Üniversite okuduğum şehirde yer alan , benim de çok kez gitme fırsatı bulduğum Eğirdir Gölünde ki gezi rotalarını paylaşacağım.
Eğirdir gölü Nerededir ?
Sultan ve Karakuş Dağları’nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. Kuzey-güney uzunluğu 50 km olan, doğu-batı genişliği ise 3 ila 15 km arasında değişen Eğirdir Gölü, takriben 3.309 km2 lik bir havzanın sularını toplamaktadır.
Eğirdir Gölüne Nasıl Gidilir ?
Isparta’ya geldikten sonra,
Ya Isparta otogarından kalkan Eğirdir Otobüsleriyle(sabah 8.30 sanırım),
Ya da Isparta’daki Köy garajına giderek Eğirdir otobüslerine binerek.
Eğirdir İsmi nereden geliyor ?
Zamanın birinde Eğirdir’de yaşayan bir bey, eşi ve çocuklarıyla birlikte Sivri Dağı eteklerinde avlanmaya çıkar. Bey orada bir geyik görür, okunu gerer ve geyiğe atar. Ancak ok geyiğe değil, arkada bulunan kayaya saplanır. İşte tam bu noktadan sular fışkırmaya ve çoğalarak akmaya başlar. Beyin çocuğu bu suya kapılır ve boğularak ölür. Bey, hanımının yanına koşar ve çocuğun boğularak öldüğünü bildirir. Hanım dalmış, elindeki tengerekiyle yün eğirmektedir. Bey daha da bir isyankâr tavırla; “hanım hanım çocuğu su aldı götürdü, sen hala elindekini eğirir durursun. Eğirdur bakalım” der. Böylece Eğirdir ismi ilk defa söylenmiş ve bu yöreye verilmiş bir isim olarak kalmıştır.
Eğirdir Genel bilgiler
Eğirdir Gölü, Türkiye’de Isparta il sınırları içerisinde bulunan en önemli göllerimizden birisidir. Eğirdir Gölü günün her saatinde ve her mevsiminde farklı bi renk alır. Ayrıca Türkiye’de bulunan 2. tatlı su gölüdür.
Ayrıca eğirdir gölü büyük bir biyolojik çesitliliği bakımından ön sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de bulunan 454 kuş türünden 225 ine Eğirdir Gölü ev sahipliği yapmaktadır.
Eğirdir Gölü’nün yapısı ve kapladığı alan 517 kilometre kare yüz ölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölüdür.
Eğirdir Gölü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün almış olduğu ortak karar ile birlikte Haziran 1996’da doğal sit alanı ilan edilmiştir.
Eğirdir Gölü çevresinde gezilecek Yerler ?
- Seyir Teras
Eğirdir şehir merkezinden 7 km uzaklıkta, şirin bir köydür. Buradan, Eğirdir Gölü’nü, Yeşil ve Can adalarını, Barla ve Anamas Dağları’nı, Boğaz Ova’yı sıcak bir çay içerek ve gözleme yiyerek görmek mümkündür.
2. Yeşilada
Eğirdir’de en çok ziyaret edilen yerdir, şehir merkezine 1.5 km uzaklıkta olup göl üzerinde bulunan küçük bir kara parçasıdır.Ulaşımın karayoluyla da sağlandığı bu yerde bulunan lokantalarda balık yiyebilirsiniz.Çok küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen tarihi zenginlikleri de barındıran Yeşilada’da Aya Stefanos Kilisesi de bulunuyor. Bunun dışında Müslahattin Dede ve Eflatun Dede Türbeleri de ziyaretçilerin uğrak yerlerindendir.
3. Ayastefanos Kilisesi
Yeşilada içinde bulunan bu kilise, 19. Yüzyılın ortalarında inşa edilmiş.1993 senesinde Eğirdir Belediyesi tarafından restore edilen kilisenin yanları moloz taşlarla örülmüş.Eski dönemlerde Hristiyan hacı adayları Kudüs’e gitmeden önce buraya uğrayarak ayinler düzenledikleri belirtilmektedir.
4. Baba Keyf Teras
Seyir Teras gibi olup Yeşilada’yı direk karşıdan görmektedir. Buranın yolu biraz zorludur. Çıkarken dikkatli olmak gerekir.
5. Eğirdir Kalesi
Eğirdir Kalesi, Eğirdir Gölü’ne uzanan yarımada üzerinde bulunur. Kuzey-güney doğrultusunda yarımada boyunca uzanan sur duvarları üzerinde konutlar vardır. İç ve dış kaleden oluşan Eğirdir Kalesi’nin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bugünkü kalıntıları Bizans döneminden kalmadır. Çeşitli zamanlarda onarılan kale surları bir sıra tuğla ve taş olarak inşa edilmiştir. Dış kaplama, iç moloz dolgudur. Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında hasar görmüş, Hamidoğulları ve Osmanlı dönemlerinde tamir görmüştür.
1 günlük gezi için yukarıdaki yerler yeterlidir. Siz daha uzun bir gezi yapmak istiyorsanız bütün gezilecek yerlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
“Türkiye’nin 4. büyük gölü : Eğirdir Gölü” için 2 yorum
Yorumlar kapalı.