bunlar olduğu için bu şekilde ekleme yaptım.

p.s : Nisan ayından bu yana (temmuz) buradaki para birimleri en az %25 arttığını eklemek istiyorum.

Ülkelerde yaşadıklarımı anlatmadan önce bilgilendirme yapmak istiyorum.

  • İstanbul – Saraybosna ve Üsküp – İstanbul olacak şekilde uçuşlarımı gerçekleştirdim. Hatta direkt İstanbul’da değil Antalya – Saraybosna ve Üsküp – Antalya şekiliden İstanbul aktarmalı uçuşlar yaptım. Pegasus kampanyası ile yaklaşık 2000 tl civarına bir para ödedim uçak biletine.
  • Ülkeler arası ulaşımı otobüs kullanarak gerçekleştirdim. Bazı yolculuklar 7-8 saat kadar sürdü. Bu uzun yolculuklar yorucuydu. Alışık değilseniz yeni gününüzün bi kısmı boşa geçebilir.
  • Saraybosna – Mostar arasında tren yolculuğu yaptım. Gidiş dönüş alınca bileti daha uyguna geldi. 240-250 tl civarıydı o zamanki kura göre. (Ülkeleri ve günleri anlattığım bölümlerde detaylı olarak inceleyeceğim)
  • Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’da bagaj için para alamadılar ama diğer ülkelerdeki otobüs yolculularında bagaj için 1 euro civarı para aldılar.
  • Çoğu ülkede check in ücreti ya da otobüslerin kalktığı alana girerken ücret alıyorlar. Bu ücrette yaklaşık 1 euro civarı. Online bilet alırsanız da otogarda bu check in parasını ama terminalde bi daha istedikleri oluyor. Belgrad’ta bilet aldığımda otobüslerin kalktığı alana geçmek için jeton verdiler.
  • Saraybosna – Belgrad arası otobüs biletini online aldım. Diğer tüm biletleri gideceğim şehre gittikten sonra aldım. Her hangi bir sıkıntı yaşamadık.
  • Online bilet aldığım site busticket4 me sitesiydi. Her hangi bi sıkıntı olmadı. Online alınca biletin çıktısının alınması gerekiyor. Eğer online bilet aldıysanız biletin çıktısını yanınızda bulundurun. Bu siteyi genelde güzergah ve fiyat için takibi kullandım. Sadece Saraybosna-Belgrad otobüs biletini online aldım. Bu alma sebebimde ülkeye girişte dönüş bileti sorma olasılığında dolayıydı. Bazen ülkeye almama durumu olabiliyormuş geri dönüş bileti yoksa.
  • Ülkeler arası geçişler 15-25 euro arası değişiyor. Bu ücretler otobüs fiyatları
  • Kosova ve Karadağ para birimi olarak euro kullanıyor diğer ülkelerin kendi para birimleri var.

Ülkeler hakkında deneyimlerime göre

  • Bosna Hersek : Yemeklerin tadı çok iyi. Fiyatlar makul.
  • Sırbırtan : Pahalı. Gezilecek yer yeterince çok.
  • Karadağ : Sahil tarafının manzarası çok iyi.
  • Kosova : Yeni. Gezilecek yer az. Ucuz bilet için tercih edilebilir.
  • Arnavutluk : İnsanları iyi. Yemekleri güzel.
  • Kuzey Makedonya : Çok Türk var. Ohri güzel. Üsküp’e çok zaman ayırmayın.

İlk olarak kendi yaptığımız gezi planından ve sonra siz bi balkan turu planlıyorsanız nasıl bi plan yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

İlk olarak Bosna Hersek’e gittik. (Saraybosna havaa alanı, şehir merkezine 5 dolara dolmuşlar ile gidilebiliyor ya da merkeze gitmek isteyen birileriyle taksi paylaşılabilir.) Sonrasında Sırbistan, Karadağ, Kosova (karadağ’dan kosova’ya direkt geçiş yok. otobüsler arnavutluk üzerinde geçiyorlar) Bunun böyle olduğunu sonradan öğrendiğimiz için planda değişiklik yapamadık. Kosova’dan Arnavutluk ve sonra olarak Kuzey Makedonya’dan geri dönüşümüzü yaptık. Üsküp’te çok zaman ayırdığımız için pişman olmuştum ben. Bizim planımız bu şekildeydi.

