Xanthos Vadisi Gezi Rehberi

Merhabalar, bu yazıda Xanthos Vadisi’nde bulunan antik kentleri ve gezilecek yerleri kapsayan genelde arkadaşlarım beni ziyarete geldiğinde arkadaşlarımı gezdirdiğim Xanthos Vadisi Gezi Rehberi planımı paylaşmak istiyorum.

Bu gezi planı Kalkan, Kaş, Fethiye ve çevresine tatile gelecekler için 1 günlerini ayırarak dolu dolu gezi planını uygulayabilirler. Benim genel tercihi bu yazıda bahsedeceğim 3 antik kent için en az 2 gününüzü ayırmanız ama tatil için gelindiği zaman ve kısıtlı süre olduğundan dolayı 1 günlük gezi programını arkadaşlarım beğendiler. Bu programa göre gezdikten sonra çok yorulacaksınız şimdiden uyarayım

Xanthos Vadisi Neresi

Xanthos Vadisi Xanthos, Letoon ve Patara Antik kentlerinin bulunduğu alana verilen isimdir. Antik dönemden itibaren yerleşimin olduğu bölgedir. Günümüzde bu bölgede seracılık faaliyetleri çok fazladır.

Başlamadan önce antik kent ve müzeleri gezmeyi seviyorsanız Müzekart almanızı tavsiye ederim. Çünkü bu yazıda bahsedeceğim 3 antik kenti müzekartsız gezerseniz 1 yıllık müzekart parasından fazla para ödemiş olacaksınız. Müzekartın 1 yıllık ücreti 60 tl (öğrenciyseniz 30 tl). 1 yıl boyunca Türkiye’deki tüm müze ve antik kentleri ziyaret edebileceksiniz.

1. Patara Antik Kenti ve Delikkemer

Bu yazıda bahsedeceğim kentlerin en büyüğü Patara Antik Kenti’dir. Burada başlı başına 1 gün geçirilebilir. Patara Antik Kenti’nden önce Patara’nın su ihtiyacını karşılayan su sisteminin bir parçası olan Delikkemer’i ziyaret ederek günü başlıyoruz. Hatta tatiliz için Kaş’ın İslamlar Mahallesi’ne geldiyseniz bu gezi daha da anlamlı olacaktır. Patara Antik Şehri’nin su ihtiyacı 22 km uzaklıktaki İslamlar Mahallesi’nden çıkan su ile karşılanmış.

Su, su yolu İslamlar’dan başlayarak Delikkemer sonra Patara’ya kadar götürülmüş.

Xanthos vadisi gezi rehberi

Delikkemer Anadolu’da inşa edilen önemli su yollarında biridir. Burada yaklaşık 1 saatinizi ayırabilirsiniz. Çok etkileyici bir yapıdır. Aşağıdan Delikkemer hakkında hazırladığım yazıya ve videoya ulaşabilirsiniz.

Delikkemer

Dilerseniz Delikkemer’den sonra yolu takip ederek Muar Kürü olarak adlandırılan yüzme alanına kadar gidebilirsiniz. Erken geldiğinizi düşünerek günün ilk deniz sefasını Muar Kürü’nde yapabilirsiniz. Ya da sadece kahvaltılık malzeme alarak kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Patara Antik Kenti Helenistik dönemden itibaren Likya Birliği’nin başkentliğini yapmıştır. Kentte bulanan antik yapıların önemi nedeniyle dikkat çeken bir kenttir. Bu yapılar kent kapısı, meclis binası, restorasyonu yapılan deniz feneri ve liman caddesi gibi yapılardır. Kenti gezdikten sonra dilerseniz Patara Plajı’na giderek yüzebilirsiniz.

Patara su yolunun son halkası antik kentin girişinde bulanan kent kapısıdır. Kent kapısı bu özelliği ile dünyada tektir.

Likya birliği 23 kentin katılımıyla toplantılarını Patara’da bulunan meclis binasında düzenliyordu. Likya Birliği ABD anayasasının temelini oluşturan unsurlardan birdir. Bu sebeple Patara New York Times’a haber olmuştur. Meclis Binası’nın restorasyonu TBMM tarafında yaptırılmıştır.

