Kars’a gittiniz ya da gitmeyi planlıyorsanız bu yaptığım Kars gezilecek yerler listesi tam size göre. Kars’ı gezmek için , aktiviteler yapmak, yeme içme için ortalama 3 gün size yetecektir.
Aşağıda 3 günlük gezilecek yerler programına ulaşabilirsiniz. Detaylı bir şekilde özetlemeye çalıştım. Yazınını devamında bu gezilecek yerler ile ilgile bilgileri ve fotoğrafları görebilirsiniz. Her gün için Gezilecek Yerler Listesinin en altında o gün için yeme içme ve yapılacak aktiviteleri listeledim.
- Gün Kars Gezilecek Yerler Listesi
- Kafkas Cephesi Müzesi
- Ani Antik Kenti
- Çıldır Gölü
- Donmuş gölde yürüyün
- Kızağa binin
- Çıldır Sarı balığı yiyebilirsiniz
- Donmuş gölde balık avlama
- Yemek içme – aktiviteler
- Hangel
- Eski Kaşar (Kars Kaşarı)
- Kafkas Oyunu izleme
- Gün Kars Gezilecek Yerler Listesi
- Özgün Rus Mimari Eserleri
- Kars Kalesi
- 12 havariler kilisesi
- Topçuoğlu hamamı
- Ebul Hasan El Harakani Türbesi
- Laçin bey Camii
- Muradiye Hamamı
- Ulu Camii
- Evliya Camii
- Kars Işıklı Camii
- Fethiye Camii
- Kars Müzesi
- Yemek içme – aktiviteler
- Kaz eti yeme
- Aşık Atışması
- Gün Kars Gezilecek Yerler Listesi
- Boğatepe Peynir Müzesi
- Yöresel Peynirleri Denemeyi unutmayın
- Sarıkamış
- Katherina Köşkü
- Zivin Kalesi
- Sarıkamış Kültür Evi
- Sarıkamış Kayak Merkezi
- Sarıkamış Şehitliği
- Mesire Alanı
- Boğatepe Peynir Müzesi
Kars’a Doğu Ekspresiyle gelmek istiyorsanız ve Doğu ekspresi bileti alamıyorsanız Doğu ekspresi yataklı vagon bileti nasıl alınır yazıma göz atabilirsiniz.
Doğu expresi bileti nasıl alınır
Şimdi gelelim Kars gezilecek yerler listesi , yapılacaklar listesine. Ben burada gezilecek yerleri yapılacak şeyleri gün gün ayırmak istiyor. İstediğiniz günden başlayabilirsiniz. İsterseniz de aşağıdaki sıralı şekilde uygulayabilirsiniz.
1. gün Kars gezilecek yerler Listesi
- Kafkas Cephesi Müzesi
- Ani Antik Kenti
- Çıldır Gölü
İlk gün için gördüğünüz gibi 3 yer var Kars gezilecekler yerler listesinde . Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi , Ani antik kenti ve Çıldır gölünü gezmek için Kars’ta her gün turlar düzenleniyor. Bu turlardan birine katılabilirsiniz. Ortalama fiyat 50 tl dir.
Şimdi biraz bu gezilecek yerler hakkında bilgi verelim ve bu gezilecek yerler için aktivite tavsiyesinde bulunayım.
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
2017 yılında açılan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kanlı Tabya adıyla da biliniyor. Ruslar’ın bir gece baskınında 600 kişilik bir tabur askerin şehit edilmesi sebebiyle bu ad verilmiştir.
1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus generallerinin Kazım Karabekir Paşa’ya hediye ettiği Beyaz Vagon müzenin bahçesinde sergileniyor.
Ani Antik Kenti
15 Temmuz 2016’da UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne dahil edilen Ani Antik Kenti Türkiye-Ermenistan sınırında yer alır. Mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Şimdi antik kentte çektiğim , çekindiğim bir kaç fotoğrafı ekleyeceğim. Ve neden gezilmesi gerektiği siz de görün :d
Halaskar Kilisesi; Bu büyük kilise, 1035 yılı civarında tamamlanmıştır.
