Khatt Shebib Duvarı Ürdün’de bulunan antik duvara verilen isimdir. Duvarın uzunluğu 150 kilometredir. Bu uzunluğu ile Ürdün’deki en uzun lineer arkeolojik yapıdır.
Khatt Shebib Duvarı kalıntılarını ilk olarak 1948’de İngiliz Alec Kirkbride buldu. 1948’den beri bir çok arkeolog, bilim insanı ve antropolog dahil olmak üzere bir çok kişi bu duvarı inceledi.
Khatt Shebib’in yapım tarihi tam olarak bilinmiyor ama bazı arkeologlar Demir Çağı’nda bazıları ise Nebatiler döneminde inşa edildiğini iddia etmekte.
Bazıları da geçim kaynağı Ürdün’de çiftçilik olan göçebe Bedeviler tarafında inşa edildiği söylüyor. Tam olarak kimler tarafında inşa edildiği bilinmese de askeri amaçla değil de bir sınır olarak inşa edildiği tahmin ediliyor.
Edinilen bilgilere göre duvar ilk inşa edildiğinde en fazla 1.5 metre uzunluğundaydı. İlerleyen zamanlarda duvarın uzunluğu küçülmüştür.
Khatt Shebib Duvarı’nı incelemek ve daha fazla bilgiye ulaşmak için bu bölgede çok sayıda uluslararası arkeolojik çalışma yapıldı.
Khatt Shebib’in yakınında, Petra Antik Kenti gibi diğer önemli arkeolojik alanda bulunmakta.
Khatt Shebib’in adı Arapça’dan gelmekte. Khatt çizgi/duvar anlamındadır. Bu nedenle, Khatt Shebib’in ilk kayıtlara, İngiliz Sir Alec Kirkbridge tarafından Shebib’in duvarı olarak kaydetmiştir.
Khatt Shebib Duvarı Hangi Malzemeden Yapılmıştır ?
Khatt Shebib duvarının yapımında kayalar ve diğer doğal malzemeler kullanılmış.
Khatt Shebib Duvarı Hava Arkeolojisi
Hava arkeolojisi, geniş bölgeye uygun olduğu için ve Khatt Shebib Duvarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan araştırmaya verilen isimdir. Ürdün’de Hava Arkeolojisi Projesi dahil olmak üzere birçok kuruluş tarafından yönetilmekte olan Khatt Shebib araştırmasına katılan bir başka organizasyon da 115.000’den fazla fotoğraf arşivine sahip olan Ortadoğu’da Arkeoloji için Hava Fotoğraf Arşivi’dir. Proje kapsamında, antik duvarın havadan fotoğrafı çekiyor ve inceliyor. Daha sonra bu fotoğrafları kullanarak ilk çalışmanın yapıldığı 1948’deki haritalarla karşılaştırıp inceliyorlar.
Burada Çalışma yapan bazı önemli arkeologlar.
David Kennedy
Avustralyalı arkeolog ve tarihçidir. Orta Doğu’da Arkeoloji için Hava Fotoğraf Arşivi’nin kurucusu ve yöneticidir. Ürdün’de Hava Arkeolojisi Projesi için de araştırma yapmıştır. Duvar hakkında bilinenlere büyük katkısı bulunan “Ürdün’deki Khatt Shebib: Hava ve Uzaydan” adlı önemli makaleyi yazmıştır.
Rebecca Banks
Avustralyalı bir arkeolog olan Rebecca Ortadoğu’da Arkeoloji için Hava Fotoğraf Arşivi’nde araştırma görevlisidir. David Kennedy ile birlikte “Ürdün’deki Khatt Shebib: Hava ve Uzaydan” makalesini birlikte yazmıştır.
Paskalya Adası’nda Moai Heykelleri’nin hikayesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Moai Heykelleri Paskalya Adası
Kaynakça 1