Sagalassos Antik Kenti Hikayesi

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti aşkların ve imparatorların şehri olarak adlandırılır. Üniversiteyi okuduğum Isparta’ya yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan Sagalassos en son Isparta’ya gittiğimde ziyaret etmiştim. Ve çok etkilendiğim bir antik kent oldu. Sagalassos Antik Kenti ziyaretim sırasında çektiğim fotoğrafları öğrendiğim bilgilerle birlikte paylaşacağım.

Sagalassos Antik Kenti Nerede

Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırlarındadır. Burdur-Antalya kara yolunun 14. kilometresinden ayrılan bir yol ile Sagalossos Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Ağlasun’dan antik kente ulaşmak için biraz yokuş çıkmanız gerekmektedir. (Ağlasun-Sagalossos arası yaklaşık 7 km)

sagalassos antik kenti harita konumu

Sagalassos antik kenti’nin bulunduğu burdur ilçesi

Ağlasun

sagalassos antik kenti burdur
Sağdaki harita Antik kente yakın olan şehirler , soldaki harita Burdur Isparta ve Sagalassos’un haritasıdır.

Sagalossos Antik Kenti Nasıl Gidilir

Antik Kente gitmek için ilk olarak Burdur’un Ağlasun ilçesine gelmeniz gerekiyor. Ağlasun’a olan otobüs seferlerine aşağıdaki resimden ulaşabilirsiniz.

sagalassos antik kenti hareket saatleri

Resimden de gördüğünüz gibi antik kentin bulunduğu Ağlasun’a direk otobüs seferi Isparta, Burdur ve Antalya’dan vardır.

Burdur Ağlasun’dan Sagalassos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Ağlasun’a geldikten sonra 7 km uzaklıktaki antik kente gitmek için 3 yol vardır.

  • Taksi ile gidebilirsiniz.
  • Otostop çekebilirsiniz.
  • Yürüyebilirsiniz

Ben yürüyerek giderim derseniz bu biraz yorucu olabilir. Ben biraz yürüdüm sonra yoruldum otostop çektim :d

Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti

Sagalossos Antik Kenti’ne giriş ücreti 14 tldir. Müze kart geçerlidir. bkz

Sagalassos Antik Kenti Tarihi

Sagalassos Antik Kenti, antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer alıyordu. Dağlık bir alanın bitişiğinde yer alan Sagalassos’ta ilk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının korunarak geldiği nadir antik kentlerdendir.

Kentin planı ve üzerine kurulu olduğu dağın teraslı yapısı sayesinde ziyaret edenleri etkiliyor.

Sagalassos Antik Kenti Unesco

En az bin yıllık seramik üretimi ile Sagalassos antik dönemlerdeki en uzun seramik üretimi merkezi olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne alınmıştır. Yine bu özelliği sayesinde UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne önerilmektedir.

Sagalassos’ta Milattan Önce 3000’de ilk yerleşim izlerinin fark ediliyor. Sagalassos, MÖ 1600’lerde Pisidia bölgesindedir. Büyük İskender’in fethine kadar pek adı duyulmuyordu.

Sagalassos ve Büyük İskender

Büyük İskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmak istemesiyle Sagalassos tekrar tarih sayfasındaki yerini alır. Batı Toros dağlarının kollarından biri olan Akdağ üzerinde, 1450–1700 metreler arasında kurulu Sagalassos, Büyük İskender’in ordusuna karşı büyük bir savunmada bulunur.

Pisidia’nın en cesur ve en savaşçı halkının yaşadığı Sagalassos, kanlı bir savaş sonucunda Büyük İskender tarafından ele geçirilir. Beş yüz kişinin hayatını kaybettiği savaş (MÖ 334), kentin hemen önündeki tepede yaşanır.

Pisidia’nın Önemli Şehri Sagalassos

Büyük İskender’den sonra şansı açılan ve Helenistik dönem boyunca (MÖ 333–25) Pisidia bölgesinin en önemli ikinci kenti olan Sagalassos, MÖ 25 yılında Roma egemenliği altına girer.

Bölgenin en önemli şehri

M.S 1. yüzyılın ortasında da, bölgenin en önemli ve büyük şehri haline gelir. M.S 3. yüzyılın başına kadar mimari yönden en parlak devrini yaşayan, görkemli yapılarla donatılan kent, MS 518’de ağır bir deprem geçirir. Yıkılan yapılar tamir görüp yenilense de MS 7. yüzyılda yaşanan yeni bir deprem, hem kenti yok eder, hem de su kaynaklarını kapatır.

Mutlaka görmeniz gereken yerler

sagalasos yerleşke haritası
Sagalassos antik kenti gezi rotaları

1-ANTONİNLER ÇEŞMESİ

Efsanelerden ve anlatılardan güç olan yapıları her zaman daha cazibeli bulmuşumdur. İşte Sagalassos‘un güzelliğine daha da anlam katan ve günümüze çok iyi bir şekilde korunarak ulaşan Antoninler Çeşmesi de, görsel olarak göz dolduran bir güzelliğe sahip. Bu çeşmeden aynı anda su içenlerin sonsuz bir aşkla kavuşacağına inanılan çeşmenin tarihi, 2000 yıl öncesine dayanıyor. Roma imparatoru Markus Aurelius tarafından Roma’nın ihtişamının bir göstergesi olarak inşa edilmiş. Şehrin meydanındaki agorada yer alan çeşme günümüzde halen suyu akan muhteşem bir eser.

antoninler çeşmesi

2-DANS EDEN KIZLAR VE HERON

Üzerine birbirinin eteklerinden tutmuş kabartmalarla resmedilen dans eden kızların bulunduğu heron, imparatorluğun nişanesi olarak inşa edilmiş. Antik çağlarda heronlar imparatorların kahramanlıklarının bir nişanesiydi.

3-KÜÇÜK ÇEŞME VE KÜTÜPHANE

Adının küçük olduğuna bakmayın, aslında oldukça büyük bir yapı. Sadece Antoninler Çeşmesi‘ne oranla çok daha küçük olduğu için bu isimle anılıyor. Milattan önce 50–25 yıllarında inşa edilen çeşmenin hemen yanında tabanı yekpare mozaik ile kaplanmış kocaman bir kütüphane mevcut.

sagalasos antik kenti küçük çeşme

4-TİYATRO

Tiyatronun yapımına MS.120 civarında başlandığı düşünülüyor. Bu dönemde İmparator Hadrian’ın Sagalassos kentini, Pisidya Bölgesi‘nin imparatorluk kült merkezi ilan etmesiyle inşasına başlanmış. 9000 izleyici kapasiteli tiyatroda her yıl Pisidya halkı için kutlamalar ve gösteriler düzenleniyormuş.

sagalassos antik kenti tiyatro

Burdur’a gitmişken Eğirdir Gölünü de ziyaret etmelisiniz. Eğirdir Gölü yazım için buraya tıklayınız.

Burdur’da yer alan başka bir antik kent olan Kibyra Antik Kenti yazıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kibyra Antik Kenti ve Medusa Mozaiği

Diğer antik kent yazılarımdan bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Başka bir yazıda görüşmek üzere.

p.s : bütün fotoğraflar kendi çekimimdir.