Batı Asya Vizesiz Ülkeler

vizesiz ülkeler asya

Türk pasaportuna vizesiz ülkeler hakkında başladığım yazı serisinin ikinciyle(Batı Asya Vizesiz Ülkeler) karşınızdayım. İlk yazıda Avrupa kıtasına değinmiştik. Şimdi Asya kıtasına geçiyoruz. Asya kıtasında toplam vizesiz yada vize kolaylığı sağlayan toplam 36 ülke var. Bu ülkelere 4 yazıda değinmek istiyorum. Çünkü yazılar çok uzun oluyor böylelikle okuma süreleri biraz kısalmış olacak ? Avrupa kıtasında bulunan Türk pasaportuna vizesiz ülkeler listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Türk pasaportuyla 195 ülkenin 110 tanesine kolaylıkla giriş yapılabiliyor. Bunlardan çoğu Vizesiz , bazıları Sınırda Vize(Kapıda vize) , bazılarıysa Online Vize başvurusu yaparak kolaylıkla giriş sağlanabiliyor.

Vizesiz : Hiç bir başvuru yapmadan girebildiğimiz ülkeler.

Kapıda Vize : Uçaktan indikten sonra hava alanında alınabilen vize.

Online Vize : Doldurulan formu yanınıza alarak ya da 2–3 gün içinde vizeyi size yollayarak alınabilir. Ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir.

Yeşil : Batı Asya

Mor : Orta Asya

Kırmızı : Güney Asya

Mavi : Kuzey Asya

Sarı : Doğu Asya

Turuncu : Güneydoğu Asya

Bu yazıda Batı Asya Kısmına değineceğiz.

Yazımıza başlayalım.

Asya Kıtası | Batı Asya Vizesiz Ülkeler

türk pasaportuna vizesiz ülkeler batı asya
Bu yazıda yer alan Batı Asya Vizesiz Ülkeler
vizesiz batı asya haritası
Batı Asya Vizesiz Ülkeler (google maps)

Yazıda belirtilen para birimleri yazıldığı zamandakidir, seyahatten önce tekrar bakmalısınız.

1. Gürcistan

Gürcistan Bayrağı

Vizesiz.

365 güne kadar vizesiz seyahat imkanı sunulmaktadır.

Başkent : Tiflis

Komşuları Azarbaycan , Ermenistan , Rusya ve Türkiye’dir.

Para birimi Gürcistan Larisi’dir.

1 Gürcitan Larisi = 1.99 tl

Gezilecek yerler :

Tiflis gezilecek yerlerler

Narikala Kalesi

Antik bir kaledir. Kalenin üst tarafında Aziz Nikolas Kilisesi de bulunmaktadır.

Kartlis heykeli

Gürcü heykeltıraş Elguca Amaşukeli’nin yaptığı alüminyum heykel, yirmi metre yüksekliğinde, Gürcü ulusal giysileri içinde bir kadın figürüdür.

Sameba Katedrali

Büyük bir bahçenin ortasına yapılmış Sameba Katedrali, 15 bin kişilik kapasite ve 84 metre uzunluğuyla Tiflis’in ve Gürcistan’ın en büyük kilisesi unvanına sahip.

Cvari Manastırı

Manastır hacılar için önemli bir yer ve 1994 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinin bir parçası.

Anchiskhati Kilisesi

Tiflis halkının en önemli ibadet merkezlerinden biridir. Tiflis tarihinin en değerli yapı taşlarından biri olarak bilinmektedir. r.

Batum da gezilecek yerler
Piazza Meydanı

Piazza Meydanı, şehrin en popüler buluşma noktalarından. Restoranlar, kafeler ve barlarla çevrili 5.700 metrekarelik meydan İtalyan stili mimarisiyle dikkat çekiyor.

Batum Ortodoks Kilisesi

Üç büyük kubbeye sahip kilise yapımının tamamlanmasının ardından uzun süre Katolik mezhebine ait olmuş. Şehir Sovyet egemenliğindeyken arşiv ve laboratuvar olarak kullanılan dini yapı sonrasında Ortodoks kilisesine çevrilmiş. Günümüzde Batum’un ana katedrali olarak kullanılıyor.

Alfabe Kulesi

Batum alfabesinin ve insanının özgünlüğünü temsilen 2010–2012 yılları arasında inşa edilmiş. Dünyada var olan 13 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi adına yaptırılmış kulede restoran ve gözlem evi de bulunuyor.

Botanik Bahçesi

108 hektarlık alan üzerine kurulu bahçe Batum’un 9 kilometre kuzeyinde yer alıyor ve alanında dünyanın en büyüklerinden birisi olarak anılıyor.

