Phaselis Antik Kenti ya da Fasalis doğu Likya’da bunanan önemli bir liman kentidir. Liman kenti olması nedeniyle güzel plajları vardır. Yaz aylarından bu plajlar oldukça ilgi görmektedir.
Phaselis Antik Kenti Nerede
Antalya Kumluca yolu üzerinde hemen Kemer’ bağlı Tekirova beldesi sınırları içerisindedir. Kemer’e 15 dakika uzaklıktadır.
Phaselis Antik Kenti Antalya arası kaç km?
Yaklaşık 60 kilometre olup aracınızla ortalama 1 saatte antik kente gidebilirsiniz.
Phaselis Antik Kenti Nasıl Gidilir
Antik kente gelmek için ilk olarak Antalya Kumluca karayolunu kullanarak antik kentin girişi gelebilirsiniz. Antik kentin girişine ya kendi aracınızla ya da dolmuşlarla gelebilirsiniz.
- Kendi aracınızla gelirseniz antik kentin girişinden sonra da devam edebilirsiniz.
- Dolmuş ile gelirseniz bazı dolmuşlar ana yoldan girilen yerde (yukarıdaki haritada siyah ok ile gösterdiğim yer) bazıları ise antik kentin girişinde bırakıyor. Dolmuşlar antik kentin giriş yerinden ileri gitmiyor. Antik kenti girişinden kalıntıların olduğu alana ve plaja kadar 1000-1500 metre kadar yürümeniz gerekiyor. Ya da benim gibi otostop çekebilirsiniz 😀
Phaselis ücreti ne kadar ?
Antik kentin giriş ücreti 45 tldir.
Phaselis Antik Kentinde Müze Kart Geçiyor mu ?
Evet antik kent girişinde müze kartınızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Eğer müze kartınız yoksa girişten 60 tllik ücretle 1 yıllık tüm Türkiye’de geçerli müze kartınızı satına alabilirsiniz. (öğrenciyseniz müze kart 30 tl)
Fasalis Antik Kenti Ziyaret Saatleri
- Yaz Dönemi : 08:00 ile 18:30
- Kış Dönemi : 08:00 ile 17:00 arasında giriş yapabilirsiniz.
Phaselis’te Ne Yapılır
- Antik kentin tüm kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Tiyatrosu, su kemeri ve hamam gibi önemli yapıları kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.
- Phaselis liman kenti olduğundan tüm etrafı plajlarla çevrili. Kent çevresinde bulunan 3 limanda (plajda) da yüzebilirsiniz. Suyu güzel.
Phaselis Antik Kenti Tarihi
3 ayrı limana sahip olan Phaselis eski çağın önemli ticaret kentlerinden biridir. Bu 3 limanıyla deniz ticareti faaliyetlerinin artmasıyla kent ayrıcalıklı bir konu kazanmıştır.
Faselis Hakkında Önemli Bilgiler
M.Ö. 690’da Rodoslular tarafında koloni olarak kurulan Phaselis. Limanları olmasıyla gelirinin büyük bir kısmını deniz ticaretinden sağlanmaktaydı.
M.Ö. 5’nci yüzyılda Pers, 4’üncü yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve sonrasında komşu şehir Lmyra’nın Kralı Perikles’in egemenlikleri görür.
M.Ö. 333 altın taçla karşıladığı Büyük İskender’den sonra çok kez el değiştiren Phaselis, M.Ö. 167’de Likya Birliği’ne üye oldu.
Olympos ile birlikte korsanlar tarafından işgae mağruz kalan Phaselis M.Ö. 43’te Roma egemenliğine girer. Bu dönemde yeniden güçlenen kent en az üç asır sürecek refah başlamış oldu.
Roma İmparatoru Hadrian tarafından 129 yılında ziyaret edilmiştir. Güney limandan başlayan ana caddenin girişindeki tek kemerli anıtsal tak bu ziyaretin anısına dikilmiştir.
5. ve 6.yüzyıllar Bizans egemenliğinde kalan Phaselis 451 yılında Kadıköy Konsülü‘ne katılan şehirlerden biridir.
7. yüzyılda Arap akınlarından sonra 8. yüzyılda yeni bir refah dönemi başlar.
Kent 1158’deki Selçuklu kuşatmasından sonra çeşitli depremler ve limanının önemini kaybetmesi ardından 13. yüzyıla kadar terk edilir.
Önemli kalıntılar, askeri liman ve güney limanı bağlayan ana caddenin kaldırımlarında yer alıyor. Bu caddenin altında kanalizasyon ve drenaj sistemi var.
Genişliği 20 metre olan 125 metrelik caddenin kaldırımlarına üçer basamakla çıkılıyor.
Meydanın güneydoğu köşesinde basamaklar tiyatro ve akropolise ulaşımı sağlar. Tiyatro küçük boyutlu tipik bir Helenistik Dönem tiyatrosudur.
İleri mühendislik örneği su dağıtım sistemi nedeniyle de kent kendinden söz ettirmiştir. Erken dönem su ihtiyacını kuyu ve sarnıçlarla karşılarken, Roma döneminde su kemerleri sayesinde sağlamıştır.
Tiyatrosu ve üç adet agorası (meydan) olan şehrin agoralarından biri Bizans dönemine ait küçük bir bazilika kalıntısı barındırıyor.
Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma Hamamı‘nın ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir.
Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena ama şimdiye kadar Athena Tapınağı bulunmamıştır.
Phaselis Antik Kenti Efsanesi
Sıra geldi kent hakkında söylenen efsaneden bahsetmeye. Lacios liderliğinde bulunan kolonistler Phaselis antik kentine ulaşınca Cylabros adında bir çoban ile karşılaşırlar. Lacios önderliğinde kolonistler çobana bu bölgede şehir kurmak istediklerini söylerler ve toprak için ne istediğini sorarlar.
Toprağın bedelini arpa ekmeği mi yoksa kurumuş balık mı istersin diye tekrar sorarlar. Çoban balığı tercih eder. Sonrasında çobana her yıl kurutulmuş balık verirler. Halk arasında konuşulan efsane budur.
Bazı antik kent yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.