ülkeler arası ve şehirler arası geçişler için planladığım harita. nis ve podgorica ya gitmedik. diğer güzergahları kullandık fiyatlar 1-2 euro fark eder en fazla. tl karşılığına değişmiştir.

Ülkeler arası otobüs yolculuğu yaparken dikkat edilemesi gereken en önemli kurallardan birisi eğer vizeniz yoksa Hırvatistan üzerinden geçmeyen otobüsleri seçmeniz gerekiyor. Eğer vizeniz yoksa ve Hırvatistan Üzerinde giden otobüse binerseniz sıkıntı yaşarsınız. Buna dikkat etmek için aldığınız biletin gittiği/durduğu güzergahı incelemenizde fayda var. (ülke ülke anlatırken bir örnek üzerinde anlatarak nasıl olduğunu göstereceğiz.) Okuduğum kadarıyla Saraybosna-Belgrad ve Mostar-Kotor arasındaki otobüs seferlerinde bu olabiliyor.

Bu 20 günlük deneyimime göre kesinlikle hangi ülkelere/şehirlere gitmeliyiz diye soran olursa ya da ben bir daha hangi şehirlere giderim diye soracak olursanız.

Türkiye’de deniz kenarında yaşadığım için en çok ben Karadağ’ı beğendim. Zamanım olmadığı için Arnavutluk sahillerine inemedim ama Avlonya ve Ksamil‘in (yunanistan sınırına yakın) güzel olduğu fotoğraflardan gördüm. Zamanınız varsa ve deniz seviyorsanız buralar listeye eklenebilir.

Gezi planı nasıl yapılmalıdır ?

  • Hangi ülkelere ve bu ülkelerin hangi şehirlerine gidileceğinize karar verin.
  • Ülkeler arası sınırlar açık mı sorun çıkarıyorlar mı araştırın. Bazı sınırlarda otobüsten sadece bizi indirip soru sordular ama her hangi bişey olmadı. Nereye gidiyorsun, kalacak yerin var mı tarzında soru sordular. Cevap verince sorun yaratmadılar. Kosova’dan Sırbistan’a geçiş yok ama tam tersi geçiş oluyor diye biliyorum. Güncel geçişler için yeni araştırmanızı yapmanızı tavsiye ederim.
  • Ülkeler arası mesafeler iyi ayarlanmalı. Çoğu zaman gece yolculuğu yapıp konaklamayı es geçmeyi planladık. Çoğu zamanda başarılı olduk. Fakat bünyeniz alışık değilse gündüz yeni şehre indiğinizde yorgun oluyorsunuz ve en kötü yarım gününüz boşa gidiyor. Bunu plan yaparken düşünmekte fayda var. Otobüste uyurum derseniz %90 her hangi bir sorun yaşamazsınız.
  • Dolu dolu ve güzel bi tatil planlıyorsanız 3-4 ülke seçmekte zaman var. En azında her ülke için 3 gün ayırmak gerektiğini düşünüyorum.
  • Araba kiralama imkanınız varsa kiralayın. 2 kişi iseniz ulaşım için çok fazla para ödüyorsunuz. 6 ülkeyi ziyaret ederken ülkeler arası geçişlerde ve ülkeler arası otobüs/dolmuş ve diğer yolculuklarda toplam 200 euro civarı para ödedik kişi başı. 3-4 kişilik gezilerde araba kiralamak mantıklı hatta 2 kişi gezilerde bile mantıklı olabilir. Aracımız olsaydı daha çok yeri görebilirdik ve daha hızlı hareket edebilirdik. Burada araç kiralamayı düşünürsenizde bazı firmalar her ülkeye girişe izin vermiyor. Bunun araştırmasını iyi yapınız. Uçak bileti daha tüm gezinin ulaşım maliyeti 320 euro civarına denk gelmişti. (detaylara ineceğimiz yazının devamda)
  • Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk gezilerde mutlaka olmalı.
  • Ucuz uçak biletleri genelde Kosova’ya oluyor.
  • Kosova ve Arnavutluk giriş çıkışlarında pasaporta damga vurmadılar. Kosova’ya havayolu ile giderseniz damga vuruyorlarmış.

Yeni bişeyler olursa ekleme yapacağım. Şimdi ülke ülke nereleri gezdiğimiz ve neler yaptığımızı anlatarak devam ediyorum.

