Geçtiğimiz yıl Tayland’a 2 haftalık bir gezi yapmıştım ve çok beğendiğim ülkelerden birisi olmuştu. Bu yıl da Sri Lanka ve Malezya’dan sonra ikinci kez tekrar Tayland’a geldim. Bu gezimde geçtiğimiz yıl gezmediğim yerleri gezerek kuzeye doğru ilerlemeyi düşünüyordum ve ilerlerdim. Hatta Chiang Mai şehrinde 1 aya yakın konakladım.
Ek olarak geçen sene 30 günlük vize veriyorlardı ülkeye girişte. Bu sene ülkeye girişte 60 gün vize veriyorlar. Dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Phuket havaalanından ülkeye girerken her hangi bir dönüş bileti ya da konaklama bilgisi sormadılar ama yine de siz tedbirli olun. Bu gezim boyunca toplam 54 gün boyunca Tayland’ta hem gezdim hem yaşadım diyebilirim. Vizenizi uzatmak isterseniz 1900 baht karşılığında 30 günlük uzatabilirsiniz. Bu vizeyi uzatmak için son günü beklemenize gerek yok önceden de uzatabilirsiniz ama güncel bilgi için araştırmanızı yapınız.
Tayland yazıma başlamadan önce geçen sene hazırladığım Tayland yazıma ve bu sene Tayland’dan önce ziyaret ettiğim Sri Lanka ve Malezya yazılarıma aşağıdaki linklerden göz atabilirsiniz.
- 2 Haftalık Tayland Gezimden Notlar
- 20 Günlük Sri Lanka Gezimden Notlar
- 3 Günlük Malezya Gezimden Notlar
Malezya’dan sonra Phuket’e uçarak Tayland gezime başladım. Geçen sene de Phuket’i ziyaret etmiştim ama bu seferde uygun bileti buraya bulduğum için ilk durak olarak burayı tercih ettim. Kuala Lumpur – Phuket uçak biletine 1500 tl gibi bir ücret ödemiştim. Air Asia uçuşları asya kıtasında uygun. Türkiye’deki ajet ve pegasus gibi lowcost firma olarak geçiyor ama kullanılabilir.
26 Eylül’de Phuket’e geldiğimi de eklemek istiyorum. Tüm gün yağmur yağmıyor ama ara ara muson yağmuru başlıyor max 1 saat içinde durdu benim kaldığım süre boyunca. Bir de gece 9-10 gibi bi yağmur başladı ve sonra durdu.
Phuket
Burada 4 gece kaldım. Sri Lanka ve Malezya’da pek fazla eğlence mekanı yoktu. Phulet’te biraz eğlenerek gezime başlamak istedim. Phuket’e eğlence için geliyorsanız Patong bölgesinde konaklama seçmelisiniz. Bölgenin en popüler yolu Bangla Road bu bölgede ve eğlence mekanlarının merkezi burası. Eğlence açısında güzel mekanlar var.
Havaalanından indikten sonra Patong beach bölgesine gitmek için ya da toplu taşıma otobüsünü (100 baht) ya da minibus kullanabilirsiniz (180 baht). Ya da 3-4 kişiyseniz indrive, bolt gibi uygulamalardan taksi çağırıp paylaşabilirsiniz. Hemen hemen hepsi aynı sürede Patong beach e ulaşıyor.
Düşük bütçeli geziyorsanız Phuket’in pahalı olduğunu eklemek istiyorum. Patong bölgesi sadece eğlence ve para harcatmak üzerine kurulmuş bir bölge. Düşük bütçeli geziyorsanız ve eğlence bana göre değil doğal güzellikleri görmek istiyorum derseniz Phuket’te konaklamadan ya da 1-2 gece konaklayıp pas geçebilirsiniz.
Phuket’te motor kiralıyorsanız ve uluslararası ehliyetiniz yoksa dikkatli olmalısınız. Şimdiye kadar gördüğüm tüm şehirlerde en sıkı tutulan yer. (ay sonlarında chiang mai de tehlikeli polisten ceza yeme ihtimaliniz yüksek) Daha doğrusu polisler para koparmak için çoğu sokakta bekliyor. Geçen sene 1000 bahtlık bir ceza yemiştim. Yinede kiralarsanız ve polise yakalanırsanız biraz önce ceza ödedim diyerek kurtulmayı deneyebilirsiniz. Bazen ceza makbuzu vermiyorlar. Belki bu şekilde cezadan kurtulabilirsiniz. Türkiye’den uluslararası ehliyet almayı düşünüyorsanız şu reelsıma göz atabilirsiniz.
Phuket’te kaldığım tüm geceler en popüler mekan olan Illuzion Phuket e gittim. Ücretsiz girebiliyorsunuz. Dilerseniz bişeyler içersiniz dilerseniz sadece dans edip çıkabilirsiniz. Her hangi bir zorlama yok. Biraz içmek isterseniz de 200 bahttan başlıyor fiyatlar. Kokteyl fiyatları da 240-260 baht civarında olduğunu eklemek istiyorum.
Geçen sene geldiğim hiç türk restaurantı denememiştim. Bu sene arkadaşlarımın önerisiyle Sultan’a gittim. Yemekler gerçekten lezzetliydi fakat düşük bütçeli geziyorsanız fiyatlar pahalı gelebilir. Ek olarak çiğ köfte ve tatlı ikram ettiler. Misafirperverlikleri çok iyiydi.
