1 haftalık İran Gezimden Notlar

İran zengin tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan bir ülke. İran’a yaptığım gezide gördüğüm bazı yerleri ve deneyimlediğim kültürü anlatmaya çalışacağım. Bu yazıda İran’ın Tahran, Kashan ve Isfahan şehirlerinde toplam geçirdiğim 7 gün hakkında deneyimlerimi anlatmak istiyorum. Bu gezi 14-22 Nisan 2023 tarihleri arasında yapıldığını ekleyerek başlıyorum.

tahran’daki azad kulesi ve isfahan’daki ali qapu

Kime İran’a gideceğimi söylesem herkes gitme dedi. Ama gidenler ile konuştuğumda da mutlaka gitmelisin demişlerdi. Gittiğimi pişman olmadığım bir gezi oldu. Herkesin İranı görmesini isterim.

Ankara’dan kalkan uçak ile Tahran’ın uluslararası havaalanına indim. (Havaalanında pasaport numaranızla ve telefon numaranızla 3 saatlik interneti ücretizi kullanabilirsiniz.) 2 saat 30 dakikadan uzun süren bir uçuştu. Gümrük işlemleri çok kısa sürdü her hangi soru sormadılar ve girişte pasaporta damga vurmadılar. (ambargo yüzünden turist çekmek için böyle bi yöntem kullanılıyorlar ve havaalanından girişlerde pasaporta damga vurmuyorlar.) Hava yolu ile giriş yapıldığında damga vurulmuyormuş. (rica edip vurmadıkları durumda olabiliyormuş. deneyimlemediğim için net bişey söylemem mümkün değil.) Eğer kara yolu ile girerseniz damga vuruluyor diye söylediler. İlk olarak havaalanında bulunan para birimi döviz bürosundan İran Riyali aldım. Burada tl çevirmediler. 20 dolar çevirdim. 20 dolara karşı 850000 İran Riyali aldım. Her havaalanında olduğu gibi kur düşüktü. Merkeze gidecek kadar para bozdurmak yeterli. Havaalanında sim kart almak istediğimde ise ilk kez giriş yapıyorsan 3 iş günü beklemelisin cevabını aldım. Kara yolu ile giriş yapan arkadaşlarım hat almıştı. Sim kart alsaydım snapp (iran ın uberi gibi düşünebiliriz) kullanarak taksi çağıracaktım. Havaalanında İran hattı olup snap kullanan birinden snap çağırmasını rica edebilirsiniz. Belki yardımcı olurlar.

Havaalanında bir sivil taksiler var bir de sarı taksiler. Sarı taksi kullandım ve 400000 riyal ödedim. Burada taksi ile konuşurken fiş veriyorlar ve fiyat üzerinde yazıyor. Havaalanı şehir merkezi arası 1 saatlik bir yol var. Yaklaşık 10 dolar gibi düşünebiliriz bu fiyatı. Geri dönüşte merkezden havaalanın snap kullanarak geldim ve 150000 riyal ödedim. (birazdan kur ile ilgili bilgiler vereceğim, fiyatlar daha da net anlaşılacaktır.)

Kashan Fin Garden ve Isfahan

Tahran’daki ilk günümü anlatmadan önce ülke hakkında kısa bir bilgi verip gezdiğim yerleri anlatmaya devam edeceğim.

İran’a girdikten sonra her hangi bir sosyal medya uygulaması çalışmıyor. Deneyimlerime göre sadece discord çalışıyordu. Birde iphone un kendi uygulaması olan facetime ve imessage çalışıyordu. 2 tane vpn indirerek gitmiştim ben ama çalışmadılar. Bende vpn denemedim. İranlı arkadaşlarımda en az 10-12 tane vpn uygulaması var.

İran’ın resmi para birimi riyal ; irr olarak geçiyor. Ama halk arasında toman olarak kullanılıyor. 1 toman = 10 riyal a denk geliyor. İran para birimini takip etmek için bonbast sitesini takip edebilirsiniz. Serbest piyasa olduğundan ani artışlar olabiliyor. Takip etmekte fayda var.

