Clandras Köprüsü ya da Cılandıras Köprüsü adıyla bilinen köprü Frigyalılar döneminden günümüze gelmiştir.
Clandras Köprüsü Nerede
Uşak’ta bulunan Banaz Çayı üzerinde bulunur. Uşak merkeze 40 km uzaklıkladır. Aşağıdaki haritadan köprünün konumunu görebilirsiniz.
Google maps konumu için tıklayınız.
Clandras Köprüsü’nün yer aldığı Uşak ilçesi
Cılandıras Köprüsü Uşak’ın Karahallı ilçesi sınırları içindedir.
Uşak Clandras Köprüsü Nasıl Gidilir
Ben burayı ziyaret etmeden önce Ulubey Kanyonu’nu ve Blaundus Antik Kenti’ni ziyaret ettikten sonra köprüyü ziyaret ettim. Kısaca geldiğim yoldan bahsetmek istiyorum. Buraya dolmuş ile ulaşım için emin olmamakla birlikte Uşak-Karahallı arası çalışan dolmuşlara sormanızı tavsiye ederim. Ben özel araçla gittiğim için kendi gittiğim yoldan bahsedeceğim. Kendi aracınızla gidiyorsanız bu güzergahı izleyebilirsiniz.
Uşak merkezden direkt Ulubey Kanyonu’na gidip eşsiz manzarayı izlemek için 1 saat ayırabilirsiniz. Sonra Blaundus Antik Kenti’ne giderek yaklaşık 2 saatinizi ayırabilirsiniz. Pek bilinen bir kent değil ama gerek yapıları gerekse konumu açısından çok önemli bir kent. Sonra Cılandıras Köprüsü’ne giderek köprü ve şelale manzarasını izleyerek gününüzü bitirebilirsiniz. Burası için de 45-60 dakika gibi bir sürenin yeterli olacağını düşünüyorum.
Clandras Köprüsü Piknik Alanı
Köprünün bulunduğu alanda mesire alanı var. Buradan piknik yapabilirsiniz. Bir yandan köprü ve şelaleyi izleyip Banaz Çayı kıyısında pikniğinizi yapabilirsiniz. Ayrıca yol üstünde balık restoranı var isterseniz piknikle uğraşmak istemezseniz restorana giderek alabalık yiyebilirsiniz.
Clandras Köprüsü Hikayesi
Banaz Çayı üzerinde 2500 yıl önce yapılan köprü fil ayağı adı verilen iki ana gövde üzerine bindirme tekniği ile inşa edilmiş. Tahminlerden biri Clandras Köprüsü’nün Pepuza Antik Kenti’ne su taşımak için inşa edildiği üzerine. Vaktiniz varsa bu antik kenti de ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde köprü olarak kullanılıyor ama antik dönemde Su Kemeri olarak yapılmış.
Köprüyü incelediğinizde beton ile tamir edildiğini görüyoruz. Restorasyon 2013-2014 yıllıları arasında yapıldı. Bunun sebebi kilit taşlarının oynamasında dolayıdır. Yani köprü günümüzde orijinalliğini yitirmiştir.
Clandras Köprüsü Özellikleri
Köprünün uzunluğu 24, derinliği 17 ve genişliği de 1.75 m uzunluğundadır. Aşağıdaki görsel üzerinde köprünün uzunluklarını işaretlediğim.
Clandras Şelalesi
Köprünün hemen yanında Karahallı hidroelektrik santralinden boşalan suyun, yani borudan aktığı şelaleyi andıran su Banaz Çayı’na döküldüğünü görüyoruz.
Clandras Köprüsü ve Kurbağa
Bölgedeki sinek sorunu çözmek için Banaz Çayı ve çevresine 100 bin kurbağa yavrusu 2020 Mayıs’ta bırakıldığını öğrendin. Bölgede çok fazla kurbağa görürseniz sebebi budur.
Pepuza Antik Kenti Ve Karahallı Hakkında
Cılandıras Köprüsü’nün bulunduğu ilçe ve su taşıdığı düşünülen antik kent hakkında bilgi vermek istiyorum. Karahallı 700 yıl önce Karahalil adında bir aşirek reisi tarafından kurulmuş. 1953 yılında Uşak, Kütahya’dan ayrılarak il oldğunda Karahallı’da ilçe olmuştur.
Pepuza Antik Kenti ise Hıristiyanlığın yedi mezhebinden biri olan uzun süredir yerleşim yeri bulunmayan Monoteizm mezhebinin merkezi olduğu düşüncesi yüksektir. (Monoteizm : Her şeyi yaratanın tek bir tanrı olduğuna inanmaya ve ona tapmaya verilen isim) İleride yapılacak bilimsel çalışmalardan sonra kentin ve ilçenin çok fazla turist çekecek potansiyele geleceği tahmin ediliyor.
Başka bir yazıda görüşmek üzere. Diğer yazılarım da ilginizi çekebilir.
“Clandras Köprüsü Hikayesi” için bir yorum
Yorumlar kapalı.