Bir gün gündüz de atv, rafting ve fil turuna katıldım. Phang Nga bölgesine giderek aktivitelere katıldım. Güzeldi. Zaten her hangi bir aktiviteye katılmak isterseniz her sokak başında satıyorlar. %50-70 e kadar liste fiyatından indirim yapıyorlar.
Phuket’i gezmeyi planlıyorsanız geçen seneki Tayland yazıma göz atabilirsiniz. Önceden yazdığım için burada Phuket kısmını bitiriyorum.
Krabi
Phi phi adasına daha önce gittiğim için gitmedim. Eğer gitmeseydim ilk Phuket’ten Phi Phi adasına gidip bi kaç gece konaklardım. Sonra Krabi’ye geçerdim. Ya da Phuket ya da Krabi’den günlük turlar satın alabilirsiniz.
Phuket’den Krabi’ye minibus ile gitmeyi tercih ettim. Ama minibus ın hareket edeceği yer Old town a yakındı. Patong’dan indrive kullanarak motorla geçtim. Hatta minibuslar boş olduğundan biraz erken gitmiştim. 1 saat önceki minibus ile gittim.
Krabi otobüs durağı şehir merkezinde. Biraz hareket istiyorsanız ao nang beach tarafında kalmanız gerekiyor ve ünlü Railey beach burada. Sadece tekneler ile ulaşılıyor. Otobüsün geldiği otogardan ae nang a giden taksiler var 60 baht ödeyerek ulaşımı sağlayabilirsiniz.
4 gece de Krabi’nin Ao Nang bölgesine kaldım. Burada kaldığım hostel çok iyiydi. Günlük 5 dolar ödedim ve kahvaltı verdiler ek olarak akşam 2 şiş tavuk bbq ve 1 ücretsiz shot verdiler. Tek sıkıntısı parti oteli olduğundan gece 3 e kadar müzik ve bas devam ediyor.
Bu 4 günün 1 günü 7 adalar turu alarak etraftaki adaları gezdim ve snorkel yaptım. Hatta gece dalışında da planktonları gördüm. Planktonları görmek çok faklı bir deneyimdi. Unutmayacağım. Bu tura akşam yemeği de dahildi. Toplam 850 baht ödedik. Düşük sezon olduğu için fiyat konusunda zorlayabilirsiniz. Güzel indirim yapıyorlar.
Bu bölgede dediğim gibi en ünlü yeri Railay beach dilerseniz oraya gidip bi kaç gece konaklayabilirsiniz. Sahilden servislik yapan tekneler var. 100 baht bir ücreti var. Turla gittiğim için Railay beach bölgesinde kısa süre kaldım. 40 dakika gibi bir zamanımız vardı sadece fotoğraf ve biraz yüzmeye zamanımız vardı.
Eğer orada konaklarsanız yürüyüş yapabilir ya da kaya tırmanışı etkinliklerine katılabilirsiniz.
Bölgedeki yakın yerlerden Ao Nang Landmark Night Market e gece gitmenizi öneririm. Güzel yemekler var. Yakınında boks ringi var dilerseniz izleyebilirsiniz. Boks izlemek pek ilgilimi çekmiyor benim ve bence fiyatlar pahalı. Zaten her şehirde ring var her gün dövüş organize ediyorlar.
Monkey Trail, Ao Nang yürüyüş yolunu yürüyerek daha yüzülebilir bir plaja ulaştık. Maymun yolu ama maymun görmedik hiç.
Zaten Ao nang plajında kalıyorsanız istediğiniz zaman yüzmeye gidebilirsiniz. Gün batımını izlemek için de güzel bir alan bu plaj.
Benim yapmadığım ama Krabi’de yapılabilecek aktiviteler;
- Railay Plajı: Kaya tırmanışı ve manzaralarıyla ünlü eşsiz bir plaj.
- Emerald Pool: Doğal bir havuzda yüzme deneyimi, tropikal ormanın ortasında.
- Kaplan Mağarası Tapınağı: 1237 basamakla çıkılan mistik bir Budist tapınağı.
- Klong Thom Sıcak Su Kaplıcaları: Doğal sıcak sularla rahatlatıcı bir deneyim.
- Tab Kak Hang Nak Dağı Yürüyüşü: Zirveden muhteşem manzaraları göreceğiniz bir doğa yürüyüşü.
Krabi’den Ko Samui adasına gitmeye karar verdim. Bir çok bilet satan yere sordum. En uygun olarak 475 baht a bilet buldum. Bu baya uygundu.
Ko Samui
Feribot limanına geldikten sonra kalacağınız bölgeye gitmek için paylaşımlı araç kullanabilirsiniz. 150-250 baht arası değişen bir ücretlendirme bulunuyor.
Ko samui’de en hareketli bölge Chaweng Beach bölgesi. Tüm plaj partileri burada oluyor.
Bu seferki Tayland gezimde gittiğim her bölgede 4 ya da 5 gün konaklamayı tercih ediyorum. Sık sık hareket edersem çok daha fazla para harcanıyor ulaşım için.
Ko Samui’de 5 gün konakladım. 1 gün motor kiraladım. Güzel bir deneyimdi ama yağmur yağdığı için motor sürerken zorlandık ama güzel bi tecrübeydi. 150-250 baht arasında değişiyor motor kiralama fiyatları günlük olarak. Genelde pasaportu rehin bırakıyorsun ya da 100 dolara denk gelen bahtı rehin bırakmasınız gerekiyor.
Zaten kaldığım bölgedeki her otelin hemen hemen kendi havuzu var ve dilerseniz biraz yürüyerek plaja da ulaşabilirsiniz.