Ebul Manucehr Camii, Selçuklular zamanında Anadolu’da kurulan ilk Türk camisidir.
Türkiye ile Ermenistan’ı ayıran nehir.
Ani Katedrali’ni Ayasofya’yı onaran mimar tarafında yapılmıştır.
Yukarıda bahsettiğim turlarla ile gelirseniz ortalama 2-3 saat Ani Antik Kentine ayırıyorlar. Yaklaşık 2-3 saatlik bir gezi size Ani’yi gezmek için yetecektir. Buraya turlarla gelirseniz rehber olmuyor. Ya gelmeden önce Ani hakkında araştırma yapın da gidin ya da gittiğiniz zaman rehberli gelen turlara kulak misafiri olun. Ben rehberli turlara karışmıştım çok güzel bilgiler öğrendim. Ya da grup halinde geliyorsanız bir rehber tutabilirsiniz. Ama kesinlikle gezmeden önce bilgi edinin.
Çıldır Gölü
Kars Ardahan sınırında yer alan göl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Donmuş gölde kızakla kayabilirsiniz.
Çıldır gölünde yapılacaklar
- Donmuş gölde yürüyün
- Kızağa binin
- Çıldır Sarı balığı yiyebilirsiniz
- Donmuş gölde balık avlama
Gölün donması için kış ayların gitmeniz gerekir. Yazın farklı güzel kışın farklı güzel olduğunu düşünüyorum Çıldır gölünün.
Çıldır gölünde özgü sarı balık yetişiyor. Bu balığı gölün yanındaki işletmelerden yiyebilirsiniz. Açıkçası benim hoşuma gitmedi. Ortalama 30-35 tl civarı.
Çıldır da kızak turları ortalama 20 tl . Farklı bir deneyim binilebilir.
Yukarıda bahsettiğim turlar ile giderseniz akşam üzeri 16:30 – 17:00 gibi Kars merkeze gelmiş olursunuz. Bu turlara ineceğiniz yeri belirtmezseniz 2. gün programımızın başlayaacağı yere bırakıyorlar. İsterseniz 2. gün listesinde bulunan bir kaç yeri gezebilirsin.
Ama ben sizin yorgun ve aç olduğunuzu düşünerek yemek içme tavsiyesine geçiyorum. İlk olarak Kars merkez de yer alan bir kaç şarkuteriden Eski kaşar yani kars kaşarı denemenizi , organik ürünleri denemenizi tavsiye ederim. Hem biraz yorgunluğunuz geçer hem de Kars’tan hediyelik üren almak isterseniz fikir sahibi olursunuz.
Eski kaşarı denedik ama kesmedi. Acıkacağınızı düşünüyorum!! Burada Kars’ta yenilen Kars mantısı olarakta bilinen Hangel i yemelisin. Tadı mantıya benziyor fakat üstüne biraz soğan koyuyorlar farklı bir tadı oluyor. Denemelisiniz.
2. gün Kars gezilecek yerler listesi
- Özgün Rus Mimari Eserleri
- Kars Kalesi
- 12 havariler kilisesi
- Topçuoğlu hamamı
- Ebul Hasan El Harakani türbesi
- Laçin bey Camii
- Muradiye Hamamı
- Ulu Camii
- Evliya Camii
- Kars Işıklı Camii
- Fethiye Camii
- Kars Müzesi
Yeme içme / aktiviteler
- Kaz eti yeme
- Aşık Atışması
Yukarıda belirttiğim listedeki Kars Müzesi hariç diğerleri birbirine yakın yerler.
Ben kaldığım yerden Kars kalesine doğru yol aldım. Kars gezilecek yerler listesini tamamlamak için. Giderken karşınıza Özgün Rus Mimari Eserleri çıkıyor zaten. Yavaş yavaş inceleyerek Kars kalesine doğru gitmenizi öneririm.
Özgün Rus Mimari Eserleri
Osmanlı-Rus Savaşı’nın sonunda (1877-1878) başlayan ve 40 yıl devam eden Kars’ın Rus işgalini, şehrin dört bir yanındaki mimari yapılarda görmek mümkün. Bir kaç fotoğrafı aşağıya bırakıyorum.
