Andriake Antik Kenti ilk zamanlarda, antik kent olarak adlandırılmayıp daha çok Myra Antik Kenti‘nin limanı olarak bilinmekteydi.
Andriake Antik Kenti Nerede
Andriake Antalya’nın Demre ilçesine 5 kilometrelik Çayağzı bölgesinde yer alır. Antik kentin bulunduğu bölgede Likya Uygarlık Müzesi de var. Mutlaka antik kenti ve müzeyi gezmenizi tavsiye ederim.
Andriake Antik Kentine Nasıl Gidilir
İlk olarak Antalya’nın Demre ilçesine gitmeniz gerekmetedir. Demre merkezden 4-5 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. Demre merkezden dolmuş gidiyor mu bilmiyorum ama Demre’den ya da Kaş’tan gelen dolmuşlara rica ederek antik kente en yakın konumda inebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık 1 kilometrelik bir mesafeyi yürümeniz gerekmetedir. İndikten sonra şifalı suda yüzerek ferahlayabilirsiniz.
Andriake Antik Kenti Giriş Ücreti
Giriş ücreti 10 tl olup müzekart geçerlidir. Hatta tek bir ücretle Likya Uygarlıklar Müzesini’de ziyaret edebilirsiniz.
Andriake Antik Kenti Tarihi
Antik dönemde Andriake ilk olarak, antik kent olarak adlandırılmayıp daha çok Myra Antik Kenti‘nin limanı olarak bilinmektedir. Myra Antik Kenti yazıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Andriake M.Ö 2000 yılında Kokarçay nehrinin kenarında Andriake adında bir antik kent olduğu biliniyor.
İ.S. 60 senesinde Aziz Paulus Roma’ya doğru giderken Myra Antik Kenti’ne uğramış ve Andriake’de gemi değiştirildiği bilinmekte. Andriake, özellikle İmparatorluk Dönemi’nde Phaselis ve Patara antik kentleri kadar önemli bir liman olmuştur.
Andriake’de bulunan Likya Birliği’nin gümrük yasasını içeren, Nero Dönemi’nden gümrük yazıtı Andriake’nin liman olarak bu dönemdeki önemini ortaya koymaktadır.
Andriake Aziz Nikolaos’un hayatının anlatıldığı eserde de sık sık liman ve emporion (ticaret merkezi) olarak geçmektedir.
Denemin önemli manastırlarından biri olan Hagios Sion’un baş rahibi Hosios Nikolaos’un eserinde de Andriake’yi Lykia’nın önemli kentleri arasında sayılmaktadır.
Hadrianus Döneminde Andriake en verimli zamanlarınından birini geçirmiştir. Antik kentte günümüze kadar gelmiş en önemli ve en iyi korunmuş kalıntı İmparator Hadrianus’a adanmış olan horreum’dur (tahıl deposu).
Kentin en büyük yapısı Plakoma adı verilen Pazaryeri veya agoradır. Agora’nın güney yönü hariç, üç tarafı dükkânlarla çevrili olup ortasında sarnıç bulunmaktadır. Agora’nın önündeki yükseltide ise ev kalıntıları yer alır.
Limanın kuzey kısmı büyük ölçüde Lykia türü lahitlerin bulunduğu, bu arada iki Bizans dönemi kilisesinin kalıntılarına rastlanan nekropol alanıdır.
“Andriake Antik Kenti” için 2 yorum
Yorumlar kapalı.