Motor kiraladığımız gün 2 tane şelaleyi ziyaret ettik. Bunlar Na Mueang Waterfall ve Na Mueang Waterfall 2 şelalesiydi. İkinci şelalenin manzarası daha güzeldi ama bi 15-20 dk yokuş yürümeniz gerekiyor. Hatta ilk olarak Grandfather and Grandmother Rocks (Hin Ta Hin Yai) alanını ziyaret ettik. Burada güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz. Gün batımını izlemek için w beach gittik. Ama hava kapalı olduğu için gün batımını izleyemedik ama plajda yüzdük. Ko Phangan manzaralı.
Gece geri dönerkenden ünlü gece pazarlarında olan Fisherman’s Village Night Market i uğradım ama çok yağmur yağdığı için pazar kurulmamış. Yağmur yağıyorsa pazar kurulmayabilir ona göre planınızı yapmanızı öneririm. Kaldığım yere yakın olan Chaweng Night Market ini bi kaç kez ziyaret ettim. Farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
Çok fazla tapınak ve fil gördüğüm için artık pek fazla ilgimi çekmiyor. Diğerseniz güzel tapınak ve buddha heylelleri var ko samui de. Bazı yapılacaklar;
- Chaweng Plajı: En popüler plaj, canlı gece hayatı ve beyaz kumlarla dolu. Plaj partisi yeri.
- Big Buddha Tapınağı: Adanın sembolü dev Buddha heykelini ziyaret edin.
- Wat Plai Laem: 18 kollu Guanyin heykeliyle ünlü Budist tapınağını görün.
- Secret Buddha Garden: Yüksek tepede heykellerle dolu huzurlu bir bahçeyi keşfedin.
- Samui Fil Barınağı: Fil kurtarma merkezinde bu harika hayvanları gözlemleyin.
Ko Samui’den Ko Tao’ya geçiyorum. Bunun içinde otel transfer dahil 650 baht ödedim. Ko Tao’nun daha güzel geçeceğini düşünüyorum.
Geçen sene Ko Phangan ı ziyaret ettiğimden bu sene pas geçmeyi planlıyorum ya da 18 ekimde dolunay partisi olacak. Bu partiye katılmayı da istiyorum ama emin değilim. Yazının devamında göreceksiniz.
Ko Tao
Burada 2 gece kaldım. İlk gün pub crawl etkinliğine katıldım. Zaten öğleden sonra gibi gelmiştim. Bu pub crawl etkinlikleri tüm adalarda şehirlerde popüler. Haftanın genelde 3 günü düzenleniyor. Ben katıldığımda çok kalabalık değildi ama yine de güzel eğlendim. Farklı barlara giderek içecek içebiliyorsunuz. Etkinliklere katılarak ücretsiz içecekler kazanabilirsiniz.
Diğer gün de motor kiralayarak adayı keşfettim. Zaten ada küçük olduğu için 1 günde bitirebilirsiniz.
- John-Suwan Viewpoint: Ko Tao’nun panoramik manzaralarını sunan, popüler bir yürüyüş noktasıdır. Ek olarak bu alanda beach var orada yüzmenizi ve şnorkel yapmanızı tavsiye ederim. Giriş ücreti 50 baht.
- Sairee Beach: Uzun kumsalı, gün batımı ve dalış okullarıyla popüler plaj. Ben konaklamamı buraya yakın tuttum. Tüm aksiyon burada gerçekleşiyor. Ek olarak limana 2 km uzaklıkta dilerseniz yürüyebilirsiniz de.
- Koh Nang Yuan: Üç adayı birleştiren kum şeritleriyle ünlü muhteşem doğa harikası. Buraya gidemedim ama buranın manzarası olan bi noktaya gitttim. Kendi başınıza gitmek isterseniz 300 baht tekne ücreti ve 250 baht adaya giriş ücreti var. 550 bahta günlük şnorkel turları var ve bu adayı da ziyaret ediyorlar. Bu turu almak daha mantıklı olabilir.
- Coconut View Point : Yol biraz zorlu ama motor ile gidebilirsiniz. Giriş için 100 baht istiyorlar. Önceden ziyaret ettiyseniz para istemiyorlar ama burada çekinmiş bir fotoğrafı göstermenizi istiyor. Küçük bi düzenleme ile ayarlayabilirsiniz.
- Ao Hin Wong : Ayrı bir şnorkel noktası. Bu adada gördüğüm tüm plajlar temizdi ve şnorkel yapan bir çok kişi vardı.
Ko tao’ya bir çok kişi dalgıçlık sertifikası almak için geliyor. En iyi ve en popüler mekanlardan birisi. Dilerseniz tek günlük dalmayı da tercih edebilirsiniz. 2500-3500 baht arasında fiyatlar değişiyor.
Ko tao da gün batımı da güzel oluyor. Ve plajda ateş gösterileri düzenleniyor bazı zamanlar.
Bi daha ki gelişimde sertifika almak istiyorum.
Hua Hin
Ko Tao’dan Bangkok’a giderken başka bir yere daha uğramak istedim ve Hua Hin’e bilet aldım. Sabah 10 da adadan feribot ile çıktık sonra otobüse geçtik Hua Hin’e vardığımda saat 16 civarındaydı. Otele geçtim ama kaldığım en kötü otellerden birisiydi.
Yakındaki gece pazarını ziyaret ettim ve sabah için tren bileti alarak buradan ayrıldım. Tren çok rahatsız olduğunu eklemek istiyorum.