Ali ve Nino Heykeli

2007 yılında Gürcü heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapılan anıt, Kurban Said’in dünyaca ünlü romanına atfedilmiş. Müslüman Azeri bir gencin, Hıristiyan Gürcü bir kıza aşkını tasvir eden 7 metre yüksekliğindeki anıt sahil şeridinde yer alıyor. Heykeller kurulan sistem sayesinde her akşam 19′ da hareket etmeye başlıyor. 10 dakika farklı açı alarak iç içe geçiyor ve bu iki aşığın ölümsüz aşklarını sembolize ediyor.

Astronomik Saat

Türünün en eski örneklerindendir. Batum alfabesinin ve insanının özgünlüğünü temsilen 2010–2012 yılları arasında inşa edilmiş. Dünyada var olan 13 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi adına yaptırılmış kulede restoran ve gözlem evi de bulunuyor.Benzerlerine Prag ve Venedik’te rastlayabileceğiniz saatin en önemli özelliği güneşin, ayın, Zodyak takımyıldızlarının ve gezegenlerin konumlarını belirtmesi. UNESCO Dünya Mirası koruması altında olan saatin bir başka özelliğiyse her saat başında farklı melodilerle çalan çanları.

Fener Kulesi

Batum Limanı’nda yer alan 21 metre yüksekliğindeki fener ilk olarak Osmanlılar tarafından 1863 yılında inşa edilmiş. Şehrin Ruslar tarafından ele geçirilmesinin ardından 1878’de yeniden inşa edilen fener kulesi, bugünkü hali Fransız mühendislerin 1882’deki çalışması sonrası ortaya çıkmış.

Orta Camii

Batum’da ayakta kalan tek camidir. 1880 yıllarında diğer 2 cami arasında yapıldığından Orta Camii olarak adlandırılmış.

Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi

St. Nicholas Orthodox Church (Aziz Nikola Kilisesi) Piazza Meydanına oldukça yakın bir yerdedir. Osmanlı İmparatorluğu egemenliği döneminde 1865 yılında Yunan topluluğu tarafından yaptırılmış. Osmanlı sultanı kilisede çan olmaması şartıyla inşata izin vermiş.

Chacha Saat Kulesi , Gonio Kalesi , Dönme Dolap , Argo Teleferiği & Sputnik Tepesi diğer gezilecek rotalardandır.

Gürcistan’da Haçapuri(Batum pidesi) , Hinkel(Gürcü mantısı) , Badricani ,Elarci ve Silorun yenmelidir.

Gürcü şarabı , Borjomi(Gürcistan Sodası) , Chacha içkileri denenmelidir.

2. Ermenistan

Ermenistan Bayrağı

Kapıda Vize

Sadece bordo pasaport sahiplerine havayoluyla gidildiğinde sınırda 120 Günlük vize alabiliyorlar. Diğer pasaportların yoktur.

Başkent : Erivan

Komşuları Azerbaycan , Gürcistan , İran , Türkiye.

Para birimi Ermenistan Dramıdır.

1 Ermenistan Dramı = 0.012 tl

Gezilecek yerler :
Ermenistan Tarih Müzesi

Ülkenin arkeolojik geçmişi ve modern tarihi hakkında ilginç ve çarpıcı bilgiler bulabilirsiniz.

Sevan Gölü

Yaklaşık 40 kilometrekarelik yüzölçümüyle Kafkasya’nın en büyük gölü. Gökçe Gölü ismiyle de bilinen bu göl çevresinde yaklaşık 11 tane plaj var.

Tatev Manastır Kompleksi

Orta Çağ döneminde ülkenin en önemli ruhani merkezlerinden biri olan bu kompleks, 9. yüzyılda inşa edildi. Bu tarihi kompleksin yanı sıra dünyanın en uzun teleferik hattına sahip olmasıyla da bilinen Tatev köyü üzerinden yapılan yamaç paraşütü uçuşlarına katılarak, manastırı kuşbakışı izleme şansı bulabilirsiniz.

Geghard Manastırı

2000 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Geghard Manastırı, 4. yüzyılda kayaların içinden oyularak inşa edildi.

Dilijan National Park

Ermenistan’ın dört büyük milli parkından biridir. 40 farklı bitki türüne sahip olan bu park, zengin faunası, ormanları, tertemiz havası ve eşsiz manzaralarıyla doğa tutkunu turistlerin ve gezginlerin vazgeçilmez ziyaret adreslerinden biri.

