Ziyaret ettiğimde beni en çok etkileyen antik kentlerin başında Ani Antik kenti geliyor. Çünkü içerisinde görünecek bir sürü tarihi yapı var.
Ani antik kenti nerede
Kars merkeze 44 km uzaklıkta olan Ocaklı köyü yakınlarındadır.
Ani Antik Kent Nasıl Gidilir
Kendi arabanız yoksa Ani antik kentine gitmek için 3 yol vardır.
1. Kars’ta günü birlik düzenlenen Ani Antik kenti – Çıldır gölü turlar ile giderek. Bu turların ortalama fiyatı 50 tl’dir.
2. İl Özel İdaresinin düzenlediği Ani Antik kenti turlarıyla gidebilirsiniz. En fiyat 14 tlidi.
3. Taksi ile tutarak gidebilirsiniz.(bunun fiyatını bilmiyorum)
bonus : İsterseniz Otostop çekerek de gidebilirsiniz. Ama gidebileceğinizin garantisi yok. Ben şanslıyımdır diyorsanız parmak kaldırabilirsiniz.
Ani Antik Kenti giriş ücreti
Ani antik kentine giriş ücreti 14 tldir.
Fakat siz girişte Müzekart alırsanız daha avantajlı olur. MüzeKart için her hangi bir zam yapılmamış. Müzekart fiyatı( Öğrenci:30 tl Yetişkin : 60 tl )
Ani Antik Kentinin Diğer isimleri nelerdir ?
- 1001 Kilise Kenti
- Krallar Diyarı
- Dünya Kenti
- Medeniyetler Beşiği
- 40 Kapılı Şehir
Ani Antik Kenti Tarihi
Ani Antik Kenti, önemini Arpaçay ve Alacasu vadilerine hakim yüksek bir kayalığa kurulu güvenlikli konumuna borçludur. İpek Yolu’nun Anadolu’daki ilk konaklama merkezi olduğu için, aynı zamanda ünlü bir ticaret merkezidir. Zengin ve kozmopolit bir Ortaçağ kenti olarak bilinen Ani’nin en eski tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına uzandığı düşünülür.
Ani Antik Kenti Unesco
Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani harabeleri , 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.
Türkiye Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay nehri, aynı zamanda Ani’yi doğudan sınırlar. 78 hektarlık bir alanda, volkanik tüf tabakasına kurulmuş kentin en yüksek kesiminde ilk kez Urartular’ın yerleştiği iç kale bulunuyor.
Dörtgen ve daire planlı çok sayıda burçla güçlendirilmiş surların uzunluğu 4 bin 500 metre, yüksekliği ise 8 metre kadardır. Sur içindeki Ani antik kentinde bazıları iyi durumda olan cami, kilise, hamam, saray, kervansaray ve köprü gibi 21 adet yapı yer alıyor.
Ani’de görülmesi gereken yapılar
Ani’yi tam olarak hissederek gezmek yaklaşık 3-4 saat sürecektir. Günübirlik bir tur ile giderseniz size 2 saat kadar vakit veriyorlar antik kenti gezmek için. Kısıtlı zamanınız varsa aşağıdaki yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Ani’nin öne çıkan yapıları sırasıyla,
İlk girişte şehir surlarıyla karşılaşacaksınız.
Yıldırım düşmesi sonucu yarısını kaybetmiş Gagik Aziz Prkicth kilisesi veya diğer adıyla Keçeli Kilisesi‘dir
Arpaçaya inen yakalıkların eteğinde yer alan Tigran Honents Kilisesi‘si
Ayasofyanın yıkılan kubbesini oranan Trdat Mendet (Tiridat Usta ) tarafından yapılan Ani Katedrali (Fethiye Cami) veya diğer adıyla Azize Meryem Katedrali. 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yı fethinden sonra camiye çevrilmesi ve ilk fetih namazı kılınması nedeniyle “Fethiye Cami” de denir.
Şeddadoğullarından Ebul Şüca Manuçehr tarafından 1072 yılında yaptırılan üç nefli Ebul Manuçehr camisidir. Bu cami anadoludaki ilk Türk camisi olarak kabul edilmektedir. Eserin tavanı zengin Selçuklu motifleriyle süslüdür.
Aziz Gregory Kilisesi Ani Antik Kenti’nin en bilinen silüetlerinden birisidir.
Kervensaray Ani’nin batı kesiminde yer alan Selçuklu Kervansarayı 12. yüzyılın başlarında yapılmış. Bugün oldukça harap da olsa giriş kapısı üzerindeki bezemeler Selçuklu mimari üslubunu yansıtıyor.
Anadolu’nun ilk Zerdüşt tapınağı (Ateşgede Tapınağı)
Ani’nin ayakta kalan tek manastırı olan Rahibeler(bakireler) Manastırı , Abughamrents Kilisesi , Kaya Kilisesi vs. Bence bütün antik şehri yavaş yavaş bir rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ederim. Ben rehber ile gitmemiştim ama rehberli bir tur vardı. Rica ettim ben de onlarla birlikte antik kenti anlaya anlaya gezdim. Siz de rica edebilirsiniz.
Diğer antik kent yazılarımdan bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
“Ani Antik Kenti” için bir yorum
Yorumlar kapalı.