Gümüşler Manastırı Gülen Meryem Ana Freski

gümüşler manastırı gülen meryem ana

Bu yazıda Niğde gezim sırasında gezdiğim ve çok beğendiğim Gümüşler Manastırı hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu yazıdan öğrenecekleriniz Gümüşler Manastırı nerede , Gümüşler Manastırına nasıl gidilir , Gümüşler manastırına giriş ücreti ne kadardır gibi bütün merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.

Gümüşler Manastırı Nerede ?

Gümüşler manastırı Niğde’nin merkez ilçesine bağlı Gümüşler Kasabasındadır. Niğde merkeze 8 km uzaklıktadır.

gümüşler manastırı nerededir
Bölgedeki şehirlere göre konumu
gümüşler manastırı niğdeye yakın mı
Niğde merkeze göre konumu

Gümüşler Manastırına Nasıl Gidilir

  • Niğde merkezden her yarım saatte bir Gümüşler Kasabası dolmuşları kalkmaktadır. Manastıra yakın bir konumdan geçmektedir. Şoföre manastırın yanında indirmesini rica edebilirsiniz.
  • Kendi aracınızla gitmek isterseniz Niğde’den Kayseri’ye doğru giderken Gümüşler kasabası ya da Gümüşler manastırı yazan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.
  • Siz yine de kendi aracınızla gidecekseniz navigasyon kullanın :d

Gümüşler Manastırı giriş ücreti

Giriş ücreti 10 tldir. Müze kart geçerlidir.

Gümüşler Manastırı dışarıdan görünümü

Şimdi biraz da Manastır hakkında bilgi vereyim.

Gümüşler Manastırı

1973 yılında arkeolojik sit alanı kabul edilen manastır oldukça büyük ve geniş bir kaya kütlesi içine kazılmıştır. Kaya oyuğu şeklinde dört sütunu bulunan kilisenin duvarlarını freskler kaplamaktadır.

Flesk nedir ?

Islak kireç sıva üstüne, ezildikten sonra su ya da su ve kireç bileşimi bir bağlayıcı ile karıştırılan pigmentlerle yapılan resim. Yüzey kurudukça kireç, pigmentin sıvaya nüfuz etmesini sağlar. (kaynak)


Gümüşler Manastırı fleskler

Kilisedeki fresklerin güçlü ve canlı anlatımları, barındırdığı yeraltı şehri, büyük mezarlık odası ve oldukça büyük kaya kütlesine kazılmış yerleşim birimleriyle birlikte arıtılmış savunma önlemleri nedeniyle Gümüşler ören yeri ve manastırı döneminin önemli din merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir.

Gümüşler Manastırı 2 farklı açıdan kilise

Manastırın en önemli yapısı, kompleksin kuzeyinde yer alan kilisedir. Ana giriş kapısının tam karşısındadır. Manastıra orta avludan geçilerek ulaşılır. Manastırın avlu yüksekliği 14 metredir. Manastırda yer alan diğer mekânların pek çoğunun işlevi bilinmemektedir. Orta avluda mezarlar ve erzak depoları bulunmaktadır. Girişte avlunun sol tarafında yer altı şehri bulunmaktadır. Yeraltı şehrinden toprak yüzeyine ulaşan havalandırma ve megafon şeklinde haberleşme sistemi vardır.

Gümüşler Manastırı

Kilisenin duvar resimlerinde en az üç farklı ustanın çalıştığı düşünülmektedir. Ana apsisteki üç şerit halindeki resimlerin en üstündeki tahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri ile Desis sahnesinde yer alan Meryem ve havariler, en alttaki şeritte ise Kayserili Büyük BasileiosNysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babalarının resimleri yer almaktadır.

gümüşler manastırı duvar resimleri

Kilise içinde son derece iyi korunmuş, muhteşem renkli freskler bulunmaktadır. Fresklerde; Hz. İsa’nın doğumu, vaftiz edilmesi, kiliseye takdimi, Havariler ve Hristiyanlığın ileri gelenlerini gösteren konular işlenmiştir. Manastırdaki du­var resimleri İngiliz arkeolog-restoratör Mic­hel Gough tarafından 1960’lı yıllarda tamir edilmiştir.

1960’lı yıllarda yapılan restorasyon sırasında bir tadilat hatasının sonucunda olduğu bilinir ancak bu yine yurt içi ve dışında Gülen Meryem Ana Freski olarak bilinir. Fotoğrafı aşağıdan görebilirsiniz.

Gülen Meryem Ana Freski
Gümüşler manastırında çektiğim görüntülerle

Diğer gezi yazılarımdan bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Genel bilgiler içi kullandığım kaynaklar ;