Temple of Garni

Ermenistan’ın Hristiyanlık öncesi yapılarından olan Garni Tapınağı şehrin en önemli turistik noktalarından biridir. Güneş tanrısı Mihr adına yapılmış olan yapı Kral Tiridates’in isteği üzerine inşa edilmiştir

Zoratlar Karer

Arkeolojik sit alanı sayılan Zoratlar Karer, turistik gezilerde daha çok ‘’ Ermeni Stonehenge ‘’ olarak anılmaktadır. 7 hektarlık bir alanı kaplayan taşların tarihinin Stonehenge’den 3.500 yıl daha eski olduğu düşünülüyor. Bu antik taşların 0,5 ve 3 metre arasında olup ağırlıkları 10 tondur.

Diğer gezilecek yerler ; Gökmescit ,Cumhuriyet Meydanı , Ermenistan Millî Galerisi ,Ermenistan Tarih Müzesi , Dış işleri Bakanlığı , Ulaşım ve İletişim Bakanlığı , Hükümet binası , Erivan Opera Binası , Hor Virap Kilisesi , Komitas Müzesi ,Hağpat Manastırı ,Goşavank ,Sanahin Manastırı ,Dilijan National Park , Erebuni Kalesi

Denemeden gelmeyin ; Noy Ararat’ta Özel İçecekler, Matenadaran’da El Yazmaları , Meyve ve Sebze Pazarı , Dolmama Restoran ,Ceasars Palace’ta Şaşlık

Yemeden gelmeyin ; Khash Çorbası ,Khorovats , Tishvzhik , Karadut Votkası , Konyak

3. Azerbaycan

Azerbaycan Bayrağı

Vizesiz : 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren vizesiz seyehat başlamıştır.

30 günlük.

Başkent : Bakü

Komşuları Ermenistan , Gürcistan , İran , Rusya , Türkiye.

Para birimi Azerbaycan Manatı’dır.

1 Azerbaycan Manatı = 3,35 tl

Gezilecek yerler :
Alev Kuleleri, Bakü

Bakü’de bulunan ve 3 kuleden oluşan bu yapının dış kısmının tamamı LED ekranlarla kaplı. İngilizce ismi “Flame Towers” olan Alev Kuleleri, zamanında Extreme Engineering isimli bir belgesele konu olmuş, aynı zamanda Build it Bigger programında da bir bölüme konuk olmuş

Yanar Dağ, Bakü

Altında barındırdığı gaz rezervlerinden dolayı daima yanan ve asla sönmeyen bir ateş olan Yanar Dağ kardeş ülkede ziyarete değer bir başka yer.

Şişe Ev, Gence

Azerilerin deyimiyle “Butulka Ev”in mimarisi belki de Gence gezinizden aklınızda kalacak ilk detay olacak! “Şişe Ev” ismi nereden geliyor derseniz de binanın yapımında tuğla dışında cam şişeler kullanılmış. Az buz bir rakam da değil aslında, tam olarak 48.000 cam şişe kullanılmış!

Minyatür Kitap Müzesi, Bakü

Dünyanın ilk ve tek minyatür müzesi Bakü’de bulunan Minyatür Kitap Müzesi! Ve en büyük minyatür kitap koleksiyonu olduğu için de Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. Müzede 7.5 santimetreden küçük kitaplar minyatür sayılıyor, toplamda 5.600 kitap ziyaretçilerini bekliyor!

Gobustan (Qobustan) Milli Parkı

Ülkenin önemli tarihi yerlerinden biri olan Bakü’ye 64 km uzaklıktaki Gobustan’da antik mağaralar, kalıntılar, çamur volkanları ve grizu kayası oluşumları var. Bölgedeki dağlar Büyüktaş, Küçüktaş, Jıngırdağ ve Yazılı Tepe devletin koruması altında.

Diğer gezilecek yerler için de aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

Azerbaycan’da Gezilmesi Gereken 25 Yer
Azerbaycan Gezi Rehberi

Azerbaycan mutfağından bazı Azeri yemekleri aşağıdadır. Deneme imkanınız olursa denemelisiniz.

Yarpaq dolması (Yaprak sarması),Kelem dolması (Lahana sarması),Badımjan dolması (Patlıcan dolması),Kabab (Kebap),Balıq (Şişte mersin balığı yaygın ), Dograma (Yoğurt, patates, soğan, salatalıkla yapılan soğuk çorba),Duşbara (Kıymalı bir sulu mantı türü Azeri yemeği), Lavangi (Ceviz ve otlu tavuk dolması), Lüle kabab (Urfa kebaba benzer Azeri yemek çeşidi)

Piti (Koyun eti, nohut, safranlı güveç) , Tika kabab (şaşlık) (Şiş kebap) , Bozbaş (Kuzu etli çorba)

4. Suriye

Suriye Bayrağı

Vizesiz.