Buraya bi daha gelmek istiyorum. Buranın yakınlarında ziyaret etmek istediğim 2 tane tapınak var. Phraya Nakhon Cave ve Wat Tham Chaeng tapınak ve mağaraları ziyaret etmek istiyorun.
Bangkok
Geçen sene Bangkok’ta vakit geçirdiğim için bu ziyaretimde müzelere girmedim. Müze giriş fiyatlarını incelediğimde fiyatların çok arttığını gördüm. 3 müzeye baktım giriş ücretleri 500-300-100 bahttı. Bu seferki Bangkok gezimde müzeler yerine farklı deneyimlere para harcadım.
4 gece kaldığım Bangkok’ta 3 farklı yerde konakladım. En sonra konakladığım yer metroya yürüme mesafesindeydi ve direkt havaalanına gidebilecektim. Bangkok’tan sonra ülkenin kuzey tarafına geçiyorum.
- Köpek Kafe: Şans eseri gördüğüm ve ilgimi çeken kafenin giriş ücreti 350 baht ve 1 adet ücretsiz içeceği içebiliyorsunuz. Köpekler ile vakit geçirmek insanı rahatlatıyor.
- Tichuca Rooftop Bar : Bangkok’ta bir tane rooftop a gitmek istiyordum ama hangisine gideceğimi bilmiyordum. Buranın fiyat performans olduğuna karar verdim. Patates ve biraya yaklaşık 20 dolar ödedim. Güzel fotoğraflar çekebilirsiniz ve şanslıysanız gün batımını izleyebilirsiniz. Çok fazla insan oluyor ve mekan 17 de açılıyor gün batımı için açıldıktan sonra gitmenizi tavsiye ederim.
- Lumphini Park : Yürüyüş yapıp vakit geçirebileceğiniz bir park. Şanslıysanız gün batımını izleyebilirsiniz.
- centralwOrld : Alışveriş merkezlerini olduğu hatta yemek yiyebileceğiniz bir çok alan bulunuyor. Apple store da buranın girişinde.
- Khao San Road : Bu seferki gelişimde de uğradım ama çok fazla vakit geçirmedim.
- Chatuchak Weekend Market : Çok büyük bir market ama turistler için. Daha yerel marketlerden daha uygun ürünle bulabilirsiniz. Burada da uygun ürünler bulabilirsiniz. Pazartesi, salı açık olmuyor. Açık olduğu zamanı kontrol ederek gidebilirsiniz. Bura ile birlikte Köpek kafe ziyaretinizi birleştirebilirsiniz.
- Victory Monument : Askeri heykelleri olan bu uzun dikilitaş, Tayland’ın Fransa karşısında kazandığı zafer anısınadır. Sarınım 1941 yılında dikildi.
Tayland Apple store iphone fiyatlarını da aşağıya ekliyorum. Güncel paylaşımlar için instagramdan takip edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/nafidurmus
Ülke içerisinde uçak biletleri iyi zamanda alırsanız uyguna bulabilirsiniz. Otobüs ile 950 bahta gidilen yolu uçak bileti alarak 1200 bahta gideceğim. 600 bahta da otobüs bilet var. Hatta tren ile gidereniz daha da uyguna biletler bulabilirsiniz. 300-400 bahta tren ile gidebilirsiniz büyük ihtimal.
Tayland gezimin büyük bir kısmını kuzey tayland’ta geçirdim. Gezimin devamı kuzey taylandta geçecek. Büyük kısmı Chiang Mai ve Chiang Pai de geçiyor olacak.
Chiang Mai (9 gece kaldım)
Havaalanına geldikten sonra şehir merkezine gitmek için ya otobüsleri kullanabilirsiniz (50 baht). Terminalden çıktıktan sonra sola dönün ve yürüyün göreceksiniz. 3 farklı renkte otobüs var hepsinin güzergahı farklı. Gideceğiniz yere göre binebilirsiniz. Terminalden çıkarken 150 bahta minibusları satıyorlar. Bunlar ile direkt gideceğiniz otele kadar bırakıyorlar. Ya da indrive çağırarak gideceğiniz yere gidebilirsiniz. En uygun yöntem bu olacaktır. Ben motor çağırarak 51 baht ödedim. Araba çağırsaydım 86 baht gibi bi ücreti çıkıyordu. Dediğim gibi terminalden çıkın ve sola doğru yürüyün. Ya otobüsleri bekleyin ya da indrive/maxim/bolt kullanarak paylaşımlı taksi çağırın.
Burada oldtown adı verdikleri bir bölge var. Onun etrafında bir çok uyguna paylaşımlı oda var. Şimdilik 2. farklı oteldeyim. İkiside güzeldi. (Birine 8 dolar yeni geçtiğime de 5 dolar ödüyorum. Bence fiyat çok uygun. İkisinde de kahvaltı veriyorlar. İstediğin kadar kahve içebiliyorsun. Hatta ikinci kaldığımda bilardo da var. Bir çok oyun oynadım.) Oldtown yakınında olan ve gece marketine yakın olan hostelin adı Loyy Hotel ve burada toplamda 3 haftadan fazla konakladım. Klima var, sabahları ücretsiz kahvaltı var. Her şey çok güzel bi daha gelirsem burada konaklayacağım ve bir daha kesinlikle gideceğim.
Şimdiye kadar Chiang Mai’de pek bişey yapmadım. Michelin rehberi‘nde olan bi kaç sokak satıcında yemek yedim. Gerçekten uygundu. Aşağıya yemek resimlerini ekleyeceğim. 50 bahta khao soi, 25 bahta poti ve yine 50 bahta fried rice with chicken yedim. Burada yemekler çok uygun ve porsiyonlar büyük.
