Likya Uygarlıkları Müzesi, Andriake Antik Kenti ile aynı alanda yer alıp Likya Uygarlığına ait diğer antik kentlerde bulunan kalıntıların sergilendiği bir müzedir.
Likya Uygarlıkları Müzesi Nerede
Andriake Antalya’nın Demre ilçesine 5 kilometrelik Çayağzı bölgesinde yer alır.
Likya Uygarlıkları Müzesine Nasıl Gidilir
İlk olarak Antalya’nın Demre ilçesine gitmeniz gerekmetedir. Demre merkezden 4-5 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. Demre merkezden dolmuş gidiyor mu bilmiyorum ama Demre’den ya da Kaş’tan gelen dolmuşlara rica ederek antik kente en yakın konumda inebilirsiniz. Daha sonra yaklaşık 1 kilometrelik bir mesafeyi yürümeniz gerekmetedir. İndikten sonra şifalı suda yüzerek ferahlayabilirsiniz.
Likya Uygarlıkları Müzesi Giriş Ücreti
Giriş ücreti 10 tl olup müzekart geçerlidir.
Likya Uygarlıkları Müzesi
Müze binası M.S. 129 yılında bir “granarium” adı verilen yapının (tahıl ambarı) müzeye dönüştürülmesiyle farklı Likya kentlerinde yapılan araştırma ve kazılarla keşfedilmiş eserlerin sergilendiği yerdir.
Müzede Likya Birliğini oluşturan halkın dini inançları, sosyal ve ekonomik açıdan bilgi veren eserler sergileniyor.
Müzenin girişindeki Gümrük Yazıtı’nı incelemeyi unutmayın.
Müzeyi gezmeye başlamadan girişteki bilgilendirici filmi izlemenizi tavsiye ederim.
Müzede Myra, Patara, Xanthos, Tlos, Pınara, Olympos, Arykanda ve Antiphellos salonlarında antik kentlerde çıkarılan eserleri inceleyebilirsiniz.
Şimdi bu salonları tek tek inceleyelim.
Myra Antik Kenti
Kaya mezarları, tiyatrosu ve Aziz Nikolaos olarak bilinen Noel Baba Kilisesi ile ünlüdür. Myra kazılarında çıkarıp müzede sergilenen bi kaç eseri aşağıdan görebilirsiniz.
Myra Antik Kenti hakkında yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Patara Antik Kenti
Likya Birliği’nin başkentliğini de yapmış Patara Antik Kenti’nde çıkarılıp Likya Uygarlıkları Müzesi ‘nde sergilelen bir kaç esere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Patara Antik Kenti hakkında yazmış olduğum yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Xanthos Antik Kenti
Xanthos Vadisinde bulunan 3 kentten biri olan Xanthos UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan antik kentimizden biridir.
Xanthos Antik Kenti için yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Tlos Antik Kenti
Tlos’un adı Hitit metinlerinde Tlawa, Likya (Lukka) metinlerinde Dalawa olarak geçen Tlos UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almaktadır.
Tlos Antik Kenti için yazmış olduğum yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Pınara Antik Kenti
Antik dönemin ünlü yazarlarından biri olan Stephanus, Byzantion Menekrotes’ten alıntı yaparak “Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir gurup Kragos dağının yüksek olan tepesinde bir kent kurup adına da yuvarlak anlamına gelen PINARA ismini verdiler.” diyerek kentin kuruluşunu anlatmaktadır.
Olympos Antik Kenti
Adını 2375 metre yükseklikte bulunan Tahtalı Dağı’ndan alan Olympos Antalya’nın güneyinde bulunan Phaselis’ten sonra ikinci önemli liman kentidir.
Arykanda Antik Kenti
Arykanda Antik Kenti’nin ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda“, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelmektedir.
Antiphellos Antik Kenti
Likya birliğinde tek oy hakkında sahip olan Antiphellos Antik Kenti’nin ayakta kalan en önemli yapısı tiyatrosudur. Antiphellos Antik Kenti hakkında yazdığım yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.