90 gün.

6 ayda 1 kez giriş yapılabilir.

Başkent : Şam

Komşuları Irak , İsrail , Lübnan , Türkiye , Ürdün.

Para birimi Suriye Lirası’dır.

1 Suriye Lirası = 0.011117 tl

Gezilecek Yerler;
Azem Sarayı

Osmanlılar zamanında Şam Valisi olan Esad tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan bu sarayda birbirinden güzel el sanatı eserleri sergileniyor.

Nur-ad Din Şifahanesi

Günümüzde müze olarak kullanılan ve dünyanın en eski hastanesi olarak anılan Nur-ad Din Şifahanesi‘nin yapılışı 12. yüzyıla dek uzanıyor.

Hamidiye Çarşısı

Osmanlı döneminde inşa edilen bu tarihi çarşıdan geleneksel Suriye el sanatları, gümüş ve altın takılar, giyim, kumaş gibi pek çok eşya ve malzeme satın alabilirsiniz.

Süleymaniye Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Külliyesi, Türk ve Suriye mimarisinin izlerini taşıyor.

Emeviye Camisi

Pek çok din için önemli bir yere sahip olan bu tarihi cami, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Hicaz Tren İstasyonu

Medine ve Şam arasındaki ulaşımı sağlamak için yapılan Hicaz demiryolu, 1900’lü yıllarda Sultan Abdülhamit tarafından inşa ettirildi.

Eski Şehir Bölgesi

Ortasında Emeviye Camisi’nin yer aldığı çevresi şehrin eski surlarıyla kaplı olan Eski Şehir Bölgesi, sarayları, kervansarayları, camileri, kafeleri, pazarları ve labirent sokakları ile Şam’ın görülmeye değer noktalarından.

Diğer gezilecek yerlere aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Suriye’de Gezilecek 10 Yer

Suriye’ye gidince Mutabbal , Humus , Fettuş ,Yoğurt Çorbası , Arak , Falafel , Harire , Şark Pilavı denenmesi gereken yiyecekdendir/içeceklerdendir.

5. Lübnan

Lübnan Bayrağı

Vizesiz.

90 Gün.

Başkent : Beyrut

Komşuları İsrail , Suriye.

Para birimi Lübnan Lirası’dır.

1 Lübnan Lirası = 0.0038 tl

Gezilecek yerler;
Güvercin Kayaları

Beyrut’un Rouche bölgesinde bulunan ve kentin imgelerinden olan doğal bir oluşum. Lübnanlılar, bu iki kayanın gökten öylece düştüğüne inanıyor.

Jeitta Grottoes ve Dog River

Beyrut’a 20 km uzakta yer alan ve Lübnan’ın doğa harikası yerlerinden biri. 9 km, 2 katlı labirent galerilerden ve devasa sarkıt ve dikitler oluşan bir mağara.

Bekaa Vadisi, Baalbek ve Ksara

Bekaa Vadisi, Lübnan Dağları ile Suriye sınırında yer alan, genişliği 20 km, uzunluğu ise 200 km olan bir vadi.

Fakra

Beyrut’a 55 km uzaklıkta yer alan ve Roma dönemi antik kalıntıları ile 1550 metre yükseklikte bulunan bir yerleşim yeri.

Diğer gezilecek yerler için aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz.

Lübnan Gezilecek Yerler
Beyrut’ta Gezilecek Yerler : Lübnan Beyrut’ta Görülecek 23 YER

Lübnan’da yenilebilcekler ; Mamul Kurabiyesi , Kibbe Lebeniye , Falafel , Etli Humus , Tabbule Salatası ,Pita ,Kafta ,Kubbah , Almaza Birası ,Maluf , Lahm Biajeen

6. Filistin

Filistin Bayrağı

Vizesiz.

30 gün.

Başkent : Ramallah, Doğu Kudüs

Komşuları İsrail, Ürdün, Mısır.

Para birimi Yeni İsrail Şekeli’dir. (Mısır lirası, Ürdün dinarı de kullanılır )

1 Yeni İsrail Şekeli = 1.61 tl

Gezilecek Yerler ;
Mescid-i Aksa-Kudüs

Elbette Kudüs’e adım atar atmaz ilk ziyaret mekanı Mescid-i Aksa olması gerekir, zira Mescid-i Aksa kadar bizlere hasrettir.