Rotee, ilk başlarda tadı çok güzel geliyordu ama sonralara doğru farklı gelmeye başladı. Muhtemelen 10 dan fazla yedim.
Oldtown olarak anladırılan bölgenin her taradında belkide her sokakta tapınak var. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bir çoğunu fotoğrafını çekebilirsiniz. Chiang mai’de pek bişey yapmadım diyebilirim bu 9 günde. Ama turu tamamladıktan sonra gezilecek yerleri gezeceğim. Berbere gittim burada ve 150 baht ödedim sakal traşı için. Phuket’te 300 baht ödemiştim. Kuzey tarafı gerçekten ucuz ve kaliteli.
Chiang mai’de gece pazarlarını ve bazı 2. el satıcıları ziyaret ettim ama pek sarmadı. Cumartesi ve pazar pazarları çok büyük oluyor ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ek olarak üniversite pazarı da çok büyük. Chiang Mai Night Bazaar olarak adlandıran bölge 2-3 tane büyük pazar var burada muay thai gösterileri ve alışveriş için farklı seçenekler oluyor. Vakit geçirmek için güzel pazarlar.
Ek olarak chiang mai de burada yaşayan nomadları düzenlediği bi kaç etkinliğe katıldım. Her gün bir etkinlik oluyor. Dans gecesi, karaoke gibi bir çok etkinlik düzenleniyor. Chiang mai yeni spor öğrenmek için de uygun fiyatlı seçenekler mevcut. Tenis, badminton, dans, ekstrim, golf gibi bir çok sporun dersini uygun fiyata alabilirsiniz. Şimdi kısa bir tura çıkıyorum ve geri döndüğümde daha detaylı şekilde chiang mai de neler yapıldığını ve yaptıklarımı anlatıyor olacağım.
1 seans muay thai kursuna katıldım. Eğlenceli ve yorucuydu.
Mae hong son loop
Bu kategori için ayrı bir yazı hazırlayabilirim ama bu Tayland yazımın içinde de kısaca notlar paylaşmak istiyorum. Şimdiye kadar yaptığım en çılgınca şey olabilir. Tek başıma yola çıktım ve yolda bir sürü arkadaş edindim ve birlikte motor sürdük.
125 cc bir motor kiraladım. Tek kişi için ideal ama 2 kişiyi taşıyacağını sanmıyorum. Tek başıma motor sürmek bi o kadar heyecanlıydı, başkalarıyla birlikte motor sürmekte bi o kadar heyecanlı.
Chiang mai’de 9 gün geçirdikten sonra 1 aylık motor kiraladım ve mae hong son loop‘unu tamamlamak için yola çıktım. Ortalama bu loop 4 gün sürüyor. Ben 3 gün durmadan motor sürdüm ve pai ye geldikten sonra bi süre burada vakit geçirmek istedim.
1. gün : Chiang Mai – Do Inthanon
İlk gün burası için yola çıktım ve motor sürdüm. Burası Tayland’ın en yüksek noktasının olduğu yer.
Sabah erken saatte yola çıktım ve ilk olarak Phachor (Mae Wang National Park) (giriş ücreti 100 baht ve motor içinde 20 baht giriş ücreti alıyorlar) ve yanındaki gölü ziyaret ettim.
Öğlen saatlerinde Chom Thong şehir merkezindeki otelime çantamı bıraktım ve Do Inthanon’a doğru yola çıktım. 2 gününüzü burada geçirebilirsiniz. Bura parkın giriş ücreti 300 baht ve 20 bahtta motor için ücret alıyorlar. Yol üzerinde bir çok şelale ve yolun en sonunda Tayland’ın en yüksek noktası var.
Tayland’ın en yüksek noktasını motor sürmek farklı bir deneyim. İmkanınız ve zamanınız varsa tavsiye ederim.
Ek olarak en yüksek tepeye çıkarken Grand Pagoda Nabhapolbhumisiri i de ziyaret edebilirsiniz. İlk olarak motoru park ettim ve sonra shuttle ile alana götürdüler. 100 baht giriş ücreti var. 125 cc motor ile en yüksek tepeye çıkmak biraz zorlayıcıydı ama sonuç olarak çıkabildim.
2. gün : Do Inthanon – Mae Hong Son City
Ben bu yola gitmeyi tercih ettim. (Yol biraz daha kısaydı.) Diğer seçenek ise ilk olarak Mae Sariang şehrine gidip oradan Mae Hong Son City şehrine gitmek. Ben direk bu yolu seçtim. İlk Khunyuam sonra gideceğim yere gittim. Tüm gün motor sürdüm. Yaklaşık 5 saat falan motor sürdüm. Molalar ile birlikte akşam üzeri 18 gibi gideceğim otele ulaşmıştım. Bugün her hangi bir yeri ziyaret etmedim. Sadece yol üzerindeki kahvecileri ve manzara noktalarını ziyaret ettim.
3. gün : Mae Hong Son City – Chiang Pai
En çok eğlendiğim rota bu rota oldu. Önceki gün hostelde bir arkadaşla tanıştım ve birlikte sürme kadarı aldık. Bir çok noktayı ziyaret ettik. İlk olarak şehir merkezinde bu loop u tamamladığımıza dair bir sertifika aldık. Bu sertifika için 60 baht ödeme yaptık.
Sonra şehir merkezindeki gölü ziyaret ettik. Myammar sınırındaki Ban Rak Thai yi ziyaret etmeye giderken yol üzerindeki Su Tong Pae Bridge i ziyaret edip fotoğraf çekindik.