  • 1 dolar 46000 riyal idi ben gittiğim ilk gün. Son gün ise 54000 riyale denk geliyordu.
  • Güncel kur ise 1 dolar için 54000 riyal ve 1 tl için 2800 riyal e denk geliyor.
  • Güncel kur için bonbast sitesini takip edebilirsiniz.

İran’da 1. günüm Tahran

Tahran merkeze ulaştıktan sonra couchsurfing den tanıştığım arkadaşımla buluştum. Bende hat olmadığı için bi kafeye oturdum ve kafedeki çalışından arkadaşımı arayarak buluştum. İran gezim boyunca sim kartım yoktu. (oturduğum kafelerde bağlanılabilecek wifi yoktu. muhtemelen çok fazla kafede wifi yok. bazı arkadaşlarımın evinde kaldım. 4-5 kişi içinden 1 kişinin evinde internet vardı. diğer arkadaşlarım mobil verilerini açarak yardımcı olmaya çalıştılar.) Biri ile buluşacaksam bu şekilde iletişim kurmayı tercih ettim. Couchsurfing uygulamasının en iyi çalıştığı ülke İran olabilir. İran için herkese açık gezi oluşturmuştum en az 30 kişi mesaj atarak misafir etmek istediğini söyledi. Bu yazıda iranlı arkadaşlarımdan da bahsediyor olacağım.

Tahran’daki ilk günümde 2 önemli yapıyı ziyaret ettim. Bunlardan ilk Gülistan saray kompleksi. Toplam 6 gezilecek alandan oluşuyor ve her alan için ayrı bilet almak gerekiyor.

Safeviler döneminde henüz Tahran başkent olmamışken dinlenme alanı olarak kullanılıyordu. Günümüzde müze olarak kullanılan alan Unesco dünya mirasları listesindedir.

İran’da müzeler turistler için 5-10 kat daha pahalı. Ben bu gezim boyunca iranlı arkadaşım varsa yanımda biletleri onlar aldı. Ben ses çıkarmadım. Birazda turiste fazla benzememin artısı oldu diyebilirim 😀 Gülistan sarayını iranlı gibi giriş ödediğimde 50000 riyal ödedik. (1 dolardan biraz fazla idi, şimdi az) Yavaş yavaş gezerseniz 3 saat kadar burada vakit geçirebilirsiniz. Biz öğleden öncemizi burada geçirdik.

İran 1. günde beni gezdiren arkadaşım Mohamad (teşekkürler) ve Gülistan Sarayı yapılarında birisi

Biraz dinlendikten sonra Niavaran Sarayı‘na doğru yola çıktık. İran’ın son şahı Muhammed Rızanın son 10 yılını burada geçirmiş. Yani devrime kadar burada yaşamış. Devrim 1979 yılında gerçekleşmiş. Burada 5-6 alan var her alanı ziyaret edebiliyoruz. Saray hakkında iranlılar ikiye ayrılıyor. Bi kesim sah döneminde iranın ne kadar modern olduğunu düşünüyor. (burayı gezdikten sonra bende önceden ne kadar modern olduğunu düşündüm) Diğer kesim ise şahın halktan uzan bencil bi şekilde yaşadığını düşünüyor.

Niavaran sarayında salvador dali nin çizdiği bir eserde bulunuyor. Şah satın almış bu eseri. Müzik aletleri, arabalar, motorlar, kitaplar, sanat eserleri gibi bir çok eser bu alanda bulunuyor. Şah ve şahın eşinin giydiği elbiseler bile var.

dali eseri, kora adı verilen müzik aleti ve elbiseler

Bu Niavaran sarayı içinde en az 3 saat ayırmak gerekiyor. Burayı da gezdikten sonra ilk günü yavaştan bitiriyoruz. Akşam yemeğinde kebab tarzı bi yemek ve safranlı pilav yiyoru. Pilavlarda safran kullanılıyor. Tadı güzel. Ayran yapımında ise bi çeşit ot bulunuyor içinde. Kolayı iranda kendileri üretiyorlarmış. Ambargodan dolayı. Amerikan ürünlerinin satımı yasak.