Ulu Camii

Yaklaşık 500 yaşındaki bu cami yıllar içinde defalarca restore edilmiş. Tarihî Filistin şehirlerinden Akka’daki Cezzar Ahmed Paşa Camii ve Remle’deki Ulu Cami ile benzerlikler taşıyan Fatıma Hatun’un mirası, Osmanlı’nın bu topraklardaki en eski eserlerinden biri sayılıyor

Diğer gezilecek yerlere aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

15 Kutsal Mekanı ile Filistin Rehberi | Suffagâh

Yenmesi gereken yemekler ; Kubbu , Musahan , Mansaf , Arak , Kidra , Sumakiyye

7. Ürdün

Ürdün Bayrağı

Vizesiz.

90 gün

Başkent : Amman

Komşuları Irak , İsrail , Suriye , Suudi Arabistan.

Para birimi Ürdün Dinarı’dır.

1 Ürdün Dinarı = 8.07 tl

Gezilecek Yerler ;
Petra Antik Kenti

MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatiler’e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür

Ancak yapılan son araştırmalarda Petra’daki El-Khazneh’nin (El-Hazne) altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir.

1812 yılında İsviçreli gezgin Johann Burckhardt tarafından yeniden keşfedilmiştir. 6 Aralık 1985 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine dahil edilen antik kent, 7 Temmuz 2007 tarihinde ise Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir. Peru’da yer alan Machu Picchu ile kardeş şehirdir.

Jerash Antik Kenti

Orta Doğu’nun en iyi durumdaki Roma şehirlerinden biridir.

Madaba (Medeba)

Tarihi Kral Yolu üzerinde yer alan Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir şehir.

ÖLÜDENİZ — LUT GÖLÜ

Göldeki tuz oranı %32.4 olduğundan kaldırma kuvveti çok fazladır. Batma şansınız neredeyse yoktur.

Gezilecek yerler haritasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Diğer gezilecek rotalara aşağıdaki yazılardan ulaşabilirsiniz.

ÜRDÜN’DE GEZİLECEK YERLER | Biz Evde Yokuz
ÜRDÜN GEZİLECEK YERLER | Gezgin Çift

Yenmesi gereken yemekler ; Fattoush salatası , Humus , Maklube, Mansaf , Alayet bandora , Shawarma

8. Irak

Irak Bayrağı

Kapıda Vize.

30 Gün.

Direk Bağdat, Basra, Necef ve Musul’a seyahatlerinde sınırda vize alabiliyor.bkz

Başkent : Bağdat

Komşuları İran , Kuveyt , Suriye , Suudi Arabistan , Türkiye , Ürdün.

Para birimi Irak Dinarı’dır.

1 Irak Dinarı = 0.0048 tl

Gezilecek Yerler ;

Erbil Kalesi

2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesinde. Şehrin en ünlü turistik yapıları arasındaki bu tarihi kalenin çevresi de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Qeyseri Çarşısı

Irak’ın geleneksel kültürünü görüp, yöresel lezzetlerini ve otantik eşyalarını bulabileceğiniz eski bir alışveriş noktası.

Abbasi Sarayı

Abbasiler döneminde inşa edilen ve o dönemden bu yana ayakta kalabilen tek Abbasi yapısıdır.Günümüzde Al-Mustansereyya Üniversitesi’nin binası olarak kullanılan Abbasi Sarayı, muhteşem mimarisi ve Dicle Nehri’ni gören nefis manzarasıyla ülkenin en görkemli ve etkileyici yapılarından.

Al-Şehid Anıtı

‘Şehitler Anıtı’ adıyla da bilinen yapı, Irak-İran savaşında ölen Iraklı askerlere ithafen başkent Bağdat’ta inşa edilmiştir. Iraklı mühendis Saman Kamal ile heykeltıraş ve sanatçı İsmail Fettah Al Türk tarafından tasarlanan yapı, başkentin en değerli simgelerinden biridir.

Al-Faw Sarayı

İran ve Orak arasında yaşanan savaş sonrasında, El-Faw Yarımadası’nın geri kazanılması sebebiyle inşa edilmiştir.

Irak Ulusal Müzesi

Geçmişi beş bin yıl öncesine uzanan eserleriyle de adını duyuran bu müze, Amerikan işgali döneminde uzun süre kapalı kaldıktan sonra 2009 yılında yeniden ziyarete açıldı.

Hatra Harabeleri

Selevkos İmparatorluğu tarafından Milattan Önce 3. veya 4. yüzyılda kurulduğu bilinen tarihi kentten geriye kalan eserleri ve kalıntıları görebileceğiniz .

Kazimeyn Camii

Altın kubbeler ve dev avizelerle süslü görkemli tasarımıyla göz kamaştıran , içinde Şii inancına mensup İmam Musa el-Kazım ve İmam Muhammed Taqi’nin türbelerinin de yer aldığı cami, savaş döneminde oldukça hasar gören dini yapılardan.