Bosna Hersek

  • Başkent Saraybosna ve Mostar‘ı ziyaret ettik. Mostar’ı tren ile gidip gelerek günü birlik ziyaret ettik. Çoğu gezilecek yerini gezdik. Mostar güzel vaktiniz varsa mutlaka uğrayın.

Uçağımız Saraybosna hava alanına idi. Hava alanı çok küçük Türkiye’deki her hangi bir ilçenin otogarı büyüklüğünde. Girişte bize bişey sormadılar ve damga vurup geçtik. Bazı içeriklerde dönüş bileti olmazsa ya da rezervasyon olmazsa sıkıntı olabilir yazıyordu bize bişey sormadılar. Oradaki görevliyle ilgilide olabilir. Türkiye’ye dönüş farklı ülkeden olduğu için Bosna Hersek’ten Sırbistan’a aldığımız otobüs bileti çıktısını da yanımıza almıştık. Bunla birlikte rezervasyon ve aşı kartıda yanımızdaydı ama sormadılar.

Hava alanında kişi başı 10 euro bozdursanız şehir merkezine gidebilirsiniz. Geri kalan paraları bozdurmak için merkezdeki döviz büroları kullanılabilir.

Hava alanından çıkınca taksiciler hemen götürmek için geliyor zaten yanınıza düz devam edince otobüsleri kalktığı durağı görüyorsunuz. Oradaki saatleri takip ederek kullanabilirsiniz. Otobüs ücreti 5 euroydu ama otobüsün kalkmasına 1 saat olduğu için hava alanında tanıştığımız 2 kişi ile birlikte taksi kullanarak şehir merkezine gittik. Kişi başı 7.5 euro gibi bişey ödemiştik. (4 kişi taksi ile şehir merkezine gittik. kişi başı 12.5 km.)

visitsarajevo sitesinden gezilecek yerler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Saraybosna da nereleri ziyaret edemedik ?

  • Umut tüneli – burayı ziyaret edemedik ama hava alanının çok yakınında geliş ya da dönüş uçuşunuz saraybosna’daysa listenize eklemenizde fayda var. Bosna Savaşı zamanında kullanılan yer altı tüneli.
  • Vrelo Bosne – Konumu bize ters geldiği için burayı da ziyaret edemedik. ormanlık alan.
  • Beyaz Kale

Saraybosna da nereleri ziyaret ettik ve keyif aldık ?

Saraybosna için 2 günün yeterli olduğunu düşünüyorum. 1 günde Mostar’a ayrılsa topla 3 gün yeterli. Biz 4 gün ayırmıştık son gün kar yağdı zaten de pek yapacak bişeyimiz kalmamıştı. Kar yağmasaydı yukarıdaki yazdığım 3 yeri gezmeyi planlıyorduk.

Saraybosna’da ulaşım için otobüs kullanın çok pahalı değil. Taksi’ye para vermeye gerek yok. Saraybosna şehir için ulaşım ücreti 1.4 km olarak hatırlıyorum. (km bosna hersek markı olarak geçiyor. güncel kur 1 km = 0.51 euro)

Saraybosna 1. gün gezilecek yerler

bazen ateş yanmayabiliyor. kar yağdığı gün ateş yanmıyordu ve bu şekilde bi uyarı asmışlardı.
  • Burada 1 günü mutlaka sebil ve çevresi için ayrılmalı. Bir çok yapı var mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi. Zaten sebil ve çevresini gezerken mutlaka güzel yapıları göreceksiniz.
  • Sebil – Ahşap çeşme, pek bişeyi yok ama saraybosna’ya gelen görüyor.
  • Sırp Ortodoks Katedrali – 1860’larda inşa edilmiş katedral.
  • Kutsal Kalp Bazilikası – Freskler güzel, pazar günleri 10’daki etkinliklere gidilebilir.
  • Latin Köprüsü – Franz Ferdinand’ın 1914’te öldürüldüğü yere yakın, Osmanlı dönemi taş köprüsü.
  • Sönmeyen Ateş Anıtı – 2. dünya savaşı kurbanları için anma alanı. çoğu zaman ateş yanıyor.