Tahran 1. gün akşam yemeği

İranda herkes gece otobüsü kullanmamı tavsiye etmişti. İlk günün akşamında tahran’dan isfahan’a doğru yola çıktım. Burada eğer tatil gününde denk geliyorsa otobüs seferleri dolu olabilir. Ben gittiğimde doluydu. İranlı arkadaşım konuşarak bilet ayarladı. 6-7 saat sürecek yolu için 120000 riyal ödedim. (2 dolardan biraz fazla şimdi 2 dolara denk geliyor) Otobüste ikram yapıyorlar ve sıcak.

Otogardan hostele gitmek için 15000 riyal ödedim. (fazla, dönüşte ise 25000 riyal ödedim.)

İranda hostel ya da otel için online rezervasyon yok. Hostelleri görmek için hostelworld kullanabilirsiniz ama rezervasyon yapılmıyor. Hosteli bulduktan sonra whatsaptan mesaj attım ben rezervasyon yaptım. Bazen iran uçak biletinizin fotoğrafını isteyebiliyorlar rezervasyonu onaylamak için. Normalde tüm iran gezimde konaklama yerlerimi couchsurfing üzerinden bulmuştum ama iran’da hostel deneyimlemek için isfahan’da hostelde kaldım. Kaldığım hostel heritage hostel 8 kişilik oda günlük 5 dolar fiyatı vardı. Instagramda mesaj atarak fiyat ve müsaitliğini sorabilirsiniz. Aynı hostelden Tahran’da da var. Hostel temiz ve güzeldi.

İran’da 2. ve 3. günüm Isfahan

İranda visa ve mastercard logo kartlar ambargodan dolayı çalışmıyor. Bazen halı satıcılar dubai üzerinde çekim yapabiliyormuş ya da türkiye de banka hesabı biri olan olursa onların hesaplarına göndererek ticaret yapılabiliyormuş.

İsfahanda ilk günümde Nakşı cihan meydanını ziyaret ettim. Ve etrafı dolaştım. Öğleden sonra couchsurfingden arkadaşlarımla buluştum ve parkta oturduk. Sonraki gün için plan yaptık.

soldaki iranlı arkadaşım armin, ortadaki iranlı arkadaşımın polanyalı misafiri remi

Sonraki gün ilk olarak nakşı cihan (imam meydanı olarakta geçiyor) meydanında buluştuk. İmam camii’sini keşfettik. Yapı çok güzel. Bu arada Isfahan İran ın 3. büyük şehri. Dünyanını yarısı olarak adlandırılıyor. Dünyanın en büyük 2. şehir meydanı. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki meydanın etrafı Safavi Hanedanıdan kalma Âli Kapı, Şeyh Lütfullah Camii, Şah Camii gibi tarihi yapılar ile çevrilidir.

nakşı cihan meydanı

Dilek tutup işaret parmağımızla çemberi bulmaya çalıştık. Akustik çok güzel. Nakş-ı Cihan Meydanı’nı gezdikten sonra yemek yemeye gittik ve yöresel yemek Biryani denedik. Bu meydana akşam tekrar geri geleceğiz.

biryani ve geleneksel çorba

Si o se pol ve Khaju Köprüsü ziyaret ettik. Vank katedralini ziyaret ettik. Khaju köprüsünde akşam eğlenceleri düzenleniyor.

Si o se pol

i-o-se Pol, İran’ın İsfahan şehrindeki en ünlü köprülerden biridir ve dünyanın en uzun çift katlı taş köprüsüdür. Köprünün yapımına 1599 yılında Şah Abbas tarafından başlanmış ve 1602 yılında tamamlanmıştır. Si-o-se Pol, İsfahan’ın tarihi bir semti olan Pol-e Si-o-se’ye bağlanmaktadır.