Ban Rak Thai sınıra oldukça yakın. 1 km uzaklıkta. Ama her yerde oteller vardı. Turistik bir yerdi diyebilirim.
Ama nehir etrafına kurulması ve çin tasarımlarından esinlenmesi güzel bir hava katmış. Vaktiniz varsa gece ışıkların açıldığı zaman ziyaret etmekte güzel bir deneyim olabilir.
Pai ye devam ederken Ban Luk Khao Lam View Point ve Doi Kiew Lom Viewpoint manzara noktalarında kısa molalar vermek dinlenmek açısından güzel seçenekler.
Vaktiniz kalırsa Nam Lod Cave i de ziyaret etmenizi öneririm. İlk olarak bambu sandal ile mağaranın içine giriyorsunuz. Sonra sizinle birlikte gelen rehber ile birlikte mağarayı geziyorsunuz. Ben gittiğimde sadece 1. mağara açıktı ve toplam 25 dakikalık bir oldu. Fotoğraflar çekindik ve mağara içindeki şekilleri gördük. Işık ile birlikte güzel fotoğraflar çekinilebilir.
Bu mağarayı ziyaret etmek için vakit kalmadığı için diğer gün tekrar buraya sürdüm. Eğlenceliydi. Zamanım olmadığı için ben Pai’ye gittim ve sonraki gün bu mağarayı ziyaret ettim.
Chiang Pai
Pai’yi çok sevdiğim için burada 1 hafta kadar kaldım. Motorumda olduğu için etraftaki çoğu yeri ziyaret ettim. Bir çok şelale gördüğüm için yakındaki şelaleleri ziyaret etmedim. Pai’de kıyafetler ve yemek fiyatları diğer şehirlere göre daha uygundu.
Burada ziyaret ettiğim bazı noktalar;
Pai Canyon : Doğal oluşumdur. Dar toprak yolları, derin uçurumları ve muhteşem gün batımı manzarasıyla doğa severler ve maceracılar için popüler bir destinasyondur. Benim gün batımı için favori mekanım two huts.
Two Huts Pai : Buraya muhtemelen Pai’de olan herkes gün batımı için geliyor. Gün batımından önce kimse olmuyor diyebilirim sonra herkes geliyor. 200-300 kişi gün batımını izliyor.
Spirit Bar & Jewelry : Canlı müzik dinlemek için güzel bir mekan. Farklı bir girişi var. Pai’de bir çok canlı müzik mekanı var.
Ta-Pai Memorial Bridge : Pek bi numarası yok. Yol üstünüzdeyse bi kaç dakika uğrayabilirsiniz.
Pai Walking Street : Gece marketinin olduğu sokak. Yemek ve giyecek bişeyler satın alabilirsiniz. Chiang Mai’ye göre fiyatlar bence ucuzdu.
Tubing : Pai’nin popüler etkinliklerinden. Oradayken katıldım. 2 farklı organizatör tarafından düzenleniyor. Dilediğinize katılabilirsiniz.
Son olarak Pai’de bir çok vegan mekan var. Bowl yiyebileceğini güzelde mekanlar var. Bi kaç gün avocado omlet yedim. Hippi kasabası olarak adlandırılıyor. Kıyafetler ucuz. Zamanınız varsa uğrayabilirsiniz.
4. gün : Chiang Pai – Chiang Mai
Rotanın son etabında Pai’den Mai’ye motor sürdüm. En sıkıntılı rota burasıydı çünkü yola başladıktan sonra yağmur yağmaya başladı ve bi süre yağmurda sürmek zorunda kaldım. Bu rahatsız ediciydi ama hemen bir cafe bulup yağmurun dinmesini bekledim.
Yağmur yağdığı için pek bi yeri gezmeden direkt Mai’ye geldim. Yine de yol üzerinde bi kaç manzara noktasında ve kafede mola verdim.
- Rak Chang Viewpoint
Yol üzerinde mola verebileceğiniz bir çok manzara noktası var bu da onlardan birisi.
- Coffee We / Witch’s House
Kafenin tasarımı farklıydı. Mola vermek için ideal yerlerden.
- 32 Coffee Hill & Resort
Kahve içmek için uğradım farklı bi kahve tadı vardı denenebilir.
- โฮงเมี่ยง คาเฟ่
Buranın adı yok sanırım ama yağmurda burada mola verdim. Yemek yedim güzeldi. Ve beklememe bişey demediler.
- Air Diamond Cafe & Hotel เชียงใหม่
Son olarak burada farklı bi deneyim yaşamak için mola verdim. Uçak kafeyi ziyaret etmek için 150 baht ücret ödedim ve bi ücretsiz içecek verdiler. Mola vermek için güzel noktalardan.
Toplamda 1000 kilometreden fazla yol yaparak turu tamamladım.
Aşağıya da bu loop boyunca sürdüğüm rotayı ekliyorum. Bu loop ile ilgili daha detaylı bir yazı hazırlamak istiyorum.
Chiang Mai (16 gece kaldım)
2. Chiang mai ziyaretime hem cadılar bayramı etkinliği için hemde Lantern festivaline kadar burada kalacağım ve sonrasında ilk olarak Chiang rai ve sonrasında Laos ülkesine devam edeceğim.
İkinci Chiang Mai maceramda bir çok şey yaptım. İlk olarak cadılar bayramı etkinliğine katıldım. Sonra 8 Kasımda buranın popüler barlarından olan zoe in yellow in 15. yıl dönümü etkinliğine katıldım. Etrafta yapmadığım aktiviteleri ve görmediğim yerleri gördüm.