Saraybosna 2. gün gezilecek yerler

Tren bileti almaya gittiğimiz için tren garına gitmemiz gerekiyordu. (online alma seçeneği de vardı ama biz gara gitmeyi tercih ettik.) Otobüs garının biri tren garının yakınında. Bi tane daha gar varmış o uzaktaymış ve ulaşımı zormuş. Bilet alırken dikkat edin. Tren garına Mostar bileti almak için gittik. Gidiş dönüş 250 tl civarı ödemiştik. Kur yüzünden artma azalma olabilir.

  • Avaz Twist Tower – Tüm kenti havadan görebileceğiniz kule. Kuleye çıkış ücretsiz çay, bira içebilirsiniz. Fiyatlar diğer mekanlar ile aynı. Sırbistan otobüs zamanını beklerkende güzel zaman geçirmiştik burada. 35. kattan şehri izlemek çok keyifli.
  • TREBEVIC – Teleferik ile çıkılıyor. Tepeden şehri görmek için ve kahve içmek için güzel nokta. Teleferik ücreti 20 km olması lazım. (KM bosna hersek para birimi) 220 tl civarıydı bişeydi sanırım.
  •  War Museum 1992 Sarajevo – teleferik dönüşü burayı da ziyaret ettik ama fiyat performans olarak tatmin etmedi. 10 km giriş ücreti ödemiştik.

Mostar gezilecek yerler (buradan sonra ne yedik neyi beğendik onları da ekleyeceğim)

Köprü – blagaj (blagaj a 10 numaralı otobüs gidiyor diye hatırlıyorum.)
  • Köprü – Osmanlı döneminde kalma köprü. Köprümün yeninden yapımında Türkiye’de destek olmuş. Hem köprü üzerinden hem de köprü karşısında köprüyü görün ve fotoğraf çekinin.
  • Blagaj Alperenler tekkesi – Eski türk hamamı ve türbenin bulunduğu alan. Mostar’a tren ile vardıktan sonra ilk olarak Blagaj’a gitmek için ulaşımı halletmeyi çalıştık. Hemen tren istasyonun karşısındaki duraktan otobüs kalkıyor. 2.1 km ücreti vardı sanırım. Mostar’da mutlaka Blagaj’ı görmelisiniz. Bi 2-3 saat vakit geçirilebilir.

Akşam treniylede geri döndük. Güzel bi aktivite olmuştu Mostar gezisi. Mostar köprüsü ve çevresinde vakit geçirilecek yerler var. Nehir manzaralı çay kahve içilebilir.

Bosna Hersek Yeme içme

cevabi – kahve – makarna – pizza
  • Cevabi – Balkanların genelinde yapılan köfte benzeri yemeğin adı. Biz Ćevabdžinica Hodžić adlı mekanda yedik.
  • Börek – Çoğu yerde satıyorlar kahvaltı için tercih edilebilir.
  • Vapiano Pizza – 2018 yılında ukrayna’da yemiştim. burada görünce denemek istediğim tadı 2018 de yediğim gibi. Pizza sevenler tercih edebilir. Bu avm nin içerisindeki şarapçıdan şarap tadabilirsiniz.
  • Makarna – SCC alışveriş merkezinin içerisinde satıyorlar et yemekten sıkılanlar için tercih edilebilir.
  • Bosna Kahvesi

Sebil yakınlarında bulunan bookingden tutuğumuz At Mejdan Rooms adlı yerde konakladık. Konumu çok iyi ama duvarlar inceydi. Fiyat performans için kullanılabilir. Otobüs duraklarına yakın.

Sırbistan sınırında her hangi bi sıkıntı olmadı. Sorunsuz geçtik. Otobüs biletini busticket4 me sitesinde online almıştık ve bu biletin çıktısı yanımızdaydı. 1 euro bagaj parası ve 1 euro da check in parası ödedik. Online aldığımızda da ödemiş gibiydik bu check in parasına tekrar aldılar. Bu otobüs bileti dışında diğer biletleri yeni ülkeye ulaştıktan sonra aldık ve herhangi bi problem olmadı.

Bosna Hersek’teki bazı harcamalarımızı ekleyerek diğer ülkeye geçeceğim. güncel kur 1 km = 0.51 euro. buraki fiyatlar mekanlardaki fiyatlar

  • şehir içi ulaşım 1.4 km
  • bira 3-5 km
  • hamburger 7.5 km
  • makarna 8 km
  • avaz kule bira 5 km
  • kahve 1.5-3 km
  • çay 1 km

Bosna’da her şey dahil toplam 4 gün için 163 euro (320 km) civarı harcamışız.