Köprünün adı, Farsça “otuz üç köprü” anlamına gelmektedir ve 33 kemerli olduğu için bu isim verilmiştir. Si-o-se Pol, İran’da mimari sanatın en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Köprünün alt katı, sıcak yaz günlerinde serinlemek için kullanılan gölgeli bir yürüyüş alanıdır. Üst kat ise taş işlemeleri ve bahçeleri ile göz kamaştıran bir manzaraya sahiptir. Köprü, İsfahan’ın tarihi dokusuna ve güzelliğine katkıda bulunmaktadır ve turistlerin ilgisini çekmektedir.

Vank Katedrali, İran’ın İsfahan şehrinde bulunan bir Ermeni Apostolik kilisesidir. 17. yüzyılın ortalarında inşa edilen katedral, İsfahan’daki en önemli tarihi ve kültürel yapıların biridir.

Katedralin mimarisi, İran ve Ermeni gelenekleri arasındaki birleşimi yansıtmaktadır. Katedralin içi, güzel freskleri ve el işi mozaikleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca, Vank Katedrali İsfahan’daki Ermeni nüfusunun merkezi konumunda bulunmaktadır ve İran’daki en büyük Ermeni kilisesidir.

Katedralin büyük bir kütüphanesi ve müzesi de bulunmaktadır. Kütüphane, Nadir Şah tarafından 18. yüzyılda yapılmış ve çeşitli eski el yazmaları, dini metinler ve sanat eserleri barındırmaktadır. Müze, İran ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin tarihini ve kültürlerinin ortak noktalarını gösteren birçok eser sergilemektedir.

Vank Katedrali, İran’da Ermeni kültürünün önemli bir sembolüdür ve ülkenin dini çeşitliliğine katkıda bulunmaktadır.

Khaju Köprüsü, 17. yüzyılın başlarında Safevi hükümdarı II. Abbas tarafından yaptırılmıştır. Köprü, Zayanderud Nehri üzerindeki en büyük ve en popüler tarihi köprülerden biridir.

Khaju Köprüsü, mimarisi ve sanatsal tasarımı ile ünlüdür. Köprü, geceleri aydınlatılarak muhteşem bir manzara sunar. Ayrıca, köprünün üst katında, yaz aylarında serinlemek için kullanılan gölgeli bir yürüyüş alanı ve alt katında ise nehrin suyunun debisini kontrol eden özel bir yapı bulunmaktadır.

Köprü, İsfahan’ın tarihi dokusunun önemli bir parçasıdır ve turistlerin ilgisini çekmektedir. Khaju Köprüsü, yıllar içinde şiirlerde, resimlerde ve filmlerde sıklıkla kullanılmıştır. İranlılar için de önemli bir sosyal merkezdir. (benim gittiği gece şarkı söyleyip dans ediyorlardı. instagram paylaşımdam bu eğlenceyi izleyebilirsiniz.) Ziyaretçiler, köprü çevresindeki parklarda piknik yapabilir, geleneksel İran müziği dinleyebilir ve İran kültürünün keyfini çıkarabilirler.

Isfahan’daki son gecemde Nakşı Cihan meydanını gece görmek istedim.

Nakşı cihan gece görünümü

İran’da 4. ve 5. günüm Kashan

Kashan Isparta gibi güller şehri olarak biliniyor hatta her nisan gül festivali düzenleniyormuş. Sabah kalkıp otogara gittim. 0.5 dolar (25000 riyal) gibi ücret dedim hostelden otogara gitmek için. Hosteldeki çalışandan rica ettim snap çağırdılar. Isfahan’dan. Kashan’a otobüs ücreti ise 55000 riyal (1 dolardan biraz fazlaydı) ödedim. Sanırım otogardan da Kaskan’da kalacağım yere 70000 riyal ödedim.

Yollarda hiç bişey yok. İran’da gece seyahat etmek mantıklı.

Kashan’da 2 gece couchsurfingden tanıştığım Mamareza ile buluştum. Çantamı bıraktıktan sonra beni Fin Garden olarak adlandıran alana bıraktı ve Kashan gezime başladım.