Deniz Feneri’nin restorasyonu bu yıl başlamıştır. Bu yıl ziyaret ederseniz kapalı olacaktır. Aşağıdan deniz fenerinin fotoğrafını görebilirsiniz.

Patara Antik Kenti hakkında hazırladığım yazıya ve videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Patara Antik Kenti

Patara’da bulunan kum tepeleri son zamanlarda çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Ben diğer 2 antik kenti ziyaret ettikten sonra kum tepelerine arkadaşlarımı getiriyorum. Siz tekrar geri gelmek istemezseniz antik kent ziyaretinizden sonra kum tepelerini ziyaret edebilirsiniz.

2. Letoon Antik Kenti

Tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanan Letoon Antik Kenti tanrı Apollon ve Artemis’in anneleri Leto adına adanmış bir kenttir. Likya Birliği’nin dini merkezi olarak kabul görülür. Xanthos Antik Kenti ile birlikte 1988 yılından itibaren Unesco dünya mirasları listesinde yer alır.

Xanthos vadisi gezi rehberi

Patara ve Xanthos’a göre küçüktür. Kentin en önemli yapıları kentte bulunan 3 tapınaktır. Bu tapınaklardan en önemlisi ise Leto’ya adanan tapınaktır.

Apollon Tapınağı’nın zemininde bulunan mozaik ödemlidir. Orjinali Fetihye Müzesi’ndedir. Mozaikteki simgeler Artemis’in ok ve sadağı ile Apollon’un liri tasvir edilmiştir. Ortadaki de Likya’yı temsil eder.

Letoon hakkında hazırladığım yazıya ve videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Letoon Antik Kenti

Letoon’a kadar gelmişken biraz daha ileri gidip Pyndai Antik Kenti kalıntılarını görebilirsiniz. Kentten sadece kent surları günümüze ulaşmıştır.

3. Xanthos Antik Kenti

Xanthos’u 2 kısma ayırarak gezmekte fayda var. Yolun altı ve üstü şeklinde. Genelde kente gelince ilk dikkat çeken kısım tiyatronun bulunduğu kısım oluyor. Gerçekten dikkat çekici bir manzarası var. Yanındaki anıtlarla birlikte. Ama ne yazık ki tiyatronun yanında bulunan anıtlar replika orjinalleri İngiltere’de. Kenti ziyaret ettiğinizde ne kadar görkemli olduğunu anlayacaksınız kentin yapılarını gördüğünüzde. Düşünün bir de yurtdışına Xanthos’tan yapılar kaçırılmasaydı nasıl olurdu.

Xanthos vadisi gezi rehberi

Kenti ana caddesi ve nekropol alanını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Yolun üst kısmı oluyor. Ana caddeyi takip ederek ilerlediğimizde Dansözler Lahti karşımıza çıkıyor. Lahtin üzerindeki kabartmalardan dolayı bu isim verilmiştir.

Kentin nekropol alanına doğru devam ettiğimizde Likya tipi kaya mezarları bizi karşılıyor. Ama burada en etkileyici yapıt tiyatronun yanındaki anıtlara benzeyen anıttır. Etrafında kaya mezarları ve lahitler bulunuyor.

Xanthos Antik Kenti ile anlatacaklarımı bitirirken hemen yolun altın bulunan Likya dilinde yazılmış en uzun anıttan bahsetmek istiyorum. 4 tarafı yazılarla çevrili anıtta Kherei adlı Xanthos’lu prensin serüvenlerini anlatılmaktadır.

Xanthos hakkında hazırladığım yazıya ve videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti

Buraya kadar Xanthos Vadisi gezi planını uyguladıysanız akşam üzeri olmuştur. Şimdi eve gitmeden Patara kum tepelerinde gün batımını izleme zamanı.

Bu yazıda bahsettiğim yerler ;

Dolu dolu bir gezi programı olacağını düşünüyorum. Aşağıdan Kalkan ve çevresi için hazırladığım gezi tavsiyelerine ulaşabilirsiniz.

Videolar için youtube kanalımı buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.