Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk ve tek jeoparkı 2013 yılında Kula Peri Bacaları, Bazalt kayalıkları ve Divlit Yanardağı gibi yerlerin bulunduğu Kula-Salihli Volkanik Jeoparkı ilan edilmiştir.
Kula Peri Bacaları Nerede
Uşak İzmir yolu üzerindedir. Manisa’nın Kula ilçesi sınırları içerisindedir.
Kula Peri Bacaları Nasıl Gidilir / Yol Tarifi
Uşak İzmir yolunu kullanıyorsanız. Yukarıdaki haritadan işaretlediğim (kırmızı renkli) yerden sağa doğru devam ettiğinizde peri bacalarıyla karşılaşacaksınız zaten yol üzerinde tabelaları göreceksiniz.
Kuladokya Giriş Ücreti
Peri bacalarını ziyaret etmek için her hangi bir ücret ödemenize gerek yok. Alanlanda park yeri mevcut olup lavabo yoktur.
Kuladokya Peri Bacaları Tarihi
Yazının başında bahsettiğim Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk ve tek Unesco jeoparkı olarak 2013 yılında ilan edildi. Bu alan da Türkiye’nin ilk jeopark yürüyüş rotası da bulunur. Buradaki toplam site alanı 37.5 hektardır. Bu alan ayrıca ülkemizin 107. Tabiat Anıtı’dır. Bölgenin haritasını aşağıdan görebilirsiniz.
Bölgedeki kayaçlar üzerinde yapılan araştırmalara göre 200 milyon yıllık geçmişse sahip olduğu düşünülüyor. Bir milyon yıl önce başlayan 3 volkanik patlamanın sonucunda, en son patlama 10 bin yıl önce, Türkiye’nin en genç geniş ölçekli volkanik arazilerinden biri oluşmuştur.
Antik coğrafyacı Strobon bu bölgeyi Katakekaumene (Yanık Ülke) olarak adlandırmıştır.
Peri bacalarını ziyaret ettikten sonra aynı yol güzergahını takip ederek Bazalt kayalıkları ziyaret edebilirsiniz. Kuzey İrlanda’da bulunan Devler Kaldırımı‘na benziyor. Zamanınız varda Tarihi Kula Evleri’ni de ziyaret edebilirsiniz. 1000’den fazla ev var. Son olarakta Divlit Yanardağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Benim zamanın olmadığı için sadece Peri Bacaları’nı ziyaret ettim ve Sardes Antik Kenti’ni görmek için yola koyuldum.
Kula Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur
Volkanik patlamalardan sonra kısaca vadi yamacının üst kısımlarında meydana gelen ısı değişikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon etkisiyle oluşan aşınmalardan dolayı oluşmuş olup Peri Bacası olarak adlandırılıyor.
Sel sularının kayalara çarpmasıyla kayaların derin şekilde aşınmasıyla şapka ve konik biçimli bölümler ortaya çıkmıştır. Yani rüzgardan çok yağmur sularının etkisiyle oluşmuştur. Günümüzde halen oluşum devam etmektedir.
Manisa Kula Peri Bacaları 3d Modelleme
Peribacalarını ziyaret etmeden aşağıdaki 3d modellemeye göz atabilirsiniz.
Kuladokya
Kapadokya’daki peri bacalarına benzediği için Kuladokya olarak adlandırıldığı da oluyor. Kapadokya’daki peri bacalarını görmüş biri olarak biraz benzediğini söyleyebilirim. Ama Kapadokya’dakiler daha büyük. Aşağıdaki görsellerden farkı inceleyebilirsiniz.
Kuladokya Peri Bacaları Kamp
Buradaki kamp alanında kamp yapabilirsiniz.
Uşak’a doğru gidiyorsanız yol üstündeki Taşyaran Vadisi’ni ve Çataltepe Taş Köprüsü’nü ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Taşyaran Vadisi gerçekten çok güzel.
İlginizi çekebilecek bazı yazılar ;