Taşyaran Vadisi

Taşyaran Vadisi, Huawei’in bir telefon modeli için hazırladığı reklamından sonra popülerliği artan bir yerdir. Doğasıyla, taş şekilleriyle ve bitki örtüsüyle görenin kendine hayran bırakan vadi çok merak edilen bir yer haline gelmiştir. Bu yazıda vadi hakkında merak edilen soruları detaylı olarak açıklamaya çalışacağım.

Taşyaran Vadisi Nerede

Uşak İzmir yolu üzerindedir. Ana yoldan biraz içeri gittiğimizde vadiye ulaşabiliriz. Google Taşyaran Vadisi yazarsanız başka bir konumu gösteriyor bu doğru değil. Aşağıdaki haritada vadinin konumunu işaretlerdim.

Taşyaran Vadisi nerede

Taş yaran Vadisi Hangi İlçede

Uşak’ın Eşme ilçesi sınırları içindedir.

Uşak Taşyaran Vadisi Nasıl Gidilir / Yol Tarifi

Detaylı bir şekilde yol tarifini yapmak istiyorum. Çünkü bu yazıyı hazırlarken google vadinin adını yazdığımda kamp alanıyla birlikte başka bir yerin konu çıkıyor. İzmir’den Uşak’a doğru gidiyorsanız Çataltepe Taş Köprüsü’nü geçtikten sonra (yaklaşık 1 km) sağ tarafta vadinin tabelası var. O yoldan ilerlemeniz gerekiyor. Haritada beyaz ile gösterdiğim yol. Yolu takip ederek mavi ile ikiye ayırdığım yerden mor ile işaretlediğim alana doğru giderseniz arabanızı park edeceğiniz ve seyir kulesinin olduğu yere ulaşırsınız.

Bu alandan haritada kısa yolun (mavi olan) sonuna geldiğinizde (dereye iniş olarak işaretlediğim yere yani) merdivenleri kullanarak aşağıya inebilirsiniz. Burada dere olarak bahsettiğim yer İmren Deresi’dir.

uşak Taşyaran Vadisi yol tarifi

Merdivenlerden aşağıya doğru indiğinizde vadinin o güzel taşlarını görüyor olacaksanız. Tepeden dereyi ve vadiyi güvenli şekilde izlemek için koruluklar mevcut. Son olarak derenin en aşağısına inerek küçük bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Google konumu için buraya tıklayabilirsiniz. Konumu çektiğim fotoğraflarının konumundan aldım. Gönül rahatlığı ile takip edebilirsiniz.

Taş yaran Vadisi Uşak Kaç Km

Uşak’a 48 kilometre uzaklıktadır.

Taşyaran Vadisi Giriş Ücreti

Giriş ücreti yoktur.

Taşyaran Vadisi

Taşyaran Vadisi Nasıl Oluşmuştur

Kısaca su, rüzgar ve yer kabuğunda meydana gelen hareketler sonucunda oluşmuş olup günümüzdeki halini almıştır.

İmren Deresi’nden akan su vadideki kayaları yararak (bundan dolaya taşyaran denir), gnays adı verilen kaya oluşumunu oluşturmuştur. Suyun on binlerce yıl kayaları aşındırmasıyla göze hitap eden şekiller oluşmuştur. Kayaların oluşumunda dereyle beraber hareken eden çakıl taşlarının da etkisi olduğu düşünülür.

Taşyaran Vadisi

Gnays adı verilen bu kayalar magmatik ve tortul kayalarının başkalaşıma uğraması sonucu vadinin son hali oluşmuştur. Bu sayede doğa tutkunları ve fotoğraf meraklıları tarafından çokça ziyaret edilir bir yer haline geldi.

Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı

Burası aynı zamanda bir tabiat parkıdır. İçerisinden oturma alanları var. Dilediğiniz şekilde piknik yapabilir, vadiyi izleyerek kafa dinleyebilirsiniz. Yazının başında seyir kulesinden bahsetmiştim. Tüm vadiye ayaklarınızın altına alarak seyredebilirsiniz. Alanda tuvalet ve çay kahve içeceğiniz alanlarda var. Ben kışın gittiğim için kafeler kapalıydı.

Zamanınız varsa ve yürüyüş yapmayı seviyorsanız vadideki yürüyüş yolunu yürüyebilirsiniz. Vadide tam bir kamp alanı yok ama yukarıda mesire alanının bulunduğu piknik alanı yakınlarında çadır kurulabileceğini düşünüyorum.

İlginizi çekebilecek yazılarım;

Kaynak : Taşyaran Vadisi – Uşak

Taşyaran Vadisi” için 2 yorum

Yorumlar kapalı.