Özgün Rus eserlerini gezerek karşımıza Kars Kalesini aldığımız farz ediyorum. İsterseni ilk Kaleye çıkın isterseniz Kaleyi doğru çıkarken sağınızda ve solunuzda yer alan tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Şimdi yavaştan Kars Kalesinden aşağıya inelim ve diğer gezilecek yerleri gezmeye devam edelim. Aşagıdan bazı gezilecek yerler hakkında bilgilere bazıları için ise sadece fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
12 Havari Kilisesi
Doğu’nun Ayasofya’sı Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi) Gürcü ve Ermeni krallığı olan Bagratlı Hanedanı tarafından inşa edilmiş.
Evliya Camii
Kars kalesi onarılırken yapılan camii. Cami haziresinde bulunan Ebü’l Hasan Harakani adına 1579 tarihinde bir türbe yaptırılmış.
Kars Fethiye Camii
Kars işgali sıranda kilise olarak kullanıldıktan soran Kars’ın kurtuluşundan sonra tekrar camiye çevrilmiştir.
Gezilecek yerleri gezdik ve yorulduğumuzu düşünüyorum şimdi sıra biraz dinlenmeye ve yemek yemeye. Kars’a gelipte yapılacakların başında Kaz eti yemek geliyor. Fiyatlar biraz pahalı geldi bana . Ortalama 100-150 tl arasında değişiyor.
Yemeğimizi yedikten sonra biraz eğlenmeyi hak ettik. Kars aşık atışmasına gidiyoruz. Çeşitli mekanlar var kaz etiyle yiyerek dinlenebiliyor aşık atışmaları. Ben Çobanoğlu aşıklar kahvesi tarzında bir mekana gitmiştim aşık atışması dinlemek için. Orada sadece içtiğin çayın parasını veriyorsun. İstersen de aşıklara para takabiliyorsun. Ben sizler için videoya aldım aşağıdan izleyebilirsiniz.
3. Gün Kars Yapılacaklar Listesi
- Boğatepe Peynir Müzesi
- Sarıkamış
Bugün Kars’ta son gününüz olarak düşünüyorum. Yetiştirebilirseniz yukarıdaki iki maddeyide yapabilirsiniz. İsterseniz Kars turunuzu 1 gün daha uzatıp rahat rahat sıkışmadan 2 yeride gezebilirsiniz. Benim fikrim bu 2 yeride 1 gün içinde gezebilirseni. Haa ben Sarıkamış’a gidip kayak yapmak isterim derseniz kesinlikle 1 gün daha uzatmalısınız Kars turunuzu.
Boğatepe Peynir Müzesi
Boğatepe eski adıyla Zavod, Kars’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Burası meşhur Kars gravyer peynirinin üretildiği tek köydür. Türkiye’deki ilk ve tek peynir müzesini de buradır.
Sarıkamış gezilecek yerler
- Katherina Köşkü
- Zivin Kalesi
- Sarıkamış Kültür Evi
- Sarıkamış Kayak Merkezi
- Sarıkamış Şehitliği
- Mesire Alanı
Kışın önemli turizm merkezlerinden biri olan Kars Sarıkamış’ta çok fazla gezilecek yer vardır. Sarıkamış kayak merkezi Alplerden sonra karın kristal olarak yağdığı tek yerdir.
Katherina Köşkü
Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki 1896 yılında çivi kullanmadan inşa edilmiş köşk.
Sarıkamış şehitliği
1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki donarak ölen askerlerimiz için yapılan şehitlik.
Kars gezilecek yerler ve Kars’ta yapılacak aktivitler listesini burada bitiriyorum.
Kars gezisi ile alakalı soru sormak isterseniz bu yazıya yorum yapabilirsiniz. Ya da bana instagramdan yazabilirsiniz.
(kullanıcı adı : nafidurmus)
Faydalı paylaşım için teşekkür ederim , sayenizde Kars gezilecek yerler listemi hazırladım.
Hi, i think that i saw you visited my website so i
came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance
my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!