Lübnan’ın doğusundaki Beka Vadisi’nde yer alan tarihi Baalbek Antik Kenti hakkında twitterda flood olarak paylaşmıştım. Tweete gelen bir yorumdan sonra bu yazıyı hazırlama gereği duydum. Gelen yorumda antik kentte bulunan Baküs tapınağının duvarındaki Osmanlı tuğrası ve Alman armasını hakkında bilgim olup olmadığı hakkındaydı. Araştırmamı yaptıktan sonra nu yazıda bahsetmek istedim.
Ama ilk olarak biraz Baalbek antik kenti tarihi hakkında bilgi vermek istiyorum.
Baalbek Antik Kenti Nerede
Lübnan’ın başkenti Beyrut’un 86 kilometre doğusunda yer alıyor.
Baalbek Antik Kenti (Tapınak)
Romalılar en görkemli zamanlarını bu kentte yaşamışlardır. Antik kenti çok sayıda Roma İmparatoru ziyaret etmiştir. Romalılar bu kente çok önem verdiklerinde çok paralar harcayarak büyük yapılar inşa ettirmişler.
Roma’dan sonra en önemli dini merkez olması
Baalbek antik kenti, ticaret yolu üzerinde bulunduğundan Roma’dan sonraki en önemli dini merkezlerden biri kabul ediliyor. Tarih sahnesinde bir çok kez el değiştiren kente hüküm süren uygarlıklar; Bizanslılar, Selçuklular, Eyyubiler, Haçlılar, Moğollar, Memlüklüler ve Osmanlılar şeklinde devam etmiştir. Her medeniyet kente bir kalıntı bırakmıştır.
Kentte 2 bin tonluk taşlar işlenmiştir. Bu taşların nasıl işlendiği günümüzde dahi bilinmemektedir.
Antik Kentin Baalbek’den önceki isimleri
Fenikeliler en güçlü tanrıları olan Baal ismini vermişlerdir. Yunanlılar ise Heliopolis yani Güneş Şehir adını vermişlerdi.
Romalıların çok tanrılı inanış sistemini bırakmasından sonra önemini yitirmiş.
Baalbek Antik Kenti 1500’lü yıllarda Osmanlı hakimiyetine girmiş ve 1517 yılında kenti Yavuz Sultan ziyaret etmiştir. Ama burayla pek ilgilenmemiştir.
1759 da gerçekleşen büyük deprem ile şehrin en büyük tapınağı olan Jüpiter başta olmak üzere çoğu bina yıkılmıştır.
1898 yılında Osmanlı’nın Alman arkeologlara verdiği araştırma izninden sonra şehirde yapılan kazılardan sonra şehrin büyük bölümü yeniden gün yüzüne çıkmış. I. Dünya Savaşı’nın akabinde bölge Fransızların eline geçmiş ve Fransız araştırmacılar bölgedeki kazı çalışmalarına devam etmiş. Devamında kazıya Lüblanlılar devam etmiştir. Bölgede uzun süre askeri karışıklar devam ettiğinden Baalbek tanıtımı tam olarak yapılamamıştır.
Eğer bölgeyi ziyaret etmek isterseniz yaklaşık 2-3 askeri kontrolden sonra kente ulaşabilirsiniz.
Baalbek Antik Kenti Unesco
Baalbek Antik Kenti 1984 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.
2006 yılında Lübnan ile İsrail arasındaki savaş sırasında kent İsrail tarafından bombalanarak zarar görmüştür.
Kentin en biline tapınakları Jüpiter, Baküs ve Venüs‘tür. Baküs tapınağı sütunlarını görebilirsiniz
Baalbek Antik Kenti Osmanlı Tuğrasının hikayesi
Fotoğrafta gördüğünüz Baküs tapınağının sağ tarafında ortada 2 tane levha vardır. 1898 yıllında Osmanlı yönetimi, Alman arkeologların bu alanda araştırma yapmasına izin verir. Keşif sonrasında Alman kralı 2.Wilhelm ve dönemin Osmanlı padişahı 2.Abdülhamit beraber antik kenti ziyaret eder.
Her iki ülkeyi temsilen armaların (tuğranın) işlendiği iki mermer yan yana duvarın üst kısmına monte edildi. Bu levhalar günümüzde de Baküs tapınağının duvarında asılı durumdadır.
Baalbek antik şehrinin en büyük tapınağı Jüpiter tapınağıdır. tapınağın yüksekliği 22 metredir. Tapınak inşa edildiği zaman; 84 sütunu bulunuyordu ne yazık ki günümüze bu sütunlarda 6 tanesi ulaşmış.
İnsan eliyle işlenmiş dünyanın en büyük bloğu
Kentte M.Ö 27 yılına ait olduğu düşünülen Hamile Kadın Taşı olarak adlandırılan, insan eli ile işlenmiş dünyanın en büyük taş bloğu yer alır.
Kent önemini yitirdikten sonra kentteki taş blokları dünyanın farklı bölgelerinde bulunan dini merkezlerde kullanılmıştır. Hatta Ayasofya’nın temelinde bile kullanılmış.
Duvarında Osmanlı Tuğrası Olan Antik Kent : Baalbek antik kenti siz de benim kadar görmeyi hayal ettiğinizi umuyorum. Eğer bu antik kenti sanal olarak gezmek isterseniz buradaki linke tıklayarak online gezebilirsiniz.
Efes antik kentinin 2000 yıl önceki çizimlerine göz atmak isterseniz aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.
Ben de Baalbek’ten çok etkilenmiştim. Muhteşem bir antik şehir.
Evet çok etkileyici , yorumunuz için teşekkür ederim.