Isparta Gezilecek Yerler

Merhaba arkadaşlar bu yazıda 5 yılımı geçirdiğim yerde Isparta Gezilecek yerler listesini paylaşıyorum ve Isparta’ya gelince kesinlikle yapmanız gerekenlerden bahsediyorum. Isparta’yı gezmek için en fazla 3 günün yeteceğini düşünüyorum. Isparta merkez ve bir kaç merkez dışı da geçmek isterseniz 2 gününüzü Isparta’ya ayırmalısınız. Kayak yapmayı seviyorsanız tabii bu gün sayısı daha da artacaktır. Çünkü Isparta’da Davraz kayak merkezi var.

Isparta Gezilecek yerler listesine başlamadan Isparta akdeniz bölgesinde olup komşuları  Antalya , Konya , Burdur ve Afyonkarahisar’dır. Akdeniz bölgesinde dediğime bakmayın kışları biraz soğuk geçer :d

ıspartanın türkiye haritasındaki konumu

Gezilecek / Görülecek yerler

1 – Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Isparta Belediyesi tarafından 2013 yılında hizmete sunulan müzemizde Anadolu Coğrafyasında Türkler tarafından kullanılan yaklaşık 3.500 adet halı, kilim ve etnografik ürünler sergilenmektedir. Müzemiz yaklaşık 3.200 m2 kapalı alana sahip hem yatay hem de dikey 11 katlı olmak üzere sergileme salonları, kulenin en son katında seyir katı Dünyanın en büyük 3 adet Isparta Gülü’nü içeren kompozisyona sahiptir.

2 – Ispata Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi

Isparta’nın eski yerleşme yerlerinden olan Turan Mahallesindedir. 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapı 1993 yılında Göller Bölgesi Projesi dahilinde restorasyon kapsamına alınmış; fakat fazla bir çalışma yapılamamıştır. 1999 yılında kilisenin çatısı tamamiyle yenilenmiştir.

3 – Isparta Gökçay Mesireliği

Isparta’yı kuşbakışı gören, etrafı bağ ve bahçelerle kaplı ve lokantaları bulunan bir piknik yeridir. Özellikle yaz aylarında panoramik bir görüntüye sahiptir. Gökçay Mesireliğinde çocukların doyasıya eğlenebileceği çocuk park ve oyun alanları vardır.

Yukarıdaki 3 madde birbirine yakın yerler.

4 – Isparta Gölcük Tabiat Parkı

Isparta’nın 12 km güneybatısında, İl merkezine 8 km mesafede bulunan Gölcük, deniz seviyesinden 1300 m yükseklikte olan bir krater gölüdür. Isparta ve yöre halkının günübirlik dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılayan bir tabiat harikası olarak özelliğini yıllardan beri korumaktadır.

5- Isparta Kuyucak Köyü (Lavanta Kokulu Köy)

Türkiye de keşfedilmeyi bekleyen gizli kalmış en önemli 9 yerden birincisi olarak gösterilen her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa’nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak lavanta tarlalarının Fransa’ya rakip olabilecek potansiyelli bir yerdir.

Lavanta sezonu aşağıdaki şekildedir:

Çiçek sürgünü (uyanma) Mayıs başında başlar

  • İlk çiçek görünmesi Haziranın 20 – 25’ini bulur
  • Olgunlaşma dönemi ise Temmuz 15 – 20 civarıdır
  • Lavantaların demet olarak kesimi Temmuz 15 – 20 civarında başlar
  • Lavantaların kurutmalık olarak kesimi Temmuz 20 – 25 civarında başlar
  • Lavantaların yağ ve su amaçlı olarak kesilmesi ve işlenmesi Ağustos 5 civarında başlar
  • Lavanta sezonu sonu Ağustos 25 – 30 civarındadır.

6- Isparta Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye’nin dördüncü büyük doğa harikası gölüdür. Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesine aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Eğirdir Gölü

7- Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi

Külliye şeklinde yapılan ve müzenin de yer aldığı yapılar, alana kurulmuştur. Külliye; cami, ana müze binası, kütüphane binası, lojman ve depo binalarından oluşur. Türkiye’nin 50 yıllık medeniyet mücadelesinde başbakan ve cumhurbaşkanı olarak da görev alan Süleyman Demirel’in yaşamından, deneyimlerinden örnekler, yurt içi ve yurt dışı gezilerinde kendisine verilmiş olan hediyeler, anı, şükran plaketleri ve fotoğrafları, yurt içi mizah yazarları tarafından değişik dönemlere ait karikatürler, Türkiye’nin kalkınmasında çok büyük önemi olan projelerin temel atma ve açılışlarına ait fotoğraflar çeşitli salonlarda sergilenmektedir.