Doi Saket
Aşağıda bahsettiğim 2 festivalin halka açık etkinliği burada düzenleniyor. Ek olarak bu alanda ziyaret edebileceğimiz güzel heykeller ve yapılar mevcut.
Umbrella Making Centre
Kendi şemsiyenizi yapabilir hatta boyayabilirsiniz. Bunun için şemsiye ve boya satın almanı gerekiyor. Boyaları bi kaç kişi ile paylaşabilirsiniz. Fiyatlar çok pahalı değildi. Bu seferki ziyaretimde boyayamadım ama bir daha boyayacığım.
Wat Phra That Doi Kham
7. yüzyıla ait tarihi bir Budist tapınağıdır. Büyük Buda heykeli ve manzarasıyla ünlüdür.
Wat Pha Lat Hike (Monk’s trail)
Doğa içinde yapılan güzel bir yürüyüş rotası.. Yolun sonunda, saklı ve sakin bir tapınak olan Wat Pha Lat yer alır. Tüm yolu yürürseniz Wat Phra That Doi Suthep e ulaşırsınız. Tüm yol ortalama 2 saat kadar sürmektedir. Manzası güzel bir tapınak. Motor ile buraya gelirseniz giriş park ettikten sonra motorun yanına gitmek biraz uğraştırıcı. En hızlı ve ucuz yol ilk olarak üniversite marketine gitmek sonra da indrive kullanarak yürüyüş yolunun girişine gitmek. Ortalama 100 bahtlık bir maliyeti oluyor.
Wat Phra That Doi Suthep
Doi Suthep Dağı’nda yer alan, 14. yüzyılda inşa edilmiş kutsal bir Budist tapınağıdır. Altın çedisi, büyüleyici manzarası ve dini önemiyle ünlüdür. iriş ücreti 30 baht ama dilerseniz arka girişi kullanarak ücretiz olarak girebilirsiniz. Bu alan asansör de bulunuyor ama merdiveni yürümenizi tavsiye ederim.
Buranın yolunu takip ederseniz bi köye ulaşıyorsunuz. Hmong Doi Pui köyü Tayland’ta içtiğim en iyi kahveyi burada içtim.
Doi Saket
Burada 2 festival düzenleniyor. Halkın katıldığı ücretsiz etkinlikler.
Loy Krathong Festivali
Tay takvimine göre on ikinci ayın dolunay gecesinde (her Kasım ayında) gerçekleştirilir. “Loy” kelimesi Tayca “yüzmek,” “Krathong” ise geleneksel olarak muz yapraklarından yapılan küçük bir yüzen platform anlamına gelir. Bu festivalde insanlar krathong adı verilen küçük, çiçeklerle süslü yüzen sepetler hazırlayarak nehirlere, göllere veya diğer su kütlelerine bırakırlar.
Loy Krathong Festivali’nin amacı, su tanrıçası Phra Mae Khongkha’ya saygılarını sunmak ve yıl boyunca yapılan hatalar için özür dilemektir. Aynı zamanda festivalde krathongların suya bırakılmasıyla kötü şans ve olumsuzluklardan arınıldığına inanılır. Festival boyunca insanlar nehir kenarlarında toplanır, mumlar, tütsüler ve çiçeklerle süslenmiş krathonglarını suya bırakır. Tayland’ın yanı sıra Laos ve Myanmar’da da kutlanan Loy Krathong, yerel halk kadar turistler tarafından da yoğun ilgi görür.
Loy Krathong Festivali için Pink river da tercih edilebilir. Geçit töreni (parade) bu nehir kenarına kadar devam ediyor. Nehir olduğundan akıntı ile güzel bir görsel şölen oluyor. Hava fişekler ve diğer gösteriler ile birlikte eğlenebilirsiniz.
Bir gününüzü Doi Saket gölünde bir gününüzü de Pink river civarında geçirmenizi tavsiye ederim.
Son olarak parade i güzel bir noktadan izlemek için Tha Phae kapısı civarında 2. ya da 3. kattan bir kafeyi ziyaret edebilirsiniz. En iyi konum burası. Ben aşağıdan izledim ama net görünmüyordu. Bazı insanlar starbucks in 2. ve 3. katından izlediklerini gördüm güzel bir görüntüydü.
Lantern Festivali
Kuzey Tayland’daki Fener Festivali, özellikle Chiang Mai’de kutlanan ve Tayland’ın kuzey kültürüne özgü olan Yi Peng olarak bilinir. Bu festival, genellikle Loy Krathong ile aynı dönemde, Kasım ayında düzenlenir. Yi Peng’in en ikonik özelliği, insanların dilek ve iyi niyetlerini gökyüzüne bırakmak amacıyla kağıttan yapılmış fenerleri uçurmasıdır.
Yi Peng Fener Festivali’nin anlamı, kötü şansın ve olumsuzlukların geride bırakılarak yeni bir başlangıç yapılmasıdır. Tayland kültürüne göre, fenerlerin gökyüzüne bırakılması ruhu arındırır ve pozitif enerjiyi hayatlarına çeker. Fenerlerin her biri bir dilek veya dua ile havaya bırakılır, ve fenerin havada ne kadar yükseğe çıkarsa dileğin o kadar gerçekleşme olasılığı olduğuna inanılır.
