İdebessos Antik Kenti

İdebessos Antik Kenti lahit tipi bakımından Pisidia ve Likya özelliklerinin birlikte kullanıldığı nadir kentlerden biridir.

İdebessos Antik Kenti Nerede

Antalya’ya 120 km, Kumlucaya 30 km uzaklıktadır.

İdebessos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi’ndedir. Google Maps’a Karacaören Kumluca yazarak konumu bulabilirsiniz.

İdebessos Antik Kenti google maps
google maps konumu için tıklayınız

İdebessos Antik Kenti Nasıl Gidilir

  • İlk olarak Karacaören Mahallesine gitmeniz gerekiyor.
  • Sonra tabelaları takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz.

İdebessos Antik Kenti’nin adı nereden geliyor

Ethnica (Bizanslı Stephanos tarafından hazırlanan coğrafya sözlüğü) sözlüğünde Likya kentlerinden biri olarak geçmektedir. Hierokles ise kentin adını yanlışlıkla İlebessos olarak yazmıştır.

Kentin adının anlamı ve nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir.

İdebessos Antik Kenti lahitler

Ama kentin adında yer alan ss ekinden dolayı Luviler (Luviler, Anadolu’da yaklaşık olarak M.Ö. 2300’e doğru ortaya çıkmış bir halktır) kökenli olduğu bilinmekte.

Bir kentin Luvi kökenli olduğunu nasıl anlarız ?

Kentin adında aşağıdaki sözcükler yan yana ise Luvi kökenlidir.

  • ss -> İdebessos
  • nd -> Arikanda
  • nt -> Xanthos gibi.

İdebessos Antik Kenti Tarihi

Kente gördüğümüz kalıntılar ağırlıklı olarak Helenistik ve Roma dönemine aittir. İdebessos bir Likya kenti olmakla birlikte komşusu Pisidia etkiside görülmektedir. Yazının devamında bahsedeceğim kalkan ve mızrak lahitleri bu etkinin en iyi örneğidir. Kent her zaman Likya Birliğinin üyesi olmuştur.

İdebessos Antik Kenti lahit kapakları

Kentte Arkeolog Nevzat Çevik (Myra-Andriake Kazı Başkanı) önderliğinde yapılan son çalışmalar 2000 ve 2008 yıllarında gerçekleşmiş. Bu çalışmalarda Helenistik döneme ait yazıt ve bazı duvar yazıları bulunmuştur.

Ele geçen yazıtta yerleşimin bir polis (şehir veya şehir devleti) olduğu ve Roma döneminde Akalissos‘un başını çektiği Kormos ile birlikte Sympoliteia (Sympoliteia, önceden bağımsız ve belki bazı amaçlar için kurumları ayrılmış topluluklarda, karakterleri ayrı iki ya da daha fazla komşu kentin, politik birleşimini kapsar.) üyesi olduğu ve 3 kentin tek bir oyla temsil edildiğini göstermektedir.

İdebessos Antik Kenti‘ne verilen isimler

  • Roma Dönemi sonrası Edebessos,
  • Hıristiyanlık döneminde Myra Metropolü içerisinde, adı Lebissos

Akropolün hemen altında bulunan 7 oturma sırasının gün yüzüne çıkarıldığı yaklaşık 600 kişilik küçük bir tiyatro bulunmaktadır. Sahne binası tespit edilmemiş tiyatro Helenistik dönem geleneğini yansıtır.

İdebessos Antik Kenti tiyatrosu
kaynak

Likyalılar mezarlıklarını (nekropoller) şehrin içine yaparlar. Mezar binalarıyla şehri süslerler. Tiyatronun yanında ve tüm kente yayılmış lahitler bulunmaktadır.

Psidia ve Likya etkisiyle yapılmış lahitler.

İdebessos Antik Kenti likya ve pisidia tarzında yapılan lahitler

Yukarıdaki resimden görünen lahit tipik bir Pisidia lahtidir. Çünkü hemen hemen bütün Pisidia kahitlerinde bir kalkan ve içerisinden geçen bir mızrak ya da sadece bir kalkan bulunur. Pisidia lahitlerinin üstleri gotik (üçgen mimari) tarzda olur. Likya lahitlerinin kapakları ise yarım daire olur. Bu lahitlerin kapakları Likya tarzındadır.

Lahitlerde Pisidia ve Likya özelliklerinin birlikte kullanıldığı tek yerdir.

İdebessos Antik Kenti aslan boğa lahit kapağı
Aslan boğaya pençesiyle diz çöktürmüş, alt etmiştir

Diğer bir lahit kapağında ise 2 hayvan görüyoruz. Dikkatli baktığımızda birinin aslan diğerinin boğa olduğunu görüyoruz.

Finike ve çevresine geldiyseniz konaklama için Keramos Pansiyon‘u kullanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Ramazan abiyi arayabilirsiniz.

  • Finike Keramos Pansiyon 05352453086
  • Bu yazıdan geldiğinizi eklerseniz Ramazan abi yardımcı olacaktır.

Bazı antik kent yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar 1 2