Likçe kaynaklarda Tuminehi Antik Kenti olacak geçen yerleşkenin Köybaşı mevkiinde bulunan İslamlar Kaya Mezarları ve Bezirgan Kaya Mezarları hakkında bilgi verirken antik kent hakkında da kısaca bilgi vereceğim.
İslamlar Kaya Mezarları Nerede
Yukarıdaki haritada işaretli 3 yer görüyoruz. Bunlar sırasıyla ;
- Yeşil : İslamlar Kaya Mezarları’nın bulunduğu konum
- Mavi : Yan yana 3-4 kaya mezarının olduğu alan
- Mor : Bezirgan Kaya Mezarları’nın bulunduğu alan
Köybaşı Kaya Mezarlarına Nasıl Gidilir
3 konumda bulunan kaya mezarlarını görmek için 2 yol var. Bunlardan birincisi;
İslamlar Mahallesi yolunu kullanarak sırasıyla yeşil, mavi ve mor noktaları ziyaret etmek. İslamlar Mahallesi tatil amaç çokça tercih edilen destinasyonlardan biri. Buraya gelmişseniz mutlaka bu kaya mezarlarını ziyaret etmelisiniz.
İkinci yol ise Kalkan’dan Bezirgan Mahallesi’ne giden yolu takip ederek haritada işaretlediğim noktaları ziyaret etmek.
Aşağıdaki harita üzerinde gidiş yollarını işaretlerdim. İstediğiniz şekilde ziyaret edebilirsiniz. Ama Bezirgan Kaya Mezarları olarak adlandırılan alanı ziyaret etmek için biraz araya girmek gerekiyor. Ara yola girince kaya mezarlarını görmeye başlayacaksınız.
Haritada sarı ile işaretlediğim alanda Bezirgan Tahıl Ambarları var. Buraya gelmişken burayı da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Kaya mezarları hakkında hazırladığım videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Tuminehi Antik Kenti
İnternette araştırma yaparsanız bu kaya mezarları için Pirha Antik Kenti olarak adlandırıldığını görebilirsiniz ama bu doğru değil. Kaya mezarlarının bulunduğu alan Köybaşı olarak geçiyor.
Küçük kalıntılar dışında yerleşim ve nekropol izine rastlanmayan Kalkan’ın Akdeniz’a açılan limanı olduğu düşünülen Likçe kaynaklarda Tuminehi, Yunan ve Roma kaynaklarında Tymnessos Antik Kenti olarak geçmektedir.
Yazılı kaynaklarda Köybaşı – Aşağı Tymnessos -, Kalkan – Yukarı Tymnessos – olarak ifade edildiği anlaşılmıştır.
Şimdi kaya mezarları hakkında bilgi verebilirim.
Bezirgan Kaya Mezarları
En fazla kaya mezarı bu alandadır. Akropolisin doğu yamacında yer alan ve sayıları 90’dan fazla olan kaya mezarları Pınara Antik Kenti’nde olduğu gibi bal peteğini anımsatır. Buradaki kaya mezarların hiç birinde yazıta rastlanmamıştır. Perikle-İskender dönemlerinde yada Satrap ayaklanması ile 358-334 yıllarındaki Hekatomnid hakimiyeti arasındaki dönemde inşa edildiği tahmin edilmete.
İslamlar Kaya Mezarları
Diğer bir nekropol alanı ise Xanthos’a uzanan yol üzerine yakın konumda olan kaya mezarlarıdır. Dağınık durumda bulunan kaya mezarları 20’den fazladır. Bu mezarların içinde en önemlisi figürlü bezeme içerendir.
Bu kaya mezarı ve geçit arasında boş mezar olması gereken dikme mezar vardır. Diğer mezarlardan farklı olup ruh deliği olarak adlandırılan iki açıklık içerir.
Ayrıca bu tip kaya mezarları Güvercin Yuvası olarak ta adlandırılıyor.
Başka bir yazıda görüşmek üzere. Aşağıdaki yazılarda ilginizi çekebilir.
- Bezirgan Tahıl Ambarları
- Kaş Kalkan Gezilecek Yerler
- Delikkemer Su Kemeri
- İslamlar Köyü Gezilecek Yerler
Kaynak : Tuminehi / Tymnessos