Kuzey Sentinel Adası Hindistan’ın Andaman ve Nikobar adalarına bağlı adadır.
Adada yaşayan Sentinel kabilesinin 60.000 yıl önce Afrika’dan Asya’ya göç eden insanlarla geldiği ve o zamandan beri tüm dünyadan izole kaldıkları tahmin edilmektedir.
Kuzey Sentinel Adası Tarihçe
Ada ilk olarak 1771 yılında Doğu Hindistan Şirketi adına keşif yapan John Ritchie tarafından adada ışık olduğu kayıt edildi.
1880 yılında ise adaya giden Maurice Vidal Portman, adada yaşayan 6 kişiyi araştırma yapmak üzere Andaman ve Nikobar adalarının başkenti olan Port Blair’e götürdü. Götürülen 6 kişiden 2 tane hemen ölünce geri kalan 4 kişi hediyelerle birlikte adaya geri bırakıldı.
1981 yılında Primrose isimli Panamalı yük gemisi ada kıyısındaki resiflerde çakılı kaldı. Yerlileri, gemi bulunan silahsız mürettebat kurtarılmayı beklerken gemidekilerin üzerine ok fırlattı.
1991 yılında Hint antropolog Madhumala Chattopadhyay yaptığı bir kaç ziyaret sırasında adalılarla iyi iletişim kurmayı başardı.
Kuzey Sentinel Adası’na Gitmek Neden Yasak
Sonrasında adada yaşayanlar dışarıdan gelen çoğu kişiyi düşman olarak görmesinden dolayı Hindistan hükümeti adanın doğasını bozmamak adına, adaya girişleri yasakladı.
2004 yılında gerçekleşen Hint Okyanusu depremi ve tsunamisinden üç gün sonra bölgeye yardım götürmek isteyen Hindistan donanmasına ait helikopterlere adada yaşayanlar ok ve mızrak atarak saldırdı.
2006 yılından bölge yakınlarında izinsiz avlanmaya gelen 2 balıkçı botların adaya yanaşmasından dolayı adada yaşayanlar tarafından öldürüldü. Balıkçıkların cesetlerini kumsala gömen halk, cesetleri almak için gelen helikoptere de saldırdılar.
Son olarak 17 Kasım 2018’de, 27 yaşındaki John Allen Chau, yerliler tarafından öldürüldü. Hatta bu tarihte adanın adı sıkça haberlerde yer almıştı.
2018 yılında adaya giden John Allen Chau’nun amacı, yerlilere İsa’yı anlatmak ve onları kendi dini ile tanıştırmaktı. Chau’nun bu planı hayatına mal oldu. ABD’li misyoner John Allen Chau oklarla öldürdü. Chau’nun cesedi adada kalmıştır.
Şans eseri adaya düşecek olursanız üzerinizde ne varsa çıkarın. Adadan canlı dönenler de var. Antropoloji Profesörü Anup Kapoor, “Bildiğimiz tek şey İngiliz ve Japonlar tarafından tarihte öldürülüp zulme uğradıkları. Onlar üniformalardan nefret eder. Üniformalı birini görürlerse onu öldürürler” şeklinde bir açıklaması vardır.
Düşünün adanın üzerinden bi uçak geçtiğinde, adada yaşayanların ne düşündüğünü.
Laos’un Gizemli Küpleri | Antik Kavanozlar