Diğer gezilecek yerlere aşağıdaki yazıdana ulaşabilirsiniz.

Irak’da Gezilecek 10 Yer
Bağdat’ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Süleymaniye Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 9 Yer | Biletbayi.com

Yenmesi gereken yemekler ; Erbil Kebabı , Biryani, Salatalık Dolaması , Banya , Küpe , Tepsi , Kubbe çorbası , Samak , Mashwi bil-Summaq , Kileyçe , Zilbiye , Sulu Dolma , İçli Pilav

Daha fazla yiyecek içecek için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Irak’ta Ne Yenir Ne İçilir Listesi | ENUYGUN

9. Kuveyt

Kuveyt Bayrağı

Kapıda Vize.

90 Gün.

Başkent : Kuveyt

Komşuları Irak , Suudi Arabistan.

Para birimi Kuveyt Dinarı’dır.

1 Kuveyt Dinarı = 18.79 tl

Gezilecek Yerler ;
Kuveyt Kuleleri

Sharq bölgesindeki Arabian Gulf Road’da bulunan Kuveyt Kuleleri, Kuveyt’teki ünlü simgesel yapılardan biridir.

Kurtuluş Kulesi

Kuveyt kurtuluşunun simgesi, ülkenin dirilişinin temsili, Kuveyt’teki ikinci en yüksek kule ve dünyanın beşinci en büyük telekomünikasyon kulesidir . Paris‘teki Eyfel Kulesi’nden 40 metre daha uzundur.

Doha Köyü

Balıkçılık ile ünlü olan köy, geleneksellikten taviz vermeden ilerleyişini sürdürüyor.

Failaka Adası

Kuveyt’te en çok ziyaret edilen turistik yerler arasındadır. Basra Körfezi’nin kuzey kesiminde yer alan ve Kuveyt Şehri’nden 20 kilometre uzakta bulunan bölgede ülkenin en önemli ada parçacıkları var.

Büyük Camii

Şehrin göbeğinde yer alan Büyük Camii, Kuveyt’in en büyük camisidir.

Yeşil Ada

Yapay ada, Kuveyt’in en popüler tatil destinasyonu olmasına rağmen vadedilen atmosferinden bir şey kaybetmiyor.

Listenin devamı için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Kuveyt Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer | Biletbayi.com

Yenmesi gereken yemekler ; Marag , Kuwaiti Biryani , Harees , Dakos , Murabyan , Gers Ogaily , Luqaimat , Balah El Sham , Mutabbak , Kakuleli Kave , Lahm Bilbayt , Basal Mahshi .

10. Bahreyn

Bahreyn Bayrağı

Vizesiz.

90 gün.

Başkent : Manama

Bahreyn bir ada ülkesidir.

Para birimi Bahreyn Dinarı’dır.

1 Bahreyn Dinarı = 15.17 tl

Gezilecek Yerler ;
Manama

Manama’da aktar ve halıcılar önemli yer tutuyor. Kentin Portekiz ve Pers etkili geçmişi hakkında bilgi edinmek isterseniz

Riffa

Bahreyn’in en ünlü otantik çarşıları caddelerde sıralanmış durumda. Modernizmin ve antik zamanların birleştiği yerde, Orta Doğu’nun en ünlü golf sahalarından biri bulunuyor.

Juffair

Bahreyn’in kıyısındaki takımadalar muhteşem planı ile ders vermektedir.

Muharraq

Dilmun Medeniyeti’nden gelen bir yerdir. Buranın refah seviyesini ise Yunanlılar belirlemiş.

Hamad

Bahreyn’de bazı şehirler antik, bazı şehirler modern görünümlüdür. Hamad, modern görünüme sahip olanlardan. 1980’den itibaren istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor.

A’Ali

Isa ile Bahreyn’in batı kıyıları arasında bulunan A’Ali, küçük bir köydür. Sanat ve el sanatları merkezi ülkece bilinen yerlerdir. Özellikle çanak çömlekleri ile ünlüdür.

Bahreyn Kalesi

UNESCO Dünya Mirası olan Bahreyn Kalesi, Manama’nın batısındaki çöl tepelerinin üstündedir.

Sitra

Basra Körfezi’nde bulunur ve Bahreyn’in doğusundadır. Ada, petrol şirketlerinin yanı sıra balıkçılar tarafından da kullanılmaktadır.

Arat Kalesi

15. yüzyılda yapılan Arat Kalesi, ülkenin bir başka tarihi yapısıdır. Muharap şehrinde bulunur ve her gün ziyarete açıktır.