Sırbistan

Sırbistan’da sadece Belgrad’ta vakit geçirdik. 2-3 gün güzel vakit geçirilebilir. Sabah şehre ulaştık ve ayarladığımız hostele gittik ama hostelin bi kaç tane şubesi olduğu için bi 30 dakika kadar zaman kaybettik. Sonunda ulaştık. İlk plan direkt novi sad a gitmekti. orada öğleden sonraya kadar vakit geçirip akşam belgrad a dönecektik ama sonra iptal ettik. Aynı yolu gidecekseniz değerlendirebilirsiniz. Bilet ücreti aynıydı.

Belgrad’ta Nereleri gezdik ?

Belgrad’ta gezeceğim yerleri önceden not almıştık. Sayarbosna- belgrad yolculuğunda tanıştığımız arkadaşımız zenum bölgesine gitmelisiniz dedi. Şehre varınca araştırdık ve birlikte gittik. En çok yeri ziyaret ettiğimiz şehir Belgrad’tı. Vakit geçirmek için bir çok yer ve müze bulunuyor.

  1. gün
  • Kalemegdan ve Çevresi : Belgrad kalesinin bulunduğu alan. Burada giriş ücretsiz fotoğraf çekinebilirsiniz Tuna nehrine doğru. Bi tane gözlem kulesine çıkmak ücretliydi.
  • Cumhuriyet Meydanı : Prens Mihailo’nun at üstünde tasvir edildiği heykelinin bulunduğu alan. Toplu taşıma buradan hareket ediyor.
  • Kneza Mihaila : İstanbul’daki İstiklal caddesi gibi avm, alışveriş yapılacak mağazalar, para bozdurma bürolar bulunuyor. Hava kötü ise avmde vakit geçirebilirsiniz.

2. gün

  • Zemun bölgesi ve Kule : Kule ve çevresinde vakit geçirilebilir. Bu bölgede sabahtan öğlene kadar vakit geçirilebilir. Google haritaların güzel çalıştığı şehirlerden birisi belgrad. Toplu taşımaya ücret ödemedik ama bi kere bilet sordular temassız kartımızı gösterdik tamam dediler. Bi arkadaşımızdan para çektiler. Diğerlerinden çekmediler. Hatta ben banka kartı gösterdim sıkıntı olmadı. Bi çok kez kullandık her hangi bir problem yaşamadık toplu taşımada.
  • Aziz Sava Katedrali : Ortodoks kilisesi, freskleri çok güzel.
  • Partizan Stadyumu : Partizan’ın stadyumu. Kimse yoktu sahaya girdik. Atmosfer güzel.
  • Rajko Mitić Stadyumu : Kızılyıldız’ın stadyumu. Bilet ile giriş yapılılıyor. Wifi var. Müzede vakit geçirip, sahayı izleyebilirsiniz.

3. gün

  • Parlamento binası
  • Aziz mark Kilisesi : 1940’ta inşa edilen Ortodoks kilisesi.
  • Nikola Tesla Müzesi : Her saat ingilizce tur olmuyor. gidip sormakta fayda var. bi tur ortalama 1 saat sürüyor.

4. gün

  • Araba Müzesi : Eski arabaların bulunduğu müze. meraklısıysanız uğrayabilirsiniz.
  • İllüzyon Müzesi : Vakit geçirmek ve fotoğraf çekinme için güzel alan

Belgrad Yeme İçme

  • Drama ćevapi : köfte güzel ve fiyat olarak uygundu.
  • Perlo’s Burger&More : Yediğim en iyi hamburgerlerden biriydi. Hamburger biraz küçük ama mutlaka denemelisiniz. İşletmecisi türk. Eğer giderseniz selam söyleyin. Çantamızı bırakıp şehri biraz daha keşfetmiştik.
  • Bucko : Köşe başı pizzacısı. Dilim pizza satıyor.

Belgrad’tan sonra Karadağ’a devam ettik.

