Bu yazıda Kaş merkeze dağınık şekilde konumlanan Antiphellos Antik Kenti hakkında bilgiler paylaşacağım. Bu bilgileri bazen de videolarla destekleyeceğim. Kaş’ın eski isimlerinden biri Antiphellos’tur.
Antiphellos Antik kenti nerede
Antalya’nın Kaş ilçesindedir. Kaş merkezden eski devlet hastanesine doğru giderken eski devlet hastanesini geçince hemen sağ taraftadır. Buraya varınca Antiphellos’tan geriye kalan en belirgin(iyi korunmuş) yapıyla karşılaşacaksınız. Bu yapı tiyatrodur.
Antiphellos Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Kaş merkeze dağınık şekilde konumlandığından bütün kalıntılara yürüyerek gidilebilir. Kentten geri kalan ve restorasyon sonucuyla onarılan kentin tiyatrosuna eski devlet hastanesine giden yolu takip ederek gidebilirsiniz.
Kentin nekropol alanı tiyatronun arka tarafına denk geliyor. Tiyatrodan 53-5 dakikalık yürüme sonucunda ulaşabilirsiniz.
Demre yolunun alt kısmında yer alan Likya kaya mezarlarına ise Likya Caddesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Ayrıca eski devlet hastanesi yolu üzerinde Helenistik Mabet olarak adlandırılan bir tapınak kalıntısı da bulunuyor.
Kaş’a nasıl gelebilirim derseniz ? Kaşa gelmek çok kolaydır. Uçakla gelmek isterseniz ya Antalya havaalanından ya da Dalaman havaalanını kullanmanız gerekmektedir. Antalya’dan Kaş’a her saat otobüs vardır. Aynı şekilde Dalaman’dan sonra Fethiye’ye gelip oradan da Kaş’a gelebilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti giriş ücreti
Ücretsizdir. Gezmek için her hangi bir ücret ödemenize gerek yok.
Antiphellos Antik Kenti Tarihi
Kaş’ın üzerine kurulu olduğu Antiphellos Antik Kenti, Likya Medeniyetleri arasında önemli bir liman kentiydi. Antiphellos kenti önce Çukurbağ köyü yakınlarında bulunan Phellos Antik Kenti’ni limanı olarak kurulmuştu. Ama zaman içinde sedir ağacı ticaretiyle zengin bir kent haline geldi ve Phellos kentinde ayrıldı.
Antiphellos Tiyatrosu
Helenistik döneme ait olan tiyatro, bölgenin yerel kesme kireç taşlarından yapılmış ve 4000 kişilik kapasiteye sahiptir. Tiyatro kapasitesine bakılarak
antik dönemde kenti nüfusunun 15 bin civarı olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca tiyatro Anadolu’da inşa edilmiş en eski taş tiyatrolardan birisidir.
Antiphellos Tiyatrosu hakkında bilinmesi gerekenler
Diğer antik yunan tiyatrolarında olduğu gibi yamaca yaslanık şekildedir.
Tiyatroyu biraz daha incelersek at nalı formunda inşa edildiğini görüyoruz.
Tiyatroda 26 oturma sırasıyla 3 oturma diliminden oluşuyor. İlk inşa edildiğinde 28 oturma sırası olduğu düşünülüyor. Tiyatroya çıkış 4 ara merdivenle sağlanıyor. Bu şekilde izleyicelerin sergilenen oyunu izlemekle birlikte doğa ile de bütünleşmesinin amaçlanmış olduğunu anlıyoruz.
Antalya Müze Müdürlüğü tarafından kazıları yapıldıktan sonra 2008 yılında restore edilen tiyatro güneşinin batışını izlemek için güzel bir noktadır.
2018 yılında ise tiyatronun aydınlatılması ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Kentin tiyatrosu hakkında hazırladığım videoya aşağıdan izleyebilirsiniz.
Antiphellos’un Önceki adları
- Likya birliğinde Habesos veya Habesa adıyla bilinmekteydi.
- Anadolu Selçuklu topraklarına katıldığında ise Andifli adını almıştır.
Antiphellos ne anlama gelir
Antiphellos kayalık yerin karşısındaki yer ve Phellos’ın karşısındaki anlamına da gelmektedir.
Akdam Dor Kaya Gömütü
Kentten geri kalan tiyatrodan sonra en özel yapılardan birisidir. Kentin nekropol alanında yer alır.
Anıt M.Ö. 4. yüzyıldan kalmadır. Mimari özelliği olarak 9,30×16,50 metre ölçülerinde bir platform üzerinde 5.85×6.79 metre ölçülerinde olup görünen yüksekliği 0,40m kaya gömütü, etrafında ki kayalıktan soyutlanarak, bağımsız duran anıtsal bir görünümü kazanmıştır.
Kuşagının sınırladığı friz içindede ellerini tutarak dans eden(halay çeken) 24 kız frizi vardır. çiçek desenleri kenarları süslemektedir. Süslemeler, içeride yakılan ateşten dolayı is ile kaplanmış ve şu anda net görünmemektedir.
Bu kaya gömütü hakkında hazırladığım videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Antiphellos Likya Kaya Mezarları
Demre yolunun alt kısmında yer alan kaya mezarları 3 konumda bulunuyor. Bu mezarlardan biri lahit e benzerken diğer ikisi ev tipi kaya mezarları tipindedir.
Hazırladığım videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti kalıntıları
Antiphellos Lahitleri
Kentten geri bir çok lahit günümüze ulaşmıştır. Bu lahitler Kaş merkezde dağınık şekilde bulunuyor. Rastgele bir sokağa gidersen bir lahitle karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Helenistik Mabet
Eski devlet hastanesine giden yol üzerinde bulunur.
Antiphellos’un antik tapınaklarından günümüze kalmış tek örnektir.
Duvarlar kesme taş bloklardan yapılmıştır. M.Ö. 1. yüzyıldan kalma orijinal yapı Roma İmparatorluk döneminde onarılmıştır. Yapının hangi tanrıya adandığı bilinmemektedir. Kazı çalışmaları 2012 yılında başlamıştır.
Ayrınca kentten geri kalan su sarnıcı bulunmaktadır.
Diğer tarihi kent (antik kent) yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Xanthos Antik Kenti
- Simena Kaleköy Antik Kenti
- Sagalassos Antik Kenti
- Kibyra Antik Kenti
- Gümüşler Manastırı
- Tyana Antik Kenti ve Su Kemerleri | Roma Havuzu
En sevdiğim kentlerden biri olan Patara Antik Kenti hakkında yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
“Antiphellos Antik Kenti” için 2 yorum
Yorumlar kapalı.