Kayaköy 1922 yılına kadar 25 bin kişinin yaşadığı Rum kentiydi. Ardından mübadele sonucundan burada yaşayanlar Yunanistan’a gitmişler. Mübadele sonucundan buraya gelen Türkler çeşitle sebeplerden ötürü buradan başka yere göçerek kent hayalet şehir görümünü almıştır.
Kayaköy Nerede ?
Fethiye’ye 9, Ölüdeniz’e 7 km uzaklıkta küçük bir yerleşim yeridir.
Kayaköy’e Nasıl Gidilir ?
Kayaköy’e Fethiye’den ve Ölüdeniz’den gidebilirsiniz. Fethiye’den ve Ölüdeniz Hisarönü’nden kalkan dolmuşlar ile gidebilirsiniz.
Ya da Telmessos Antik Kenti ve Amintas Kral Mezarından yürüyüş yolunu takip ederek gidebilirsiniz. (haritadaki mavi renkli yolun yakınından geçiyor. ben bu yolu kullanarak Kayaköy’ü ziyaret ettim.)
Kayaköy Giriş Ücreti
Giriş ücreti 10 tldir. Müzekart geçerlidir.
Kayaköy Fethiye
Kayaköy’de bulunan anıt mezarlardan anlaşıldığı gibi kentin geçmişinin milattan önce 3000’lere kadar gittiği biliniyor. Kentte bulunan antik dönem kalıntılarının milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu biliniyor. Bu kalıntılardan lahit ve kaya mezarları günümüze kadar ulaşmıştır.
Günümüzde Kaleköy’ün düzlüğünde yaklaşık 2000 kişilik yerleşik nüfus vardır. Köy içinde yeme-içme mekanları vardır. Köyle evlerinin önünde yapılan gözlemeleri tatmalısınız.
Kayaköy’ün Antik Dönemdeki Adı
Kalaköy’e antik dönemde Karmylassos deniyordu.
Kayaköy Evleri
Burada bulunan evlerin her birinin büyüklüğü 50 m^2 olup, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayacak şeklide yapılmıştır. Genellikle evlerin alt katları kiler olarak kullanılmıştır.
Buradaki bütün eski evler koruma altındadır.
Eski adı Levissi olan kentte, konutların yanı sıra evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer almaktadır.
Taksiyarhis ve Katopanayi kiliseleri harap durumda. Katopanayi Kilisesi’nin ahşap kapısı Fethiye Müzesi’nde sergilenmektedir. Panagia Pirgiotis Kilisesi (Aşağı kilise) ise iyi durumda olup freskleri sayesinde ilgi çekmektedir.
Kayaköy’e neden hayalet şehir deniyor ?
Kayaköy’de 1922 yılına kadar 25 bin kişi yaşıyordu.
Kayaköy Mübadele Dönemi
Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluş yıllarında (1923 mübadelesi) bölgede yaşayan Rumların mübadele ile Batı Trakya’ya, Batı Trakya’daki Türkler ise buraya gelmiş. Ama gelen Türkler buradaki yapıların tahrip olması sonucunda burayı terk etmişler. Sonucunda bura hayalet bir şehir görünümü almış.
Terk edilme sebeplerinden birisi de burada su sıkıntısı olmasıdır. Önceden su sarnıçlar ile kullanıyordu. Hatta 300-400 konutun zemin katında suların toplandığı sarnıçlar var.
Mübadele’den önce kentte kız ve erkek ilk okulları, doktor, ezcane, matbaa gibi birçok dükkan vardı. Hatta kentte gazete bile yayınlanırmış.
Kayaköy’den Giden Rumlar
Buradan Yunanistan’a giden Rumlar Atina yakınlarında bir yere yerleşmişler. Yerleşim yerlerinin adına Nea Makri (Yeni Meğri) demişler.
Kayaköy Antik Kentini anlattığım videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Kaleköy’e yakın olan Telmessos Antik Kenti ve kentin içinde yer alan Amintas Kaya Mezarını da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.