Kur’an Evi

Müze kıvamında bir yerdir. Dünyanın en önemli el yazması Kur’an’ları burada sergileniyor.

Gezilecek yerlerin devamı için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

Bahreyn’de Gezilecek Yerler Listesi
Bahreyn Gezilecek Yerler

Denemeden gelinmeyecek yemekler ; Machboos ,Kebab Bakhtiari ,Samosa , Roti , Gahwa , Falafel , Muhammar ,

11. Katar

Katar Bayrağı

Vizesiz.

30 gün.

Başkent : Doha

Komşusu Suudi Arabistan.

Para birimi Katar Riyali’dir.

1 Katar Riyali = 1.57 tl

Gezilecek Yerler ;
The Pearl Qatar — İnci Adası

Petrolün bulunmasından önce Katarlılar geçimlerini balıkçılık ve özellikle inci ticaretiyle sağlıyorlarmış. Bunun anısına sahile büyük bir istiridye ve inci heykeli yapılmış. Bu bölgeye İnci Meydanı deniliyor.

Doha West Bay

Doha West Bay iş merkezlerinin toplandığı ve devasa gökdelenlerin yer aldığı bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Öyle güzel bir görüntüsü var ki bir an kendinizi Amerika’da sahilden Manhattan’a bakıyor zannediyorsunuz.

Katar Kültür Köyü

2010 yılında Arap Kültür Mirasının başkenti seçildiğinde açılan mekanda çağdaş sanat eserleri sergileniyor.

Diğer görülmesi gereken yerlere aşağıdaki yazılardan ulaşabilirsiniz.

Doha Gezilecek Yerler | Katar Gezi Rehberi – yoldaolmak.com
Katar Gezilecek Yerler
Vizesiz Katar’da Gezip Görülecek Yerler: Katar Gezi Rehberi
Katar Gezilecek Yerler

Denenmesi gerek yemekler ; Fahsa , Künefe , Karak Çayı , Falafel , Khaboos, Dukka , Hand Pulled Noodle , Maftool

Yemeklerin devamı için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Katar’da Ne Yenir: Doha Yeme İçme Rehberi | Katar Gezi Rehberi

12. Birleşik Arap Emirlikleri

BAE Bayrağı

Online Vize

60 günde 28 gün.

Başkent : Abu Dabi

Komşuları Umman , Suudi Arabistan.

Para birimi Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi’dir.

1 Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi = 1.56 tl

Gezilecek Yerler ;
Burj Khalifa

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ünlü yapılarından biri ve Dubai’nin simgesidir. Dünyanın en uzun yolculuk yapan asansörünün burada olduğu iddia ediliyor.

Sheikh Zayed Camii

Şeyh Zayed Camisi çağdaş tasarım ve eski işçilik kullanılarak yapılmış bir eserdir.

Palmiye Adaları

Palmiye Adaları Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’ de Basra Körfezi kıyısında bulunan yapay takımadalar topluluğudur.

Ferrari Dünyası

Araba tutkunu veya F1 takipçisiyseniz Ferrari Dünyası tam size göre. Ferrari’nin yarattığı dünya içinde hız treni, simülasyonlar, meşhur araçlar gibi şeyler var.

Daha fazla gezilecek yerler için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Gezilecek 10 Yer
Birleşik Arap Emirlikleri gezilecek yerler: Dubai gezi rehberi…

Denenmesi gereken yemekler ; Assida , Balaleet , Safranlı Çay , Falafel ,Foul Mudammas , Harees , Humus , Hurma , Shawarma , Tabbouleh , Umm Ali .

Yiyeceklerin ayrıntılı incelemesine aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ne Yenir, Ne İçilir

13. Umman

Umman Bayrağı

Kapıda Vize

30 gün.

Karadan, havadan veya deniz yoluyla gelmiş olun, sınır kapısından vize alınabiliyor.

Başkent : Maskat

Komşuları Birleşik Arap Emirlikleri , Suudi Arabistan , Yemen

Para birimi Umman Riyali’dir.

1 Umman Riyali = 14.86 tl

Gezilecek Yerler ;
Royal Opera House Muscat (Kraliyet Opera Binası)

1100 kişilik kapasitesiyle Umman mimarisini yansıtan bina; opera binası, konser tiyatrosu, oditoryum, lüks restoranlar ve bahçelerden oluşuyor.

Al Alam Palace (Al Alam Kraliyet Sarayı)

Sultan Qaboos’un altı kraliyet ikametinden biri olan saray, mevcut Sultan’ın yedinci direkt dedesi olan İmam Sultan bin Ahmed tarafından yaptırılmış.

