Olimpos Antik Kenti (Olympos)

Olimpos Antik Kenti, Likya Birliği’nin en doğusudur. Antik kentiyle ve plajıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Olympos Antik Kenti Nerede

Olimpos Antik Kenti Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırları içerisindedir. Kumluca’ya 28 km uzaklıktadır.

Olimpos Antik Kenti Nasıl Gidilir

  • Antalya’dan kendi aracınızla geliyorsanız Kemer’i 30 kilometre geçtikten sonra Olimpos yol ayrımından 11 kilometre aşağı giderek antik kente ulaşabilirsiniz.
  • Eğer kendi aracınızla Kumluca tarafından geliyorsanız Adrasan tabelasından aşağıya inerek Olimpos tabelalarını takip edebilirsiniz.
  • Otobüs ya da dolmuş kullanmak isteseniz ise ;
    • İlk olarak Kumluca tarafından dolmuş ile Olimpos yol ayrımına geleceksiniz. (7.5 tl) Daha sonra ise Olimpos yol ayrımından Olimpos dolmuşlarına binerek antik kente ulaşabilirsiniz. (7.5 tl)
    • Adrasan tarafından gelmek isterseniz Olimpos dolmuşları ile antik kent girişine kadar gidebilirsiniz. (7.5 tl)
    • Kemer ya da Antalya tarafından ise Olimpos yol ayrımına giden her hangi bir araçla gelebilirsiniz. Daha sonra ise Olimpos dolmuşları ile antik kent girişine gidebilirsiniz.
Olimpos Antik Kenti

Olimpos Giriş Ücreti Ne Kadar

Olympos Antik Kenti’nin ve plajın girişi aynı yerdendir. Antik kentin girişi 30 tldir. Bu ücretle hem antik kente hem de plaja girebilirsiniz. Ama benim tavsiyem girişte 60 tlye (öğrenciye 30 tl) müze kart alıp 1 yıl boyunca müze ve ören yerlerine ücretsiz girebileceğiniz müze kartı satın almanızdır.

Olimpos Antik Kenti Tarihi

Kentin kuruluşu ile ilgili önemli bilgiye sahip olmamazı rağmen kentte yapılan yüzey araştırmalarından sonra kentte ilk yerleşimin milattan önce 300’te Helenistik Dönem izleri taşımakta.

Olimpos Antik Kenti

Yunan tarihçi Strabon’un kayıtlarında antik kenti adı Artemidoros‘tur. Olimpos Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip altı şehirden biridir ve Likya’nın doğusunu temsil etmektedir.

Antik kaynaklarda Olympus’un kaydı ilk defa milattan önce 78 yılında, Sicilya’daki Roma Valisi Servilius Vatia‘nın zamanın en büyük korsanı Zenicetes‘i deniz savaşında yendiği yıl rastlanır. Gemilerini Porto Ceneviz ve Sazak koyları (Adrasan’da tekne turu yaparsanız göreceğiniz koylardan bazıları) civarda sakaklayarak tüm kıyı şeridini hakimiyeti altına alan Zenicetes, Olympos’u da kendisine kale yaptığı tahmin edilmektedir.

Günümüze ulaşmış kalıntılar genelde ağaçlar içinde kalmıştır. Tüm kalıntılar denize doğru akan ırmağın iki tarafında kalmaktadır. Irmak antik çağda köprü ile birbirine bağlıydı. Hatta bu köprünün bir bölümü ayaktaymış ama ben gittiğim kaldırmışlardı.

Olimpos Antik Kenti

Şehrin görülebilir önemli yapısı ise ırmak ağzında tapınak kapısıdır. İon düzeninde olan Roma İmparatoru Markus Aurellius adına yapılmıştır.

Antik kent içinde bir çok lahid vardır. Bunlardan en ilgi çekici olanı ise Kaptan Eudomus’un Lahdi‘dir. Bu lahdin üzerindeki şiiri aşağıdan okuyabilirsiniz.

Antik kentte bulunan bazı lahidleri aşağıdan görebilirsiniz.

Olimpos Antik Kenti Antimokhos Lahdi

Antimachos ve ailesine ait bu lahit, Lykiarkh Marcus Aurelius Arkhepolis’in anıtsal mezarı gibi kentin kuzey kısmında yer alır. 

Arkhepolis’in Anıtsal Mezarı

Olymposlu Lykiarkh Marcus Aurelius Arkhepolis’in anıtsal mezarı ve Antimakhos’ın lâhdi yer almaktadır. Lykia tipi lahdin etrafı Bizans dönemine ait yapılarla kuşatılmıştır.