8 – Isparta Davraz Kayak Merkezi

Isparta Davraz Kayak Merkezi

Davraz Dağı, 2635 m zirve yüksekliği ile, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovası’nı kuşatan dağ kütlelerinden biridir.  

Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, Isparta il merkezinin 26 km güneydoğusunda bulunmaktadır. 17.02.1995 tarihinde Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.

Kayak yapmasanız bile teleferiğe binin.

9 -Isparta Yazılı Kanyon

Isparta Yazılı Kanyon Hür İnsan

Yazılı Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan bir tabiat alanı. İsmi Yazılı Kanyon, çünkü kayaların üzerinde çok eskilerden kalma, Epiktetos’a ait “Hür İnsan” şiiri bulunuyor. Kanyonun girişindeki alabalıkçıdan balık satın alabilir ya da orada lezzetli balıklar yiyebilirsiniz. 

Daha detaylı yazı için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Yazılı Kanyon

10 – Aziz Paul Yolu (Türkiye’nin ikinci uzun mesafeli yürüyüş rotası)

Eski dönemlerde yaşanmışlığın izleri olan, suyu ve ağacı bol manzarası güzel bir yürüyüş rotası.Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 km doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında yer alan 500 km’lik ve yürümesi 27 gün süren işaretlenmiş bir rotadır.

Likya Yolu’ndan daha yabani bir rotadır, deniz seviyesinden başlar ve 2200 metreye kadar tırmanır. Yolun en orjinal korunmuş hali Yazılı Kanyon-müezzinler köyü-adada antik kenti arasıdır.

Daha detaylı yazı için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.

Aziz Paul Yolu

11 – Isparta Adada Antik Kenti

Isparta Adada Antik Kenti’nin ismi ilk olarak Artemidoros’da geçmektedir. Kent, 1888 yılında ilk olarak G. Hirschfeld ve aynı zamanda W.M. Ramsey tarafından tespit edilmiştir. Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ II. yüzyılda Termesosla Adada arasında yapılan bir anlaşma metninde geçmektedir.

12 – Isparta Kovada Gölü

Eğirdir İlçesi’nin 29 kilometre güneyinde bulunan Kovada Gölü, oldukça sığ bir göldür. 6534 hektar büyüklüğündeki milli park ve çevresinde, doğa araştırması, kamp yapma, yürüyüş, manzara seyretme, kuş gözlemciliği ve tırmanma yapılabilmektedir. 

13 – Isparta Melikler Yaylası

Doğada olmayı sevenleri her açıdan tatmin edecek konumlardan biri olan Melikler Yaylası Isparta il sınırlarındaki Aksu ilçesi, Yaka Köyü içinde. Etrafı sık çam ağaçları ile çevrili ve 1735 rakımda. Bu nedenle yazın dahi geceleri size soğuk yaşatabilir.

14 – Isparta Pisidia Antiokheia Antik Kenti

Kent meyilli ve kısmen kayalıklı bir arazi üzerine kurulmuştur. Kuzey ve batısından Hisarardı yolu, güneydoğusundan ise Antiochos (Hisarardı Çayı) geçmektedir. Yamuk planlı olarak tanımlanabilen kentte Roma ve Bizans Dönemi’ne ait yapı kalıntıları bulunmaktadır.

15 – Isparta Zindan Mağarası

Aksu Çayı boğazının güneye bakan yamacında, deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alır. 765 metre uzunluğunda olan mağaranın içi tamamen aydınlatılmıştır. Yatay yönde gelişmiş olan mağaranın içinde yürümek ve gezmek son derece rahat ve kolaydır.

Isparta Gezilecek yerler listesini burada bitiriyorum. Isparta’ya geldiniz fakat kısıtlı zamanınız var Isparta Gezilecek yerler listesinini tamamını yapamacaksınız o zaman Yapmadan Gitme listesi tam size göre.

Yapmadan Gitme

  • 7 Renkli Göl olan Eğirdir gölüne karşı Seyir terasta fotoğraf çekin
  • Davraz da Kayak yapın (bilmiyorsanız teleferiğe binin)
  • Isparta halı müzesine çıkın ve şehri tepeden seyredin
  • Aziz Paul Yolundan yürüyün

Isparta gezilecek yerler listesini burada bitiyorum. Başka bir yazıda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Isparta Gezilecek Yerler” için 2 yorum

Yorumlar kapalı.