Fin Bahçesi, İran’ın Kazvin şehrinde bulunan tarihi bir bahçedir. Bahçe, İran’ın en eski bahçelerinden biridir ve 16. yüzyılda Safevi hükümdarı Şah Tahmasb tarafından inşa edilmiştir.

fin garden giriş ücreti 100000 riyaldi

Fin Bahçesi, geleneksel İran bahçe tasarımının bir örneğidir. Bahçe, yemyeşil bitki örtüsü, göletleri, çiçek tarhları, şelaleleri, tarihi yapıları ve geleneksel İran mimarisi ile dikkat çekmektedir. Ayrıca, bahçenin havuzları, eski İran sanatının nadide örneklerinden biridir.

Bahçenin tarihi önemi, İran’da dönemin önemli kişilerinin burada buluştuğu ve toplantılar yaptığına dair kayıtlarla kanıtlanmıştır. Fin Bahçesi ayrıca, İran’da kadın hakları mücadelesinin simgesi olan Tahran Konferansı’nın da yapıldığı yerdir. Bahçe, ayrıca UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak da korunmaktadır.

Sonra Sialk Arkeolojik Tepesine gittim. Ama giderken yolda bi pizza yedin.

pizza ve içecek toplam 115000 riyaldi.

Sialk Arkeolojik Tepesi, İran’ın merkezinde, İsfahan şehrine yakın bir bölgede bulunan bir arkeolojik alanıdır. Bu bölgede, üst üste yığılmış birçok antik kalıntılar bulunmaktadır. Tarihi, yaklaşık olarak 7.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Sialk Tepesi, bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden biriydi ve tarihi kalıntılar, İran’ın tarihi ve kültürel gelişimi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Tepenin çevresinde bulunan kalıntılar arasında, tapınaklar, mezarlar, kerpiç evler ve eski kilim dokuma atölyeleri gibi yapılar yer almaktadır.

tepe

Sialk Arkeolojik Tepesi, ayrıca, dünyanın en eski metal objelerinden biri olan, bakırdan yapılmış bir heykelciğin keşfedildiği yerdir. Bu heykel, MÖ 4. binyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir.

Sialk Tepeleri, İran’da en önemli arkeolojik yerlerden biridir ve İran’ın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

İran’da 2 kere otostop çektim ikiside Kashan’daydı. Duran kişiler ile pek anlaşamasamda gideceğim yere bıraktılar 😀

Ağa Büzürg Camii, İran’ın Kirmanşah şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 18. yüzyılda inşa edilmiştir ve İran’ın en güzel camilerinden biri olarak kabul edilir.

Cami, İran İslam mimarisinin en iyi örneklerinden biridir ve şehrin en önemli turistik yerlerinden biridir. Caminin en dikkat çekici özelliklerinden biri, duvarlarındaki renkli cam mozaikleridir. Ayrıca, caminin içindeki ahşap işçiliği de oldukça özgündür.

Bugün, Ağa Büzürg Camii, ziyaretçilerin dua etmek ve tarihi mimariyi keşfetmek için geldiği popüler bir turistik yerdir.

Ağa Büzürg Camii, İran kültürü ve tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Cami, İran’ın büyük şairlerinden Hafız’ın öğretmeni olan Molla Abdollah tarafından inşa edilmiştir. Ayrıca, cami, İran İslam Devrimi sırasında İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk lideri Ruhullah Humeyni tarafından da ziyaret edilmiştir.

Borujerdi Konağı, İran’ın Kashan şehrinde yer alan tarihi bir konaktır. Konağın inşası 1857 yılında tamamlanmıştır ve İran geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir.

renkili camlarda fotoğraf çekinmek güzel oluyor giriş 50000 riyal

Konağın en dikkat çekici özelliklerinden biri, çatısındaki filigran işlemeleridir. Çatıdaki bu işlemeler, İran İslam sanatının güzel bir örneğidir. Ayrıca, konağın içindeki avlusu, bahçesi, havuzu ve taş işçiliği de oldukça özgündür.

Borujerdi Konağı, İran kültürü ve tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Konak, İran’ın ünlü Borujerdi ailesi tarafından inşa edilmiştir ve aile üyeleri için bir konut olarak kullanılmıştır. Konağın inşası, döneminde İran’ın zenginlerinin gösterişli yaşam tarzını yansıtan bir örnek olarak görülmüştür.