Antik kentin doğusunda, sahilden 300 m ileride carettalarının yumurta bıraktığı Çıralı yerleşkesi yer alır.

Olimpos’a 5 km uzaklıkta Yanartaş (sürekli ateş yanıyor) vardır. Günümüzde, ormanın içerisinde, açık bir kayalık alanda 20 kadar alev bacası vardır. Yapılan analizler sonucu yanan gazda bol miktarda metan olduğu tespit edilmiştir. Bu gizemli alevlerin keyfini en iyi karanlıkta çıkarabilirsiniz.

Olimpos Adı Nereden gelmektedir

Kent adını 16 kilometre kuzeyindeki Toroslar’ın batı uzantılarından biri olan 2375 m yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alır.

Olimpos’ta Kimler Yaşamış

Tanrıların kralı Zeus’un yaşadığı yer olan Olimpos’ta Zeus dışında Yunan mitolojisinde 12 tanrının evidir. Bu tanrıları ve görevlerine bakalım.

  • Zeus tanrıların kralı, en büyük tanrı, Olimpos’un ve tanrılar da dahil olmak üzere her şeyin yöneticisi.
  • Hera Zeus’un karısı, evliliğin tanrıçası.
  • Poseidon Okyanusların, denizler aleminin tanrısı. Zeus’dan sonra gelen 2 büyük tanrıdan biri (diğeri Hades).
  • Hades yer altının ve ahiretin tanrısı, ölen insanların ruhlarıyla o ilgilenir, Zeus’dan sonraki en büyük 2 tanrıdandır (diğeri Poseidon).
  • Athena zekâ, sanat, eğitim ve savaş tanrıçası.
  • Ares savaş ve kahramanların tanrısı.
  • Hephaistos ateşin ve demirciliğin tanrısı. Tanrıların demircisi.
  • Apollo müzik, sağlık ve şifa tanrısı.
  • Artemis avcılığın ve hayvanların tanrıçası.
  • Hermes hırsızların ve yolcuların tanrısı.
  • Afrodit aşkın, cinselliğin ve fiziki güzelliğin tanrıçası.
  • Hestia evin, ailenin ve ocağın tanrıçası.
  • Demeter doğanın, tarımın ve bereketin tanrıçası.
  • Dionisos sarhoşluğun ve şarabın tanrısı.

Olimpos Antik Kenti Efsanesi

Bellerophon ve Chimera Efsanesi

Yanartaş’ın adı Bellerophon ve Chimera efsanesinde geçmekte. Korith prensi Bellerophon’un, Argos Kralı Proitos’un karısı Sthenetoia ile bir ilişkisi olduğu iddia edilir. Bunun üzerine Argos kralı, prensi Likya Kralı Iobates’e, içinde prensin öldürülmesi gerektiği yazan gizli bir mesajla gönderir. Iobates, Bellerophon’a, aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu, nefesinden ateşler saçan Chimera adlı bir canavarı öldürme görevini verir.

Bellerophon, Tanrıça Athena’nın yardımıyla uçan at Pegasus’u yakalar. Kurşun uçlu bir mızrakla Chimera’yı ağzından vurur. Kurşun, Chimera’nın alevler saçan ağzında erir ve canavarı öldürür. Iobates, Bellerophon’a ikinci görev olarak vahşi, savaşçı Solymi (Termessian) kabilesiyle savaşmasını emreder. Bu görevi de başaran Bellerophon’a, daha sonra da Amazon’larla savaşması görevi verilir.

Kendisine verilen tüm görevleri başaran Bellerophon, Likya’ya dönüş yolunda en cesur Likyalı askerler tarafından pusuya düşürülür, fakat bundan da sağ çıkmayı başarır ve Likya’ya bir kahraman olarak girer. Iobates, Bellerophone’a krallığının yarısını ve kızlarından birini vererek onu onurlandırır.

Olimpos Plajı

Antik kentin girişinden geçtikten sonra karşınızdaki yolu takip ederek antik kent kalıntılarını göreceksiniz. Bu yolun sonunda ise Olimpos Plajı vardır. Plajı pek beğenmedim ben kirliydi. Olimpos Plajı’nın bir tarafı da Çıralı Plajı olarak geçmektedir. Antik kenti ziyarete gelmişken denize de girmenizi tavsiye ederim. Hatta ırmağın soğuk suyuna da girebilirsiniz.

Olimpos Antik Kenti plajı
Olimpos Plajı ve Irmak

Olimpos Antik Kenti Likya Yolu

Olympos Antik Kenti civarınında Likya Yolu’nun yürüyebileceğiniz 7.5 kilometrelik etap bulunmaktadır.

Bazı antik kent yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar 1 2