SIrbistan’da bazı harcamlarımız fiyatları. 1 sırp dinarı 0.0085 euru)

  • starbusks kahve 220 dinar
  • falafel 420 dinar
  • belgrad-podgorica otobüs 3200 dinar
  • tesla müzesi 800 dinar
  • dilm pizza 120 dinar
  • hamburger 1000 dinar
  • bira 700 dinar

Karadağ

Karadağ girişinde nerede gidiyorsunuz nerede kalacaksınız diye sordu görevli. Cevap verdik ve rezervasyonları gösterdik her hangi bir sorun yaşamadan ülkeye girdik. Buradaki planımız ilk olarak Podgoritsa’da vakit geçirmekti ama otobüs erken vardığı için Podgoritsa’yı iptal ettik ve Kotor’a devam ettik. Kotor’da bir sürü yapılacak aktivite var. Podgoritsa-Kotor arası için 8 euro ödedik.

Para birimi euro. Tüm harcamalar euro ile yapılır ve çok fazla çalışan türkler var. İstemesenizde türkler ile karşılaşıyorsunuz.

kotor’a gittiğinizde oradaki bilgi alanlarından alabilirsiniz.

Kotor Gezilecek Yerler

  • 3 saatlik tekne turu. Tekne turu yapmak aklımızda yoktu ama götürdüğü yerleri öğrenince yapma kararı aldık. 3 saat için 35 euro gibi bi ücret ödedik. Değdi. Tekne turunda Church of the Madonna dello Scalpello (adanın üzerinde bulunan kilise) , Submarine bunker (gemilerin saklandığı sığınak), Mamula Island Hotel (otel kumarhane yapılıyordu), Mavi Mağara (tekne ile içine girip vakit geçiriliyor.), Perast (yerleşim yeri, normalde tüm bu yerlere birlikte gitmiyorlar ama biz konuşarak halletmiştik.) Perast güzel yer.
  • San Giovanni : Kotor kalesi’nin manzarası çok iyi. Alternatif yolu kullanarak gittik. Yürüyüş yolunu takip ediyoruz en sonunda ise merdivenden kaleye giriliyor.
  • Kotor Aziz Tryphon Katedrali : 1166’da inşa edilen bu Romanesk Katolik kilise
  • Kale üzerinde yürüyebilirsiniz. Kilise, saat kulesi gibi tarihi yerleri ziyaret edebilir, köprülerde fotoğraf çekinebilirsiniz.

Kotor Yeme İçme

En çok pizza tüketiliyor.

  • BBQ Tanjga : otogara yakınlarıda buluna bu işletmede yemek yiyin. fiyatlar uygun porsiyon büyük.

Konaklama için Viktor Rooms u önerebilirim. Hard Rock Cafe ürünleri seviyorsanızda burada satış yapılan mağazaları var. Hediyelik eşya ya da kıyafet alabilirsiniz.

Kotor’da şehir vergisi var. Şehre geldikten 24 saat içine 1 euroluk vergiyi ödemeniz gerekiyor. Ödenmediği taktirde ülkeden çıkışta sorun olabiliceği söyleniyor. Ben ödediğim için her hangi bir sorun yaşamadım.

Kotor’dan Priştine’ye doğru yola çıktık. Sınırın açık olduğunu sanıyordum ben ama Arnavutluk üzerinden gitti otobüs. Bu nedenle yolculuk uzun sürdü. Planımızı da değiştiremedik.

Kotor’daki bazı harcamlar;

  • vergi 1 euro
  • tekne turu 35 euro
  • kahve 2-3.5 euro
  • pizza 7 dolar
  • bira 2-3 euro
  • BBQ Tanjga tavuk 4 euro

Kosova

Yakın zamanda ülke olan bi yer. Çok fazla gezilecek bi yer yok.

  • Kosova Müzesi : Gittiğimiz zaman kapalıydı.
  • İskender Bey Meydanı : Heykelin bulunduğu meydan
  • Newborn : Bağımsızlık ilanının simgesi olan anıt.
  • Aziz Rahibe Teresa Katedrali :  Azize Rahibe Teresa anısına inşa edilen ve resmi olarak 2010 yılına açılan, Romanesk tarzı zarif katedral.

Toplu taşımada bilet 24 saatlik alınabiliyor. Değerlendirebilirsiniz. Yakın zamanda bi daha gitmeyi düşünemem Kosova’ya. Belki 15-20 yıl sonra. Ülke biraz daha geliştikten sonra.

