Ayasofya’nın Osmanlı dönemindeki en ünlü restorasyonu

Ayasofya’nın Osmanlı dönemindeki en ünlü restorasyonu Abdülmecit’in emriyle İsviçre İtalyanı olan Fossati kardeşler gözetiminde 1847 ile 1849 yılları arasında yapılmıştır.

Daha sonra Fossati kardeşler restorasyon sırasında yapılan çizimleri kitap olarak yayınladılar hadi bu çizimlere bakalım.

İstanbul’a yeni gelen birisinin ilk görmek istediği yerlerden birisi Ayasofya’dır. 2019 yılında Ayasofya’yı 3.727.361 kişi ziyaret etmiştir. Bu sayı ile Türkiye’de en fazla ziyaretçi alan müze olmuştur.

Fossati kardeşler, kubbe, tonoz ve sütunları sağlamlaştırdı ve binanın iç ve dış dekorasyonunu yeniden elden geçirdi.

Üst kattaki galeri mozaiklerinin bir kısmı temizlendi, çok tahrip olanları ise sıvayla kaplandı ve altta kalan mozaik motifleri bu sıva üzerine resmedildi.

Işıklandırma sistemini sağlayan yağ lambası avizeleri yenilendi. Kazasker Mustafa İzzed Efendi’nin (1801–1877) eseri olan, önemli isimleri hat sanatıyla yazılı olduğu yuvarlak dev tablolar yenilenip sütunlara asıldı.

Ayasofya’nın dışına yeni bir medrese ve muvakkithane inşa edildi.

Minareler aynı boya getirildi.

Bu restorasyon çalışması bittiğinde Ayasofya Camii 13 Temmuz 1849’da gerçekleştirilen bir törenle yeniden halka açıldı.

Fossati kardeşler, 1852 yılında, Ayasofya onarım faaliyetleri tamamlanıp görkemli açılış töreni yapıldıktan sonra (13 Temmuz 1849), Londra’da, burada söz konusu olan kitabı yayınlarlar.

Kitap, 1453 yılından itibaren cami olarak işlev gören anıtın iç kısımlarından son derece ilginç görüntüler gösteren taş gravürler içermektedir. Önsözde binanın mimarî safhaları hakkında kısa bir tarihçe yer almakta. Taş gravürler ise Louis Haghe imzasını taşımaktalar.

Ayasofya’nın Osmanlı dönemindeki en ünlü restorasyonu yazımı burada bitiriyorum. Umarım beğenmişsinizdir.

Efes antik kentinin 2000 yıl önceki çizimlerine göz atmak isterseniz aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

Efes Antik Kentinin 2000 yıl önceki çizimleri

Kaynaklar : 1 2

Ayasofya’nın Osmanlı dönemindeki en ünlü restorasyonu” için bir yorum

Yorumlar kapalı.