Uzun zaman önce bir Ukulele almıştım. Bir iki kere öğrenmeye başladım. Sonra çeşitli sebeplerden dolayı hep yarım kaldı. He başladığımda da hep sıfırdan başladım bir şey kaçırmayayım diye. Yani ne zaman tekrar Ukulele öğrenmeye başlasam Ukulele nedir diye araştırmaya başlıyorum. Sonra akorı ve notaları devam ediyordum. Bu sefer ki Ukulele öğrenme serüvenimi blog tutarak ilerlemek istiyorum.
Eğer tekrar çeşitli sebeplerden ötürü tekrar Ukulele öğrenmeye ara verirsem geri döndüğümde ki açığı hemen kapatanileceğimden ötürü ve yeni başlayacak arkadaşlara fikir oluşturmak açısından bu yazıları yazıyor olacağım.
Ukulele maceramın nasıl başladığından kısa bahsetmek istiyorum. Ukulelemi 2017 yılında aldım. 3 yıl geçmiş :d
Ukuleleyi aldıktan sonra hemen öğrenmeye çalıştım. Aslında iyi de gidiyordum. Ama ukuleleye odaklanamadım ve ara verdim. Yaklaşık 1 yıl sonra aşağıdaki tweeti atmışım.
Kendi tweetime verdiğim cevapla radikal bir karar alarak sabah tekrar Ukulele öğrenmeye başlayacağımı belirtmişim. Burada tarih 2018 .
Sonra tekrar öğrenmeyi bıraktım. 2019 un yazında tekrar Ukulele nedir diye başladım. Yine olmadı. Ama şimdi Coronavirüs olaylarında dolayı dışarıya çıkmamaya dikkat ediyorum. Nasıl vakit geçiririm diye düşünürken evdeki Ukulelem ile göz göz geldim. Ve gerek Udemy kursu gerek Youtube kursu olmak üzere eğitimlere başladım.
25-30 günlük süre boyunca günde en az 1-2 saat ayırarak Ukulele öğrenmek istiyorum.
Ukulele Nedir ?
Yeni başlayacak arkadaşlar için ve kendim için son kez Ukulele nedir ? Tanımı wikipedia sayfasından aldım. (kaynak)
Ukulele , Hawaii dili’nde zıplayan pire anlamına gelen telli çalgılar ailesine ait bir enstrüman.Dört telli bir çalgı olan ukulele çoğunlukla uke olarak kısaltılır. Teller G, C, E, A veya A, D, F#, B şeklinde akorlanabilir ve genellikle naylon veya kirişten yapılmaktadır. Ukuleler kendi aralarında dört boyuta ayrılırlar, bunlar: soprano, konser, tenor ve baritondur.
Gitar ile Ukeleleyi karşılaştıracak olursak ;
- Ukulele daha küçüktür
- Daha az tel vardır(4 tel gitarda 6)
- Teller farklıdır
- Çıkardığı sesler farklıdır
- Ayrıntılı karşılaştırma için beginnerukuleles ziyaret edebilirsiniz.
İlk Ukulelemi Nasıl seçmeliyim ?
Ortalama 100-150 tllik bir Ukelele işinizi görecektir. Benim ukulelem de bu aralıkta. Ama ben alalı uzun süre olduğu için fiyatlar biraz daha artmış olabilir.
Aşağıdaki ekran görüntüsünden ortalama ukulele fiyatlarını görebilirsiniz.
Ukuleleniz yoksa buraya tıklayarak ukulele alabilirsiniz.
Ukulele alabileceğiniz web siteler. : Trendyol linki & ePTTAVM linki
Ukuleleyi tanıyalım
Yukarıdaki görseli ilerleyen yazılarda türkçeleştireceğim. Şimdi tam hakim olmadan yazmak istemiyorum.
Akor nedir ?
Akorlar, en basit anlatımıyla birbiri ile uyumlu notaların bir arada çalınmasıyla ortaya çıkan ses grubu anlamına gelir. (kaynak) Önceden gitar çalamlar bu terime hakimdir zaten. Kafa karışmaması için en basit açıklamayı bulmaya çalıştım. Daha net anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. İçerisinde nasıl akort yapıldığından da bahsediyor.
Akor yapmayı ve akorun ne olduğunu öğrendik şimdi teller hakkında bilgi edinelim.
Yukarıdaki resimden görüldüğü gibi 4 tel vardır yanında da isimleri yazmaktadır.
Bu resimden daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Yani ukuleleyi tuttuğumuzda en altta kalan tel A telidir.
Ukulele çok kullanılan notalar
Yukarıdaki resimde görünen notalardan şimdiye kadar öğrendiklerim ;
- C
- F
- G
İlerleyen günlerde daha çok nota öğreneceğim. Kısa kısa parçalar da çalacağım :d
Ortalama 2-3 gün aralıklarla öğrendiklerim hakkında yazılar yazacağım. Bu yazılarımla hem öğrendiklerimi pekiştirmiş olacağım hem de Ukuleleye başlamak isteyenler için kaynak oluşturmuş olacağım.
Devam yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
“Ukulele Öğreniyorum – Bölüm 1 : Ukulele nedir ?” için 9 yorum
Yorumlar kapalı.