Konaklama için Prishtina Center Hostel tercih edilebilir. Memnun kaldık.

Kosova’dan (Priştine) Tiran’a doğru yola çıktık. Hem Arnavutluk giriş çıkışında hem de Kosova giriş çıkışında pasaporta damga vurmadılar. Yani toplam 2 Arnavutluk 1 Kosova giriş çıkışında damga vurmadılar.

Bazı Kosava harcamaları;

  • tiran otobüs bileti 15.5 euro
  • kahve 1 euro
  • hamburger 7 euro

Arnavutluk

Arnavutluk’un insanlarını ve yemekelerini beğendim. Gezilecek yer bakımından oldukça zengin bir başkent Tiran. Priştine-Tiran otobüsü yavaş gitti. Tiran’ın içine girdikten sonra otogara gitmek için bile zaman aldı çünkü trafik vardı.

Arnavutluk’ta Enver Hoca adını çok duyacaksınız. Soyadı hoca, gerçek hoca değil. İlk ateist ülke olarak ta geçiyor.

Tiran Gezilecek Yerler

  • İsa’nın Dirilişi Ortodoks Kilisesi :
  • Skanderbeg Meydanı :
  • Ulusal Tarih Müzesi
  • Bunk’Art 2 : Komünist Dönem’de nükleer saldırıya karşı inşa edilen, koruma altındaki sığınakta benzersiz Arnavutluk tarihi müzesi. Tiran’da 2 tane bu müzeden var. Diğerine de Dajti Dağı‘na gidecekseniz uğrayabilirsiniz. (birazdan bahsedeceğim)
  • Tiran Piramidi
  • Tiran Ulusal Müzesi : Kalıntılar var. Benim pek hoşuma gitmedi.
  • Air Albania Stadyumu : Milli takımın maçlarını yaptığı stat. Statın üzerindeki kafede bişeyler içebilirsiniz.
  • Ayakkabıların bulunduğu alan yakında. Yol üstünde uğrayabilirsiniz.
  • Selman Stërmasi Stadyumu : Beşiktaş’ın rakiplerinden birisi stadyumu
  • Tiran Büyük Parkı : Gölün etrafında buluna park. Vakit geçirmek için güzel.
  • Dajti Dağı : Teleferik ile gidiliyor. Teleferiğin gittiği alanın çok yakınına kadar otobüsler gidiyor. Otobüsler İskender bey meydanı yakınından kalkıyor. Yukarıda mini golf sahasıda var. Teleferik biletini alırken golf oynayacağınız söyleyebilirsiniz. Ona göre bilet veriyorlar.
  • BUNK’ART : Teleferiğin kalktığı durağa çok yakın. Vaktini varsa uğramalısınız.

Tiran’da Ne Yenir

  • Restorant Tymi : Balkan turunda en çok beğendiğim yerlerden biriydi. Yemeklerin tadı güzel. Sanırım köftenin adet fiyatı 4 tlydi.
  • Bar Ufo : Trileçeyi burada yemelisin diye önermişlerdi. İdare eder.

Arnavutlukta Arnavut Ciğeri yok. Tiran’da bi kaç yere sordum ama bulamadım ve kimsenin bi fikri yoktu. Google baktığımda Arnavutluk’tan gelenlerin İstanbul’da yapmaları sonucu adının arnavut ciğeri olduğuydu.

Tiran’dan başka bi şehre gitme fırsatımız olmadı ama fırsatı olan Avlonya ya da Ksamil taraflarına gidebilir.

Tiran’da ilk olarak Ohrid’e gideceğiz ve Ohrid’te 1 gece konaklayacağız. Sınır geçişinden tüm otobüsün çantalarını aradılar. Bu nedenle yolculuğumuz yavaştı.

Bazı Arnavutluk harcamları. 1 arnavutluk leki = 0.0094 euro

  • trileçe 250 leke
  • teleferik 1400 leke
  • otobüs 40 leke
  • americano 110 leke
  • statta bira 500 leke
  • ohri otobüs bileti 20 euro
  • pizza 280 leke

Kuzey Makedonya

Burada Ohrid ve Üsküp’ü ziyaret ettik. En fazla türk bu ülkedeydi. Hem yaşayan hem de gezen olacak şekilde. Bu 2 şehir arasında Ohrid’i daha çok sevdim.