Kaşan Çarşısı, İran geleneksel mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Kaşan Çarşısı, tarihi İran halıları, seramikleri, el dokuması kumaşları ve geleneksel İran el sanatları ürünleriyle meşhurdur. Çarşı, tarih boyunca İpek Yolu ticareti yolu üzerinde yer aldığından, zengin bir kültürel ve ticari geçmişe sahiptir.

Çarşı, birçok küçük dükkan ve atölyeden oluşmaktadır. Zanaatkarlar, el işi ürünlerini çarşıda sergilemektedirler. İpek, kadife, yün ve ipek-işlemeli kumaşlar, geleneksel el sanatları ürünleri, el yapımı mücevherler ve seramik ürünler, Kaşan Çarşısı’nda bulunan dükkanlarda satılmaktadır.

Kashan’daki son günümde ilk olarak yer altı şehrinin bulunduğu alana gittim. Bunun için biraz otostop çektim birazda da public taksi kullandım. (public taksi 3-4 kişi gelince hareket eden taksiler.) Yer altı şehri kapalıydı. Bende Noushabad kalesine gittim. Önceden gördüğüm kalelerden farklıydı.

Noushabad Kalesi, İran İslam mimarisinin güzel bir örneğidir ve İran’ın tarihi İpek Yolu ticaret yolu üzerinde yer alır.

Noushabad Kalesi, 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve iki katlıdır. İç avlusunda yer alan havuz, kervansaray misafirlerine serinleme fırsatı sunmaktadır. Kale ayrıca, yüzlerce yıl önce tüccarların ve kervanların konakladığı bir kervansaray olarak kullanılmıştır.

Kaledeki en ilginç özelliklerden biri, havalandırma kulesidir. Kule, kale içindeki tüm odaların havalandırılmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Ayrıca, kaledeki gizli tüneller de ilgi çekicidir. Bu tüneller, kervansarayın korunması ve savunması için kullanılmıştır.

Noushabad bölgesinden Kashan merkeze geçtim. Yol üzerinde denk gelen bi burgerciden yemek yedim.

118000 riyal toplam.

Sultan Amir Ahmad Bathhouse merak ettiğim yerlerden birisiydi.

Sultan Amir Ahmad Bathhouse, İran’ın Kaşan şehrinde bulunan tarihi bir hamamdır. Hamam, 16. yüzyılda Safevi döneminde inşa edilmiştir ve İran İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Hamam, adını dönemin hükümdarlarından olan Sultan Amir Ahmad’dan almaktadır. İki ana bölümden oluşmaktadır: soğuk ve sıcak bölümler. Soğuk bölüm, hamamın girişinde yer almaktadır ve ziyaretçiler burada soyunma odaları ve dinlenme alanları bulabilirler. Sıcak bölüm, soğuk bölümün arkasında yer almaktadır ve şahane bir mimariye sahiptir.

Sultan Amir Ahmad Bathhouse’in sıcak bölümü, yüksek kubbe şeklinde bir tavanla örtülmüştür ve bu kubbenin altındaki sıcak su havuzu, hamamın en güzel özelliklerinden biridir. Hamamın içindeki renkli fayanslar, süslemeler ve kaligrafi çalışmaları bulunuyor.

Ziyaret ettikten sonra bişeyler yiyip dinlenmek için kaldığım yere gittim. Diğer sabah ilk olarak Kum sonra da Tahran’a gideceğim.