Wadi shab ve Sink hole — Hawiyat Najm Park

Ülke çöl ikliminin yanı sıra vadileriyle de ünlü. Wadi shab‘a doğru yol alırken turkuvaz renkleri arasında yüzmek için Sink hole‘de uğramadan geçmemek gerekir.

Diğer gezilecek yerler için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz.

Sinbad’ın ülkesi: Umman
Umman’da Görmeniz Gereken Yerler | Turna Blog

Denenmesi gereken yiyecekler ; Humus ,Kabsa ,Omani Madrouba ,Mushaltat , Umman ekmeği , Shuwa ,Umman Usulü Gözleme ,Cevizli patlıcan salatası , Sebzeli pilav, Balık yemekleri , Meshkak , Helva , Palmiye meyvesi , Harees , Meyve suları , Kakule kahvesi , Laban , Sütlü çay

Yiyeceklerin ayrıntılı incelemesine aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Umman’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Leziz Umman Yemekleri

Diğer Asya Kıtası yazılarında görüşmek üzere. ?


Bana ulaşabileceğiniz iletişim adresleri ;


Kaynakça

  1. https://www.bizevdeyokuz.com/guncel-vizesiz-ulkeler-vize-istemeyen-ulkeler
  2. http://www.bayraklar.info
  3. http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa
  4. https://mapchart.net
  5. https://www.diplomasi.net/kitalar-ve-ulkeler/
  6. https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/gurcistan-gezilecek-yerler-kulturel-hazineleri-ile-gurcistan-gezi-rehberi/
  7. https://gezipgordum.com/batum-gezilecek-yerler/
  8. https://yoldaolmak.com/batum-ne-yapilir-ne-yenir-eglence-gorulecek-yerler.html
  9. https://www.turna.com/blog/ermenistan-gezilecek-yerler
  10. https://www.uzakrota.com/ermenistan-gezi-rehberi/
  11. https://blog.biletbayi.com/ermenistan-gezilecek-yerler.html
  12. https://blog.obilet.com/azerbaycanda-gorulmesi-gereken-yerler/
  13. http://www.celebialper.com/ulkeler/azerbaycan/azerbaycan-gezi-rehberi.html
  14. https://www.turna.com/blog/samda-gorulmesi-gereken-7-turistik-yer
  15. https://www.enuygun.com/ucak-bileti/suriye-de-ne-yenir-ne-icilir/
  16. https://www.birhayalinpesinde.com/beyrutta-gezilecek-yerler
  17. https://gezievreni.com/lubnan-gezilecek-yerler/
  18. http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-bir-tabak-daha-isteyeceginiz-lubnan-yemekleri-36920951/
  19. https://blog.biletbayi.com/lubnanda-ne-yenir-ne-icilir.html
  20. https://tr.wikipedia.org/wiki/Filistin_mutfa%C4%9F%C4%B1
  21. https://www.birhayalinpesinde.com/urdunde-yeme-icme-rehberi-urdun-yemekleri
  22. https://tr.wikipedia.org/wiki/Petra
  23. https://www.bizevdeyokuz.com/urdun-gezilecek-yerler/
  24. https://www.gezgincift.com/urdun-gezilecek-yerler
  25. https://www.turna.com/blog/irak-gezilecek-yerler
  26. https://www.enuygun.com/ucak-bileti/irak-ta-ne-yenir-ne-icilir/
  27. https://blog.biletbayi.com/kuveyt-gezilecek-yerler.html
  28. https://blog.biletbayi.com/kuveytte-ne-yenir-ne-icilir.html
  29. https://www.enuygun.com/ucak-bileti/kuveyt-te-ne-yenir-ne-icilir/
  30. https://blog.biletbayi.com/bahreynde-gezilecek-yerler.html
  31. https://blog.biletbayi.com/bahreynde-ne-yenir-ne-icilir.html
  32. https://www.turna.com/blog/bahreynde-ne-yenir
  33. https://blog.jollytur.com/katarda-gezip-gorulecek-yerler/
  34. https://yoldaolmak.com/katarda-ne-yenir.html
  35. https://blog.biletbayi.com/birlesik-arap-emirlikleri-gezilecek-yerler.html
  36. https://blog.biletbayi.com/birlesik-arap-emirliklerinde-ne-yenir-ne-icilir.html
  37. http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/sinbadin-ulkesi-umman-40318529
  38. https://blog.biletbayi.com/ummanda-ne-yenir-ne-icilir.html

Batı Asya Vizesiz Ülkeler” için bir yorum

Yorumlar kapalı.