Uçhisar Kalesi Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacasıdır. Ayrıca Kapadokya’nın en güzel manzarasına sahiptir.
Kalenin zirvesi Kapadokya’nın kuş bakışı görüleceği tek yerdir.
Güvercinlik Vadisi’nden, Avanos’a doğru olan tüm vadiler ; Ortahisar Kalesi, Göreme Beldesi , Göreme Açıkhava Müzesi , Kılıçlar Vadisi , Kızılçukur , Güllüdere , Çavuşin , Boztepe , Aktepe , Avanos , yani bütün Kapadokya ayağınızın altındadır.
Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi nerededir ?
Nevşehir merkeze 5 km mesafededir.
Uçhisar Kalesine Nasıl Gidilir?
Nevşehir’den ilk otobüs sabah 07:30 da kalmaktadır. Ve günü geri kalanında her yarım saatte otobüs vardır. Son otobüs 19:00 dadır. Zaten Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz yolunuzun üstündedir. Ürgüp ve Göreme yolu üstünde bulunmaktadır.
Uçhisar’a geldikten sonra Kaleye doğru çıkmanız gereklidir. Eğer şahsi aracınızla gidecekseniz kalenin girişine kadar gidebilirsiniz.
Uçhisar Kalesine giriş ücreti ne kadar ?
Giriş ücreti öğrenci 4 tl, tam 8tl, Müzekart geçerli değildir.
Sabah 07.00 ile akşam 17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.
Uçhisar Kalesi Tarihi
Kalenin zirvesine çıkmak için ilk olarak girişten geçtikten sonra kalenin (peri bacasının) için yürüyeceksiniz. Sadece yürümek için yapılmış bir yol gibi düşünebilirsiniz. Çünkü diğer kapıları (tünelleri) kapatmışlar. Peri bacasının içinde yürüdükten sonra kalenin dış tarafına çıkıyorsunuz daha sonra kalenin zirvesine gitmek için merdivenleri takip etmelisiniz. Şİmdi biraz da Uçhisar Kalesinin Tarihinden bahseyim.
Kalenin zirvesindeyiz burada çok sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç bulunmaktadır. Kaleden kuzeye doğru aşağılara bakınca Cevizli peribacalarını, batıda Nevşehir’i ve Oylu Dağı’nı, kalenin hemen önünde yeni Uçhisar’ı, güneybatıda uzaklarda Hasan Dağı zirvesini görebilirsiniz.
Kapadokya bölgesinde Uçhisar Kalesi Erciyes ve Hasan Dağının birlikte görüldüğü tek noktadır.
Kale Roma döneminden itibaren oyulmuştur. İçinde oda , sığınak , ev , mezar , depo , mahsen gibi bir çok bölüm mevcuttur.
En önemli özelliklerinden birisi saldırılara karşı savunma amaçlı kullanılmasıdır. Hem gözetleme yapmak için hem de savunma için kullanılmıştır. Kale Selçuklular ve Beylikler döneminde de önemli bir yere sahiptir.
Uçhisar adı nereden geliyor ?
Genellikle beyliklerin sınır bölgesi konumunda olan kale, Selçuklular’ın doğu sınırı, Kadı Burhanettin Beyliği’nin batı sınırı, Karamanoğulları’nın doğu sınırı halinde konumundan ötürü “Uçhisar” adıyla anılmaya başlamıştır.
Uçhisar, Başhisar(Ürgüp) , Ortahisar Selçuklu döneminde önemli bir yere (koruma noktası) sahiptir. Bu dönemde uç beyliği konumundan dolayı kalenin çevresinde bir insan yaşamaktaydı. Bu dönemlerde Kayseri Beyinin kardeşinin Uçhisat beyi olduğu bilnmektedir.
Uçhisar Kalesi, birbirine bitişik iki sivri peribacasından oluşmaktadır. Halk arasında büyüğüne “Ağanın Kalesi”, küçüğüne “Çavuşun Kalesi” denilmektedir. Kale güneyden 50 metreyi, kuzeyden 100 metreyi aşan yapısıyla bir gökdeleni andırır.
Gün batımını izlemek için Kapadokya’da bulunan en güzel yerdir Uçhisar kalesi. Bütün vadinin kızıllığını ve gün batarken ki renk değişimini kesinlikle izlemelisiniz.
Diğer tarihi kent (antik kent) yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Patara Antik Kenti
- Simena Kaleköy Antik Kenti
- Sagalassos Antik Kenti
- Kibyra Antik Kenti
- Gümüşler Manastırı
- Tyana Antik Kenti ve Su Kemerleri | Roma Havuzu
Kaynaklar ; 1
Uçhisar mı Üçhisar mı?
Kasabamızın adının “Ucasar” mı “Ücesar” mı olduğu konusunda halkımız arasında ciddi bir ihtilaf olmamasına rağmen, özellikle basın-yayın organlarında ve medyada maalesef zaman zaman bir kafa karışıklığı görülmektedir. Önce karışıklığa yol açan bu iki isim konusundaki rivayetleri nakledelim, sonra da kararımızı açıklayalım.
Birinci rivayet odur ki: Büyük Selçuklu Devleti’nin delifişek komutanlarından Bekçioğlu Emir Afşin Bey, Malazgirt Savaşı’ndan daha önce Anadolu’yu hallaç pamuğu gibi atmış, Halep’ten girmiş, Antakya, Antep, Maraş, Kayseri, Kapadokya, Frigya derken soluğu Üsküdar’da almış! O hızla nereyse İstanbul’u bile alacakmış ama devletler arası güç dengeleri o gün için buna imkan vermemiş.
Bu sefer sırasında, Kayseri’yi fetheden Afşin Bey, fütuhatına batıya doğru devam ederek Ürgüb’ü de ele geçiriyor. Kadim Türk geleneğine uyarak, fethettiği yerlerin isimleri uygunsa olduğu gibi bırakıyor, değilse değiştiriyor. Ürgüp te ismi değiştirilecek yerler arasında! Ne olsun, ne olsun diye düşünürken, tepedeki büyük kaya kitlesinden mülhem, “Hisar” adını uygun buluyor. Ertesi gün harekata devam ediliyor, Ortahisar zabtediliyor. Birincisinden daha büyük bir kaya kütlesi! Kale’ler iki olunca, ilkine “Başhisar”, ikincisine “Uçhisar” deniyor. Harekatın üçüncü gününde Uçhisar’a giriliyor. İlk ikisinden daha büyük, devasa bir kaya kütlesi! Böylelikle hisarlar üç oluyor: Başhisar-Ortahisar-Uçhisar! Nedendir bilinmez, Başhisar ismi tutmuyor, ama Ortahisar ve Uçhisar o günden beri bu isimlerle anılmaya devam ediyor.
İkinci rivayet budur ki: Uzaktan bakıldığında kasabamızda üç adet kale dikkat çeker: Ağa’nın Kale-Çavuş’un Kale-Tığraz! Bu üçünden hareketle kasabamıza “Üçhisar” adı verilmiştir.
Yukardaki bilgiler muvacehesinde, kanaat-i acizanemiz ve netice-i kelamımız: Kasabamızın doğru adı; Üçhisar değil “UÇHİSAR”, halk arasındaki söylenişiyle “Ucasar”dır, vesselam!
“Ucasarlılar” Facebook sayfası.
bilgi için teşekkür ederim.