İran’da 6. günüm Kum

Kum’da gezilecek bazı yerler hakkında kısa bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  1. Masumeh Mescidi: İmam Rıza’nın kız kardeşi Masumeh için inşa edilmiş önemli bir mescittir. İran’ın en kutsal mescitlerinden biridir.
  2. Kum Tarihi Bölgesi: 2000 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilen Kum Tarihi Bölgesi, muhteşem İran mimarisi örneklerine ev sahipliği yapar.
  3. Sultan Amir Ahmad Hamamı: 16. yüzyılda yapılmış tarihi bir hamamdır. İran’ın en güzel hamamlarından biridir ve ziyaretçilerin ilgisini çeker.
  4. Feyziye Medresesi: İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İran’daki en eski medreselerden biridir ve hala kullanılmaktadır.
  5. Tomb of Sheikh Abd al-Samad: Büyük bir sanatçı ve bilgin olan Abd al-Samad’ın mezarıdır. Türbesi, İran İslam mimarisinin özelliklerini taşır.
  6. Kum Çarşısı: Çeşitli hediyelik eşya, halı ve geleneksel İran giysileri gibi ürünlerin satıldığı geleneksel bir çarşıdır. İran kültürünü keşfetmek için harika bir yerdir.
  7. Jami Camii: 10. yüzyılda yapılmış bir camidir. İran İslam mimarisinin güzel bir örneğidir ve çeşitli süslemeleri ile dikkat çeker.

Kum kentinde biraz vakit geçirdikten sonra akşama doğru Tahran’a devam ettim. Tahran’da bir yeri ziyaret etmedim ve diğer gün için dinlenmeye başladım

İran’da 7. günüm Tahran

Bugün son günümdü İran’da ve Tahran’da bulunan 2 kuleyi gezmek için ayıracaktım. İlk olarak Azad Kulesi.

Azadi Kulesi ve Meydanı İran’ın milli sembollerinden biri olarak kabul edilir ve ülkedeki özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini temsil eder. Meydandaki Azadi Kulesi’nin yüksekliği 48 metredir. Kulede İslam öncesi ve İslam sonrası İran mimari öğeleri kullanılmıştır.

Azadi Kulesi, Tarihi Pers İmparatorluğu’nun 2500. yıldönümünü kutlamak için 1971 yılında inşa edildi. Bu kule, modern mimari ve Pers geleneğinin özgün bir karışımıdır ve İran’ın önde gelen turistik yerlerinden biridir. Kule, özgürlük ve bağımsızlık sembolü olarak kabul edilir ve ülkenin tarihindeki önemli olayları anmak için sıklıkla kullanılır.

Azadi Meydanı, kuleye ev sahipliği yapan büyük bir meydandır. Bu meydan, Tahran’ın en önemli toplanma ve kutlama alanlarından biridir ve ayrıca konserler, spor etkinlikleri ve diğer kültürel etkinlikler için de kullanılır. 50.000 metrekare ölçümüyle İsfahan’daki Nakş-ı Cihan Meydanı’ndan sonra İran’ın en büyük Meydanıdır.

Azadi Kulesi ve Meydanı, İran halkı için büyük bir anlam ifade ediyor. Bu yer, ülkenin özgürlük mücadelesinin bir sembolüdür ve İran halkının cesaretini ve kararlılığını temsil eder.

Milad Kulesi, Tahran, İran’da bulunan ve İran’ın en yüksek kulesidir. Kule, 2006 yılında açılmıştır ve yüksekliği 435 metre olarak inşa edilmiştir. Milad Kulesi, 5 katlı bir alışveriş merkezi, restoranlar, gözlem terasları, otel ve ofisler içermektedir.

Kule, modern İran mimarisinin güzel bir örneği olarak kabul edilir. Gözlem teraslarından, Tahran’ın güzel manzarasını izleyebilirsiniz. Milad Kulesi, İran’ın en önemli turistik yerlerinden biridir ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Aynı zamanda, dünyanın en yüksek üçüncü telekomünikasyon kulesidir.

1 haftalık iran gezim boyunca güzel arkadaşlıklar ve güzel hikayeler biriktirdim. Zaman kısıtlı olduğu için Yezd, Şiraz ve Bender Abbas şehirlerini vakit ayıramadım. Çok sıkışık bi program yapsaydım belki belki uğrayabilirdim ama gezemezdim. Bu şehirleri de bir dahaki seferde gezmek istiyorum. Çünkü iran halkını ve kültürünü çok sevdim.

Bu yazıda iran gezimi anlatmaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.