Ulubey Kanyonu

Dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak adlandırılan Ulubey Kanyonu hakkında biraz araştırma yaptığımda bunun doğru olmadığını öğrendim. Bu yazıda Ulubey Kanyonu’nun neden dünyanın en uzun ikinci kanyonu olmadığından ve kanyon hakkında öğrendiğim bilgileri ve deneyimlerimi paylaşacağım.

Ulubey Kanyonu Nerede

Uşak’ın Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir. Aslında tam olarak şurada demek mümkün değil ama Ulubey yakınlarında bulunan Cam Teras ve işletmelerin olduğu alan Ulubey Kanyon olarak adlandırılıyor. En çok ziyaret edilen yer burasıdır. Aşağıdaki haritayı inceleyebilirsiniz.

Ulubey Kanyonu Nasıl Gidilir

İlk olarak Uşak’ın ilçelerinden biri olan Ulubey’e gitmek gerekiyor. Bunun için Uşak’tan kalkan Ulubey otobüslerine binerek kolaylıkla gidebilirsiniz. Kendi aracınızla Uşak merkezden gelecekseniz ise yaklaşıl 30 kilometrelik bir yol gitmeniz gerekiyor.

Ulubey Kanyonu Giriş Ücreti 2021

Aslında kanyonu hiç bir ücret ödemeden izleyebilirsiniz. Ama alanda bulunan Cam Teras’tan kanyonu izlemek isterseniz 10 tl ücret ödemeniz gerekiyor. Alanda Ters Ev de bulunuyor. Burayı ziyaret etmek isterseniz yine 10 tl ödememiz gerekiyor. Cam Teras’a çıkmadan da eşsiz kanyon manzarasını izleyebilirsiniz.

Ulubey Kanyonu

27 Haziran 2013 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilen kanyon dünyanın dört bir yanından doğa meraklılarını ve fotoğrafçılar tarafından popüler bir yer olmuştur. Ben kış aylarında gitmiştim ama yine de bir kalabalık vardı.

Kanyonun büyük kısmı Değirmen Deresi ve Banaz Çayı üzerindedir. Büyük kanyona bağlanan çok fazla küçük kanyon da vardır.

Ulubey Kanyonu

Ulubey Kanyonu Uzunluğu

Kanyonun toplam uzunluğu 77 kilometre olarak biliyoruz.

Ulubey Kanyonu kapladığı alan

Dünyanın En Büyük Kanyonu

Yazınının başında dünyanın burası için dünyanın en büyük ikinci kanyonu olmadığından bahsetmiştim. Bazı kaynaklarda dünyanın en büyük kanyonu olarak Abd’nin Arizona eyaletindeki 466 kilometrelik Büyük Kanyon olarak geçiyor. Ama bu da tam olarak doğru değil. Çünkü en büyük kanyon kavramı tam olarak net değil. Kanyonun uzunluğu, derinliği ve kanyonun kapladığı alan büyük olabilir. Örneğin Himalaya’lardaki kanyonlara ulaşmak zor olduğu için pek çok kaynakta listelenmiyor.

Dünyanın en uzun kanyonu Tibet yakınlarında bulunan Yarlung Tsangpo Büyük Kanyonu olarak geçiyor. (bkz) Bu kanyonun uzunluğu 504.6 kilometredir.

Dünyanın en derin kanyonu olarak ise Nepal’daki Kali Gandaki Kanyonu biliniyor.

Ulubey Kanyonu Neden En Uzun İkinci Kanyon Değil ?

Yani Ulubey Kanyonu 77 kilometre uzunlukla dünyanın en uzun ikinci kanyonu olması pek mümkün değil gibi ama karar sizin. Neden dünyanın en uzun kanyonu olarak adlandırıldığına dair küçük bir araştırma yaptım ama her hangi bir sonu ulaşamadım.

Son olarak Karadağ’da bulunan Tara River Kanyonu‘nun uzunluğu 82 kilometre, Nambiya’da bulunan Fish River Kanyonu ise 160 kilometre uzunluğundadır. Yani bu iki kanyon da Uşak’taki Ulubey Kanyonu’ndan uzunlar.

Uşak Ulubey Kanyonu nasıl oluşmuştur?

Kanyon 6 aşamada günümüzdeki halini gelmiştir.

  1. 25 milyon yıl önce Neojen öncesi fayların hareketleri ile havzanın çökmeye başlaması
  2. Neojen Gölü’nün oluşması
  3. Neojen Gölü’nün birikim süreci
  4. Göl çökelleri üzerinde akarsu ağının oluşması
  5. Ulubey Deresi’nde Ege karasının çökmesiyle kanyon gelişimi
  6. Ulubey Kanyonu’nu günümüzdeki hali

Aşağıdaki görselden bu aşamaları inceleyebilirsiniz.

Uşak Ulubey Kanyonu nasıl oluştu

Ulubey Kanyonu Bitki ve Hayvan Çeşitliliği

Kanyonun çevresinin bitki ve hayvan çeşitliliği oldukça zengindir. Bir kaç örnek vererek açıklamak istiyorum.

Flora (bitki çeşitliliği) : Kızılçam, meşe, sedir, çitlembik ve incir otu örnek verilebilir.

Fauna (hayvan çeşitliliği) : Yaban domuzu, tavşan, tilki, kurt, keklik, şahin gibi hayvanlar örnek olarak geçer.

Uşak’ta gezebileceğiniz diğer yerler;

Kaynak 1

Ulubey Kanyonu” için bir yorum

Yorumlar kapalı.