Aynı zamanda bu festival, Budist değerleri de yansıtır ve birçok katılımcı, Buda’ya adak sunarak ruhsal arınma ve huzur bulmayı amaçlar. Chiang Mai gibi yerlerde tapınaklar fenerlerle süslenir ve Budist rahipler tarafından çeşitli dualar yapılır. Gökyüzünde yükselen binlerce fenerle, Yi Peng festivali hem yerel halk hem de turistler için büyüleyici ve ruhsal açıdan özel bir deneyim sunar.
Chiang Rai
Laos a geçmeden 1 gün burada kalarak 2 tane tapınağı ziyaret ettim ve laos yolculuğum başladı. Beyaz tapınak hariç genel olarak çok sakin bi şehir. Genellikle insanlar burayı laos a geçerken bir durak olarak kullanıyor ve 1-2 gece konaklayıp laos a geçiyorlar ya da tam tersi laos tan tayland a geçerken kullanıyorlar. Ben 1 gün geçirdim. Aynı gün içinde 2 tapınağı ve geze marketini ziyaret ettim. Arkadaşlarımla vakit geçirdim. Sabah erken gelirseniz bu dediklerimi yapabilirsiniz. İsterseniz daha uzun zaman da geçirmek istersiniz Büyük Buda, Singha Park (bazen festivaller oluyor), Ko Loi Public Park (mavi tapınak dönüşü burayı da ziyaret ettim) ve Black & White House (tur satın alırsanız burayı da ziyaret edebilirsiniz. benim ilgimi çekmediği için pas geçtim)
Wat Rong Khun – White Temple
997 yılında Taylandlı sanatçı Chalermchai Kositpipat tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Geleneksel Tay tapınak mimarisine modern unsurlar ve çağdaş sanat motifleri eklenerek oluşturulmuştur.
Özellikleri:
- Beyaz Renk: Saflığı ve Budist öğretilerdeki aydınlanmayı temsil eder.
- Cam Detaylar: Işığı yansıtarak Buda’nın bilgeliğini ve kutsallığını simgeler.
- Modern Simgeler: Tapınak, popüler kültürden ve modern dünyadan birçok sembol barındırır; örneğin, Hollywood filmlerinden karakterler veya küresel meselelerle ilgili imgeler.
Tapınak hala tamamlanmamış bir projedir ve Chalermchai, tamamlanmasının yıllar alacağını belirtmiştir. Wat Rong Khun, hem yerel halk hem de turistler için hem bir ibadet yeri hem de sanatsal bir cazibe merkezidir.
Burayı ziyaret ettiğimde saat 12-1 civarıydı ve çok kalabalıktı. Fotoğraf çekinmek için bir sıra vardı. Muhtemelen 30 dakika kadar sırada bekledim fotoğraf çekinmek için ve içeriye girmek için. Buranın giriş ücreti 100 baht. Kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız öğle zamanından hariç başka bir zamanı deneyebilirsiniz. Sabah saatlerininde kalabalık olduğunu duydum
Wat Rong Suea Ten – Blue Temple
2016 yılında tamamlanan bu tapınak, Tayland’ın ünlü tapınak tasarımcısı Phuttha Kabkaew tarafından inşa edilmiştir. Daha önce Beyaz Tapınak’ın yaratıcısı Chalermchai Kositpipat ile çalışmış olan Kabkaew, Mavi Tapınak’ta kendi tarzını sergilemiştir.
Özellikleri:
- Mavi Renk: Tapınağın tamamı derin mavi tonlarında inşa edilmiştir ve bu, bilgeliği, huzuru ve sonsuzluğu temsil eder.
- Detaylı Sanat İşlemeleri: Altın detaylarla süslenmiş mavi zemin, göz alıcı ve etkileyici bir kontrast oluşturur.
- Büyük Buda Heykeli: Tapınağın içinde, sakin bir duruş sergileyen beyaz bir Buda heykeli bulunur.
- Suea Ten Anlamı: “Dans Eden Kaplanlar” anlamına gelen adı, bölgenin tarihine ve eski tapınak kalıntılarına atıfta bulunur.
Burası da kalabalık olur ama beyaz tapınak kadar değil. Ek olarak buranı her hangi bir giriş ücreti yok. İstediğiniz gibi girebilirsiniz.
Gece Pazarı
Tayland’ın her yerinde olduğu gibi burada da gece pazarı bulunuyor. Akşam yemeği için burayı tercih edebilirsiniz. Canlı müzikte oluyor. Buradaki bir barda crispy chicken koi soi deneyebilirsiniz.
Genel olarak Tayland gezim bu şekildeydi. Bu benim 2. tayland gezimde ama son gezim değildi. İleride daha sonra tekrar geleceğimi düşünüyorum. Toparlamak gerekirse Tayland’ta genelde paylaşımlı odalarda kaldık. Ulaşım için uçak otobüs, tren ya da motor kullandım. Bazende paylaşımlı taksi uygulamalarını kullandım. Indrive, bolt, maxim gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz.
Genel olarak ;
- konaklama için paylaşımlı oda tercih ettim 100-250 baht
- yemek için local yemek yersem 50-80 baht
- batı yemepi burger falan yersem 250-350 baht
- içecekler çok pahalı değil ama yine de para gidiyo 20-100 baht
- motor kiralarsanız günlük 100-250 baht
- ulaşım en pahalı giderlerden birisi şehirler arası ulaşım min 15-20 dolar
- uçağı uygun zamanda alırsanız 30-50 dolara arasına alabilirsiniz
Tayland insanız güzel ve hiç scammer ile karşılaşmadım.
Diğer ülke gezilerim hakkında yazdığım yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.