Kaş Aslanlı Lahit

aslanlı lahit

Kaş’ın sembollerinden biri olan Aslanlı Lahit 3 bölümden oluşur.

Aslanlı Lahit Nerede Yol Tarifi

Kaş meydandaki Atatürk heykelinin arkasındaki Uzun Çarşı olarak adlandırılan caddededir.

Kaş’a geldiğinizde yürüyerek gidebilirsiniz. Ziyaret etmek için Her hangi bir ücret ödemeniz gerekmez.

Aslanlı Lahit Kaş

Bir adı da Kral Mezarı olan anıt, üç bölümden oluşur ve MÖ 390-370 yılları arasında yapılmıştır.

Aslanlı Lahit ve Kaş’ta bulunan diğer lahit kalıntıları hakkında hazırladığım videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Aslanlı Lahit Özellikleri

Hyposorion veya alt mezar odası yaklaşık 1.50m yüksekliğindedir. Zemini çökmüştür. Hyposorion’un uzun tarafında 8 satırdan oluşan Likçe bir yazıt dikkat çeker.

Hyposorium üst kısmında inci dizisi ve İon kymationu var. (yazının üstündeki çıkıntlı yer.) Bunun üstünde ise yaklaşık 0.80m yüksekliğinde, düz bir taban vardır. Ve bu ikisi, bir kaya blokundan yontularak yapılmıştır.

Lahitin semardam biçimli kapağının her iki uzun yüzünde aslan promtomları biçiminde kaldırma çıkıntıları bulunuyor. Dörde bölünmüş olan alınlıkların üst kısmında da kabartmalar görünmektedir.

Aslanlı Lahit Alıklıklardaki Figürler

Buradaki alınlıkta solda, sağa doğru dönmüş adam kabartması dikkat görünür. Adamın sol bacağı üzerinde durmakta, sağ bacağı ise sol bacağına doğru çaprazlama olarak parmak uçları üzerindedir. adam sol kolunun altındaki değneğe dayanmakta olup yalnız sağ kolu görünmektedir. sağ eli ya değneği tutmakta ya da karşıtındaki kadına uzanmaktadır.

Aslanlı Lahit

Kısa sakallıdır, boyuna kadar uzanan saçları dikkat çekmektedir. Sol omzu üzerinde geçerek sağ kolunun altına uzanan bir giysi vardır. Sağda adamın ayağının yanında kafasını adama çevirmiş bir köpek var. Sağ tarafta ise ayaklı bir diphros üzerinde 4 te 3 ü görünen bir kadın oturmakta. Kadın ayağına uzanan bir chiton ile başının üstünü örten bir manto giymiştir ve onu sağ eliyle yukarıda tutmaktadır. Sol eli ise kucağındadır.

Tam karşınızdaki alınlıkta ise sağda bir kadın sola doğru dönmüş olarak ayakta durmakta olup başının üstüne değin çektiği ve ayağına kadar uzanan bir mantosu vardır.

Boynun altında görünen bir giysi kenarı bu kadının altta bir chiton giymiş olduğunu göstermektedir. Soldaki kabartmaya baktığımızda ise çok tahrip olduğunu görüyoruz. Bu kabartmada sol ayağı üzerinde duran bir adam sağa doğru dönmüştür. Sol omzu ile kalçası üzerinden geçirdiği bir paltosu vardır. Sol kolu görünmektedir. Sağ kolu ise aşağı doğru uzanmıştır. Yüzü kırılmıştır. Saçı sağlam olarak korunmuştur.

Aslanlı Lahit Kapağı Özellikleri

Aslanlı Lahit  kapak

Kapaktaki aslan protomları oldukça serbest plastik şekilde yapılmıştır bu şekilde alttaki ön ayakları arasındaki yelesi net bir şekilde görülmektedir. Hafifçe bir birlerinin zıt yönünde lahtin kapağının uçlarına bakarlar.

Kuzeydekiler kısmen yok olmuştur. Aslanların ayakları 4 parmaklıdır. Ağızları açıktır ve dilleri dışarı doğru çıkmıştır. Yelenin çıkıntısı düz bir çizgi ile belirlenmiştir.

Diğer antik kent yazılarımdan bazılarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Kaynaklar