Atina Akropolisi Eskiden Nasıl Görünüyordu ?

Atina Akropolisi bilinen tüm akropolislerin en bilinenidir. Dünyada akropolis denince ilk akla gelendir.

Akropolis Nedir ?

Akropolis yukarıda bulunan, yüksek şehir anlamında kullanılmaktadır. Antik Yunan şehirlerinde hisarların başına kurulan alanlara verilen isimdir.

Atina Akropolisi deniz seviyesinden 152 metre yüksekliktedir.

Anadolu’dan örnek akropolisler ; Arkyanda, Assos, Kaunos, Olympos, Phaselis.

Şimdi sırayla Atina Akropolisi içinde yer alan yapıların eskiden nasıl göründüğünü ve şimdi nasıl göründüğü karşılaştırmalı olarak görsellerden inceleyelim.

Atina Akropolisi Erehteyon Tapınağı

Erehteyon Tapınağı MÖ 406 yılında inşa edilmiş olup Akropolis’in kuzeyinde yer almaktadır. Athena ve Poseidon’a adanmıştır.

Atina Akropolisi Erehteyon Tapınağı eskiden nasıl görünüyordu
Atina Akropolisi Erehteyon Tapınağı günümüz

Dionisos Tiyatrosu

Dionisos Tiyatrosu Atina Akropolisinin güneyinde bulunup, Dionysos’a adanan Antik Yunan tiyatrosudur. (12 Olympos tanrısından biri olan Dionysos, Zeus ile Semele’nin oğludur. Roma mitolojisinde Bacchus olarak bilinir.)

Atina Akropolisi Dionisos Tiyatrosu eski
Atina Akropolisi Dionisos Tiyatrosu günümüz

Atina Akropolisi Partenon Tapınağı

Antik Yunan yapılarından günümüze kadar gelenler arasında en bilinen yapıdır. Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilir.

Atina Akropolisi Partenon Tapınağı eski
Atina Akropolisi Partenon Tapınağı günümüz

Dış cephesinde kullanılan heykeltıraşlığın Yunan sanatının en yüksek noktası olduğu düşünülür. Aşağıdaki videodan daha net anlaşılıyor.

Yunanistan’da bulunan dünyanın en büyük kültürel yapılarından biridir. Antik Yunan’ın ve Atina demokrasisinin sembolüdür. Tapınak Dor düzeninden inşa edilmiştir. (Dor, sütunların üstündeki basit dairesel başlıklar tarafından kolayca tanınmaktadır. Bazen karmaşık ayrıntılar olsa da, en erken ve özünde en basit düzendir.)

Partenon isminin Athena Parthenos’un kült heykelinden geldiği sanılmaktadır. Bu heykel Fidias (Antik Yunan’da dünyaca ünlü heykeltıraş) tarafından fildişi ve altın kullanılarak yapılmıştır, Athene’nın sıfatı partenos tanrıçanın bekaretini simgelemektedir.

Partenon Tapınağı altın oranının insanlar tarafından ilk kez uygulandığı yapılardan biridir.

Cepheden bakıldığında, genişliğinin yüksekliğine oranı, neredeyse tam olarak altın oran’a eşittir.

Atina Akropolisi Propylon

Antik Yunan mimarisinde anıtsal giriş kapısına verilen isimdir. En tipik örneği buradakidir. Ayrıca Baalbek Antik Kenti‘nde de benzer bir yapı vardır.

atina akropolisi propylon

Athene Nike Tapınağı

Tanrıça Athena’ya adanmış olan tapınak MÖ 420 yılında iyonik sütun tipinde inşa edilmiştir. (İyon düzeni, sütun başlarının iki yana doğru volüt adı verilen yuvarlaklar yaparak bir kaide üzerine oturtulduğu düzendir. )

atina akropolisi athene nike tapınağı

Duvar süslemelerinde Platea Savaşı’ndan ( Antik Yunan’da yapılan son büyük Yunan-Pers savaşıdır.) sahneler canlandırılmıştır.

Herodes Attikus Odeonu

Atina Akropolisi’nin güneybatı tepesinden bulunur. MS 131 yılında inşa edilen tiyatro 1950 yılında restore edilmiştir.

herodes attikus odeonu

Bu yazıyı beğendiyseniz Efes Antik Kentinin 2000 yıl önceki çizimlerini de beğeneceğinizi düşünüyorum. Bu çizimlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.,

Efes Antik Kentinin 2000 yıl önceki çizimleri

Kaynaklar 1 2 3 4 5 6 7