Ohrid’de Ne Yapılır Nereler Gezilir

Ohrid’te göl etrafında zaman geçirdik. Tiran’dan geliyorsanız ya da Üsküp’e gidecekseniz şehir merkezinde de otobüs durakları var. Üsküp e giderken otogara gitmeden merkezdeki şubeden bilet aldık ve otobüs bu şubenin önünden kalktı. (üsküp bileti aldığımız şubenin kordinatı)

  • Tekne turu yapılabilir. 30 dakikalık bi tekne turu yaptık. Bir sürü tekne var. 2 kişi toplam 5 euro(10’da olabilir) ödedik. Sadece ikimiz vardık. Fazla tur olduğu için bi kaç firmaya daha sorabilirisiniz.
  • Aziz Yuhanna Kilisesi : Ortodoks kilisesi. Ohrid fotoğraflarında kesin görmüşsünüzdür.
  • Ohrid Kalesi (ohrid’de bazı gezilecek yerler 15-17 gibi kapanıyor. bu kapanış saatlerine dikkat ederek gitmekte fayda var.)
  • Göl etrafında yürüyün. Bir çok gezilecek yer bulunuyor.

Ohrid’te konaklama olarak Villa Centar Ohrid‘i önerebilirim. Konumu güzel, sahibi çok misafirperver.

Yaz ayına geldiyseniz yüzmeyi de deneyebilirisiz.

Ohrid harcamlar 1 Makedonya dinarı = 0.016 euro

  • bira 150 dinar
  • dondurma 140 dinar
  • salep 100 dinar
  • göl balığının olduğu akşam yemeği 1000 dinar

Üsküp’te Ne yapılır

Üsküp’te çok fazla türk olmasından dolayı pek hoşuma gitmedim. Köprünün bi tarafı Türk tarafı diğer tarafında ise daha az türk var.

  • Milenyum Haçı : Dağın tepesinde teleferikle ulaşılabilen, yukarıdan şehri izleyebilirsiniz.
  • Ohrili Aziz Clement Kilisesi : Duvar freskleri güzel. Gezilecek yerlerin başında geliyor.
  • Makedonya Meydanı : Büyük iskender anıtını bulunduğu meydan. Nehrin kenarındaki yapılar güzel. Taşköprü üzerinde müzik yapıyorlar.
  • Üsküp Kalesi : Kente tepeden bakılabiliyor ama beni o kadar etkilemedi.
  • Etrafta bir çok yapı var. Gezerken göreceksiniz.

Matka Kanyonu’na gitmek için vaktimiz olmadı. Tekne ile gezilebiliyormuş.

Üsküp’te şehir içi ulaşımda otobüsleri kullandık. Ücret ödeyecek bişey olmadı için para ödemeden ulaşım sağladık.

Ledicom mağazasından arkadaşıma iphone 14 pro aldık. Çoğu kişi makedonya’ya iphone almak için gidiyor. Bir çok kişiyle karşılaştık iphone almaya gelen. İnternet sitesinden fiyatları talip edebilirsiniz. Eğer kart ile ödeyecekseniz %5 komisyon koyuyorlar.

Üsküp’de yemekler pahalıydı. Destan’da bi kuru fasulye denedik. İdare ederdi. Cevabiyi çok yediğimiz için yemek burada.

Doyurucu ve fiyatı uygun yemek arıyorsanız Teteks leri tercih edebilirsiniz.

Üsküp havaalanına gitmek içinde teteks 3 ve holiday in otelinnin yakındandaki duraktan kalkan havaalanı aracında binebilirsiniz. ( konum ) havalanın otobüs firmasının yorumuna benim gittiğim zamandaki saatlerin fotografını attım. kontrol etmekte fayda var.

Üsküp bazı harcamalar;

  • teleferik 100 dinar
  • kahve 90 dinar
  • bira 200 dinar
  • kuru fasulye 160 dinar
  • hamburger 350 dinar

Balkan gezim bu şekilde gerçekleşti. Karadağ ve Arnavutluk’a bi daha gitmeyi istiyorum. Gezi planı yapacaklar için umarım faydalı bi yazı olmuştur. Başka yazılarda görüşmek üzere. İran yazıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1 haftalık İran Gezimden Notlar